Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. október 19., szerda

21.490 - Nagykőrös: Temetőben felavatott Hegedűs Loránt-emléktábla > 2016. október 7-én



Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2016. október 19. 16:07
Tárgy: Nagykőrös: Temetőben felavatott Hegedűs Loránt-emléktábla 
Címzett: jozsef@kutasi.eu

Egy évvel a főiskolában meghiúsított felavatás után, 2016. október 7-én mégiscsak felavatták Dr. Hegedűs Loránt püspök emléktábláját... a temetőben.

Az emléktábla-avató ünnepségen a emlékbeszédet mondó Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke bevallotta, hogy a tavalyi, botrányos körülmények között meghiúsított táblaavatás után hosszan gondolkodott az újabb felkérés elfogadásán. Tette ezt azért, mert időközben rádöbbent, hogy az új helyszínnek szimbolikus üzenete van: Ilyen nagyszerű magyar embereknek, mint Horthy Miklós kormányzó, az '56-os Rácz Sándor, Pongrátz Gergely és Pongrátz Ödön, valamint Dr. Hegedűs Loránt püspök Nagykőrösön csupán a temetőben hirdethető emléke... Ezt az üzenetet nem kívánta erősíteni. Végül mégiscsak elfogadta a felkérést, Dr. Hegedűs Loránt és családja iránti tiszteletből, az igazság kimondásáért.  
Az MVSZ elnöke kimondta: hosszan vizsgálta, hogy mi lehetett a nagyformátumú püspök oly súlyos vétsége, amely ilyen súlyú retorziókra késztette a politikumot: a miniszterelnök püspöksége idején soha nem fogadta, a pap-miniszter és a püspök-utód megtiltja a nevét viselő emléktábla avatását a nagykőrösi hittudományi főiskolán, amelynek létrejöttében Hegedűs Loránt fontos szerepet játszott. Elemzései egyetlen elfogadható következtetésre juttatták: azoktól, akik életében és holtában megalázták Hegedűs Loránt püspököt, abban különbözött, hogy ő nem volt szabadkőműves. Ő Ravasz László püspök neveltje és utóda volt, azé a püspöké, aki maga is szabadkőműves volt, ám amikor rájött annak hamisságára, volt bátorsága nyilvánosságot követelve elhatározása okainak, kilépni a páholyból...

ifj. Hegedűs Loránt a néhai püspök családja nevében mondott köszönetet az emléktábla állítóinak, és az emlékbeszédet mondó MVSZ-elnöknek, majd kimondta azok nevét, akik egy évvel korábban holtában is megalázták a nagy püspököt: Balog Zoltán református lelkész, aktuális miniszter és Bogárdi Szabó István  református püspök, zsinati elnök...

Pápai Szabó György református lelkész, a Dunamelléki Református Egyházkerület örökös főtanácsosa, az MVSZ budapesti küldötte méltatta a néhai püspököt, lelki édesapjának nevezve őt.

Az emléktáblát a Magyarok Világszövetsége és a Történelmi Vitézi Rend Nagykőrösi Csoportja állíttatta, v. Kiss János Mihály vezetésével, aki Nagykőrös első szabadon választott polgármestere volt, és jelenleg is az MVSZ Pest megyei küldötte. A rendezvényen jelen volt a Magyarok Világszövetségének több vezetője – Bottyán Zoltán elnökhelyettes, v. Oláh István Kárpát-medencei térségi elnök, v. Zombory István elnökségi tag –, miként a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya v. Hunyadi László is.


                   Pápai Szabó György lelkipásztor méltatja a nagy püspököt 
      Patrubány Miklós a püspök iránti tiszteletből és az igazság kimondásáért...  

        ifj. Hegedűs Loránt
                             Hegedűs Zsuzsanna lelkipásztor ének-szolgálata 
        Dr. Hegedűs Loránt püspök özvegye a családtagokkal együtt koszorúz 
                       v. Kiss János Mihály, az emléktábla-állítás főszervezője

MVSZ Sajtószolgálat
9023/161019