Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. április 10., péntek

2.244 - Szemenyei-Kiss Tamás: "Halálos lövés ért egy magyar állampolgárt Irakban, egy amerikai támaszponton"

Von: cyberpress-bp

Gesendet: péntek, 2009. április 10. 08:46
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff: Szemenyei-Kiss Tamás

 

Politikai kommentár: A VILÁG CSENDŐREI ÉS A SZÖVETSÉGESEK

Dátum: 2009. április 10. péntek, 08:06

 „Halálos lövés ért egy magyar állampolgárt Irakban, egy amerikai támaszponton” – A hírt a Magyar Köztársaság hivatalos szervei is megerősítették, hozzátéve, hogy a Külügyminisztérium diplomáciai úton kért felvilágosítást az iraki és az amerikai hatóságoktól, ám válasz még nem érkezett.

Amint arról szerkesztőségünk munkatársai értesülhettek: az áldozat egy roma nemzetiségű magyar férfi, aki az amerikai támaszponton polgári alkalmazottként (alvállalkozóként) dolgozott – a táborban lévő higiéniai szolgáltatásokat végezte, a TOI-FOR multinacionális cég alkalmazottjaként. – A magyar állampolgár, Bogdán Tibor, nagyradai illetőségű férfi holttestét az amerikai parancsnokság az Egyesült Államokba szállította (tájékoztatásuk szerint vizsgálatra.)

Néhány évvel ezelőtt hasonló körülmények között halt meg a győri Varga-Balázs Péter polgári alkalmazott – aki szintén úgynevezett „baráti tűzben”, egy amerikai katonai támaszponton vesztette életét. Az első hírek szerint a legutóbbi áldozatot, a roma férfit, a Bagdad melletti Tádzsi városában Carl Stowall őrvezető tévedésből „arab terroristának” nézte, ezért lőtte le.

Kanadában jellegében hasonló, a kontinens-méretű ország minden polgárát sértő kijelentést tett Greg Gutfield, az amerikai Fox News tévéállomás műsorvezetője. A műsorvezető és vendégei Andrew Leslie kanadai főparancsnok szavaira reagáltak, aki azt mondta, hogy szerinte a kanadai haderő tartson 12 hónapos szünetet 2011-ben, miután kivonulnak a csapatok Afganisztánból és Kanada ne vállaljon egyéb külföldi missziót ebben az időszakban. „A kanadai hadsereg szünetet akar tartani, hogy a katonáik jógázhassanak, tájképeket festhessenek és cuki rövid nadrágjaikban futkorázhassanak a tengerparton… - gúnyolódott az amerikai műsorvezető, majd így folytatta: Ez lenne talán a legjobb alkalom arra, hogy megszálljuk ezt a nevetséges kis országot.”

Peter MacKay, Kanada hadügyminisztere felszólította Gutfeldet, hogy kérjen bocsánatot sértő szavaiért. A hadügyminiszter éppen a kanadai haderő egyik bázisán volt, hiszen márciusban esett el ismét 4 kanadai katona Afganisztánban, akiknek a földi maradványait ezekben a napokban szállították haza.

„Durva, érzéketlen és gusztustalan…” – minősítette a miniszter a Fox News műsorvezetőjének szavait, akit felszólított, hogy kérjen bocsánatot Kanada népétől. A Fox News műsorán egyébként a kanadai királyi csendőrség által hordott piros egyenruhát is nevetségessé tették, majd a műsor egyik vendége azt fejtegette: nem is tudtak arról, hogy kanadaiak is részt vesznek az afganisztáni hadműveletekben, hiszen „Kanadába úgyis csak azok mennek, akik lazítani akarnak…”

A tálib szabadságharcosok ellen vívott háborúban eddig a kanadai expediciós hadsereg 116 katonát vesztett.

Szemenyei-Kiss Tamás

Budapest, 2009. április 10.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------