Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. április 10., péntek

2.247 - Frigyesy Ágnes: Áldott, kegyelemteljes, reményteli Húsvéti Ünnepet kívánok Nektek/Önöknek!

Von: Frigyesy Ágnes

Gesendet: péntek, 2009. április 10. 14:48
An: Kutasi József
Betreff: Húsvti köszöntés

Wichtigkeit: Hoch

 

Drága Barátaim, Kollégák, kedves Jóska és Dániel!

Áldott, kegyelemteljes, reményteli Húsvéti Ünnepet kívánok Nektek/Önöknek idén Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök húsvéti pásztorlevelével, (az ökumené jegyében) melyet ma kaptam Kolozsvárról!  S a csodatévő Krisztus képpel, mely Karácsonykor szaporodott!

(Talán emlékeztek, ahányszor továbbküldtem, Krisztusból egyre több /kép/ lett!)

 

A sok kárógó (hazai) varjú sem tudja elvenni a Reménységemet! Csodálatos a tavaszi megújulás, és lesz Magyar Feltámadás!

Nagy László költő szavaival csókollak Benneteket, (ugye van még ember-arcunk?) az elszakított területen élő és a világba kényszerült magyar teszvéreinket külön is ölelem: Ágnes

 

Fejlecek_2009_bishop_HU1

 

Az örökélet ünnepe: húsvét

A hét első napján pedig kora hajnalban elmentek a sírhoz, és magukkal vitték az elkészített illatszereket. A követ a sírbolt elől elhengerítve találták, és amikor bementek, nem találták az Úr Jézus testét. Amikor emiatt tanácstalanul álltak, két férfi lépett melléjük fénylő ruhában. Majd amikor megrémülve a földre szegezték tekintetüket, azok így szóltak hozzájuk: „Mit keresitek a holtak között az élőt?” Lk. 24,1-5.

Egy régi húsvét fényénél borongott
S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
Én dalt jövendő húsvétjára zsongok,
És neki szánok lombot és zenét.”

Juhász Gyula

          Isten örökkévaló szeretetét tette nyilvánvalóvá a Názáreti Jézus életében és tanításában. A keresztfán imádkozni tudó Názareti Mester a feltétel nélküli Istenbe vetett hit örök példája. A szeretet erejének felismerésére, hordozására és továbbadására képesnek tartotta az embert. A szeretetben való élet juttatja el az embert egy „magasabb” szintre ebben a szüntelen változó, alakuló világban és teszi képessé Isten gyermekét, hogy az egymásnak feszülő ellentétek között megteremtse a harmóniát. Ez által a szeretet által lesz emberibb és Istennek tetszőbb a világ. Ezt a szeretetet nem lehet keresztre feszíteni, koporsóba zárni. Ez a szeretet győzőtt a nagypénteki gyász felett és attól kezdve, az első húsvéti reggeltől e szeretet a mindenekfeletti győzelmet jelenti. Ez a győzelem az Élet. Ezt kell igazolja a te mindennapi életed és munkád. Ez a húsvéti hit tartalma. Nem a halál, a megsemmisülés, hanem a szeretetteljes lélek győzelme. A látható és láthatatlan világ ellentétét a benned élő szeretettel tudod feloldani. E benned élő, munkálkodó szeretet által tapasztalod meg, kapcsolódsz be az örökkévalóságba, Isten élő világába. Ez a szeretet láttatja meg minden bezártság és mulandóság között az emberrel, hogy az örökkévalóságnak is részese. A tanítványok ezt ismerték fel a Mesterben. Ez a felismerés segítette őket abban, hogy hitet tegyenek Jézus faggató kérdésére: „Uram, kihez mehetnénk? Örök élet beszéde van nálad.”(Jn 6,68)

                Húsvét ünnepén bennünket kérdez a Názáreti Jézus: Ti is el akartok menni? Nézz körül: sokan elfordultak, visszahúzódtak, bezárkoztak, körbefalazták magukat. Meggyérültek embertársainkkal a baráti találkozások. Meglazultak a személyi, baráti, családi kapcsolatok. Elfordultak attól a közösségtől is, mely Jézus tanítását hívatott hirdetni.

                A keresztfán imádkozó Jézus megmutatja az ember számára a legértékesebbet: az Isten melletti megállást, az Istenben maradást. Ez az imádság indítja a római századost arra, hogy felismerő vallomást tegyen a keresztfa alatt: Ez az ember valóban igaz volt. (Lk.23, 46-47). Ez a leírás a nagypénteki tragédia vége, de a húsvéti diadal kezdete is. A lélek olyan mélységét mutatja föl Jézus imádsága, ahol Isten jelenvalósága „kitapintható”. Ez az istengyermeki mivolt, a feltétel nélküli bizalom, a teljes odaadás, a hit és szeretet győzelme.

Jézus tanításának és egész működésének ez a központi gondolata: az ember Istentől kapott szellemi, lelki tálentumaival, mint Isten gyermeke hogyan tudja Isten ügyét szolgálni, hittel és szeretettel. Az ember életének értéke abban áll, hogy Istent megismeri és megmarad mellette úgy, ahogy Jézus tanította és példát mutatott. Ez a győzelem a halál felett.

Jézus tanítását nemcsak hirdetni kell, hanem e tanítás szerint élni, példáját követni. Törekedni kell az általa felállított mércére, az emberségre. Ebben segít az a szeretet, melyre tanított, melyről példát mutatott. Ez által találunk egymásra: családban és közösségben. Ne legyen „üres sziklasír” a mi életünk, hanem az örökkévaló szeretettel legyen teljes. Ez a húsvéti győzelem a nagypénteki gyász felett, az örékélet öröme a halál felett.

A szeretett Isten adjon áldott húsvéti ünnepet és vezessen tovább életútjainkon. Maradjon áldásával életünkön, és húsvéti örömünket szentelje meg.

Bálint Benczédi Ferenc  unitárius püspök 2009 húsvétján.