Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. október 19., szerda

21.493 - Békekör Magyar: Az orosz ortodox és az anglikán egyházfő történelmi találkozója


Feladó: Békekör Magyar
Dátum: 2016. október 19. 10:11
Tárgy: Az orosz ortodox és az anglikán egyházfő történelmi találkozója
Címzett: jozsef@kutasi.eu


Az orosz ortodox és az anglikán egyházfő történelmi találkozója


London-Budapest, 2016. október 19. szerda (MSZF)


     A hídépítés jegyében Kirill moszkvai és minden oroszok pátriárkája kedden látogatást tett II. Erzsébet királynőnél, az anglikán egyház vezetőjénél a Buckingham palotában. – jelentette a Magyar Békekör szerdán.

     Történelmi találkozójukon Kirill kijelentette: „Azért vagyok itt, hogy megerősítsem a barátságot a brit néppel, az anglikán egyházzal, és újra kiemeljem a vallási tényező fontosságát a nemzetközi kapcsolatokban. Bízom benne, hogy az orosz ortodox egyház és az angliai keresztény egyházak közötti kapcsolat jelentősen hozzájárul a két ország közötti kapcsolatok fejlődéséhez. Erőfeszítéseink nem kell, hogy politikai álláspontoktól függjenek, hanem inkább attól, ami összeköti a keleti és nyugati kereszténységet". A két egyházfő találkozóján szóba került a kereszténység helyzete Európában és az ortodoxok keresztények helyzete a Közel-Keleten. Kirill nagyon elégedetten nyilatkozott II. Erzsébet királynővel folytatott megbeszéléséről. Azt mondta, nem gondolta volna, hogy „ilyen jó légkörű és ilyen aktív lesz". „Intellektuálisan és érzelmileg egyaránt nagyon jó benyomást tett rám a találkozó" – mondta.

     A megbeszélést megelőzően tartott fogadáson a pátriárka kijelentette: „A kultúra megértése nélkül nem lehet valódi párbeszéd a nemzetek között. Ma gyakran figyelmen kívül hagyják a vallási tényezőt a különböző államok és kultúrák közötti kapcsolatokban. Ez súlyos hiba, mert a hit a képzés forrása és egyben egy nép nemzeti és spirituális identitásának a forrása."

     Kirill kedden találkozott Justin Welby canterbury érsekkel is.

     Az orosz ortodox egyház vezetője abból az alkalomból töltött négy napot Nagy-Britanniában, hogy a brit szigeteken 300 évvel ezelőtt honosult meg az orosz ortodox egyház. Nagy Péter cár (I. Péter) 1712-ben rendelte el a püspökség létrehozását. Istentiszteletet tartott a londoni Isten Anyjának Halála (Dormition of the Mother of God) nevű orosz ortodox székesegyházban, és részt vett Antony (Bloom) metropolita tiszteletére rendezett megemlékezéseken. A metropolita nagy szerepet játszott a sourozhi ortodox egyházmegye 1962-ben történt megalakulásában.

     A magyar közszolgálati média nem adott hírt Kirill pátriárka londoni látogatásáról és II. Erszébet királynővel folytatott megbeszéléséről – tudatta a Békekör.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

https://www.facebook.com/bekekor/