Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2007. december 4., kedd

40 - Kóka: Megvan a „kilövési engedély” Gyurcsányra is?

2007. december 4. 06:34

MNO
A jelenlegi feszült koalíciós helyzetben Gyurcsány Ferencre, az MSZP elnökére is megadták a – politikai értelemben vett – „kilövési engedélyt” – nyilatkozta egy interjúban Kóka János, az SZDSZ elnöke. Kóka nem cáfolta, hogy ilyen „engedély” az ő fején is lenne. A volt gazdasági miniszter szerint közös a felelősség abban, hogy az elmúlt két évben gödörbe került az ország.

Most csak azt tudom mondani, hogy az SZDSZ szeretne a koalícióban maradni, a reformokat ellenzékből nem tudnánk végigcsinálni – nyilatkozta Kóka János, a liberális párt elnöke és frakcióvezetője a Népszabadságnak adott, kedden megjelent interjújában. Kóka kizárta azt is, hogy pártja esetleg kívülről támogasson egy kormányprogramot, elismerve ezzel, hogy ha bomlana a koalíció, akkor az MSZP az SZDSZ programpontjait nem hajtaná végre.

Kóka János lemondott gazdasági és közlekedési miniszterként azt mondta: tíz évig mintaország voltunk, „az elmúlt két évben viszont gödörbe kerültünk”. Azaz akkor, amikor ő volt a gazdasági miniszter. A Népszabadság is rákérdezett arra, hogy ki vezette gödörbe a pannon pumát. Kóka szerint a felelősség közös. – Túlköltekeztünk, s közben elmaradt a szocializmusból örökölt rendszerek átalakítása – fejtette ki.

Kóka szerint kétségtelen, hogy a koalíció ma nem túl népszerű. „A bizalomvesztés az egész politikai elitre érvényes. Ilyen alacsony közbizalom mellett még nehezebb a reformok megvalósítása. De látni kell, hogy nincs hová visszafordulni, Magyarországnak tényleg ez az utolsó lehetősége” – mondta a szabad demokrata elnök. A pártelnök szerint jelentős fordulat nem várható az SZDSZ politikájában. „Ki akarunk jönni a gödörből. Csak mi ronthatjuk el, ebben viszont nem szívesen lennék partner” – közölte Kóka János.

Arra, hogy az SZDSZ támogatottsága jó esetben is legfeljebb stagnál, az egyszázalékos népszerűségű párt elnöke azt mondta: nincs megijedve. Azok körében, akik korábban is támogatták a reformokat, az SZDSZ megítélése változatlan – hangoztatta. Kóka szerint 2009-ben az európai parlamenti választásokon nem szerepelnek majd rosszabbul, mint 2004-ben.

Kóka János nem cáfolta, hogy megadták volna rá a „kilövési engedélyt” (a politikában ez a kifejezés azt jelenti, hogy az adott politikust szabadon lehet támadni. Elő lehet venni olyan ügyeket, amelyek a baráti sajtóban korábban tabunak számítottak). Azzal vágott vissza a szocialista napilapnak, hogy „amikor koalíciós tárgyalások és viták vannak, akkor minden pártelnökre (tehát Gyurcsány Ferencre is – a szerk.) megvan a kilövési engedély”. Ezt az SZDSZ-es politikus tapasztalja is. – Amikor nehezen jön a megállapodás, kell valakit hibáztatni. A parlamentben a szocialista frakció előtt, a patkó első sorában ülök, és érzem a hátamon a szúrós tekinteteket – fejtette ki.

(Népszabadság)