Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. október 19., szerda

21.495 - SCHMIDT MÁRIA: VILÁGTÖRTÉNELMI JELENTŐSÉGŰ AZ 1956-OS FORRADALOM


SCHMIDT MÁRIA: VILÁGTÖRTÉNELMI JELENTŐSÉGŰ AZ 1956-OS FORRADALOM

Ami hatvan évvel ezelőtt történt, nemcsak a magyar történelem egyik legjelentősebb mérföldköve volt, hanem világtörténelmi jelentőséggel is bír - mondta el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa.

Világszerte, összesen 116 helyszínen zajlanak az 1956-os Emlékév megemlékezései. Ezek között számos kulturális program lesz, például koncertek, konferenciák, fogadások, filmvetítések – ismertette a műsorban Schmidt Mária. Kifejtette, a helyi diplomáciai képviseletek segítségével fejezik ki köszönetüket és hívják fel a figyelmet arra, hogy a magyarok szabadságszerető emberek, akik mindig készek harcolni a szabadságért és a függetlenségért, ahogy tették ezt hatvan évvel ezelőtt is, amikor „az egész világ figyelme és szeretete Magyarország felé irányult."

Az emlékév kormánybiztosa elmondta, 1956 egyik nagy tanulsága az volt, hogy a szabadságharcosok és a nemzet hiába reménykedtek abban, hogy segítséget kapnak a nagyhatalmaktól, azoktól az országoktól, amelyek szabadon élnek. „Megtanultuk a leckét, hogy csak magunkra számíthatunk. Ugyanakkor az emberek részéről megkaptuk azt a támogatást, együttérzést, segítséget és szolidaritást, amit a politikai elittől nem kaptunk meg. Célunk volt, hogy a 60. évforduló során köszönetet mondjunk azoknak, akik segítették azt a 200 ezer embert, akik kénytelenek voltak elhagyni a hazájukat és azokat is, akik itt maradtak."

Schmidt Mária hangsúlyozta, ami hatvan évvel ezelőtt történt, nemcsak a magyar történelem egyik legjelentősebb mérföldköve volt, hanem világtörténelmi jelentőséggel is bír. Úgy fogalmazott, büszkének kell lennünk erre, tisztelettel és köszönettel kell fordulnunk azok felé, akik ebben részt vettek és még köztünk vannak. „Az egész nemzeti közösség számára ez egy olyan tartalékot és erőt adhat, amely mindannyiunk számára fontos."