Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. szeptember 13., vasárnap

3.393 - Frigyesy Ágnes: A megmaradást azonban a gyermekek és az ifjúság biztosíthatja - mondta Szennyessy László, a Zürichi Magyar Egyesület elnöke, a


Von: Frigyesy Ágnes
Gesendet: vasárnap, 2009. szeptember 13. 20:09
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff: 2. Svájci Magyarház Nap Zurichben

A megmaradás és összetartozás jegyében

2. Svájci Magyarház Nap Zürichben

– Amikor a Magyarház megvalósításának szükségességéről beszélünk, a megmaradás gondolata vezérel bennünket. A megmaradást azonban a gyermekek és az ifjúság biztosíthatja – mondta Szennyessy László, a Zürichi Magyar Egyesület elnöke, a 2009. szeptember 12-én Zürichben a Gemeinschaftzentrumban. A második alkalommal szervezett Svájci Magyarház Nap egész napos programokkal várta az érdeklődőket. Bevezető beszédében Szennyessy László, a Magyarház Alapítvány kuratóriumi elnöke, hangsúlyozta: – A Magyarház Nap azt üzeni a svájci magyaroknak, hogy együtt élnek, léteznek és összetartoznak.

Mint mondta, tisztelet illeti azokat a szülőket, akik megtanítják gyermekeiket az anyanyelvükre, még akkor is, ha idegen nyelvi közegben élnek. Szennyessy kijelentette: – Nem lehet eléggé méltányolni az édesanyák szerepét, akik vállalják a gyermekáldást, és az önfeláldozó kitartó munkát megmaradásuk érdekében.

Az egész napos programon bemutatkoztak a bázeli és zürichi magyar óvodások és iskolások, a svájci magyar képzőművészek, a svájci magyar borbarátok, akik szeretnék elérni, hogy a magyar minőségi borok tért hódítsanak Svájcban.

A 2. Svájci Magyarház Napon bemutatkozott a Magyarországi Baranta Hagyományőrző magyar harcművészeti csoport Vukics Ferenc vezetésével, akik szenzációs baranta bemutatót tartottak. Este Vukics Ferenc a Magyarok Szövetsége munkájáról, elért eredményeiről szólt. Hangsúlyozta: – Egyik legnagyobb társadalmi szervezetté nőtték ki magukat 10 hónap alatt Magyarországon. Mintegy 1300 településen 640 közösséget hoztak létre. A magyar érdek erősítését tartja legfontosabbnak Vukics Ferenc, mert ha nincs erős anyaország, nem lesz erős peremvidék sem, sőt erős nyugati magyarság sem. A Rajkó Zenekar szintén Magyarországról érkezett, s professzionális zenéjükkel és két táncos pár bemutatójával lopták magukat a svájci magyarok szívébe.

Svájc egyik legnagyobb rendezvényén, mely egyedülálló abban is, hogy idegen nyelvi környezetben, adott esetben Zürichben (Hirzenbachban) egész napos programot szervezzenek a Svájcban élő magyaroknak, volt népzenei és könnyűzenei koncert, magyar termékkóstoló, táncház, cserkész bemutató stb., és persze nem maradhatott el a lángos, palacsinta, a debreceni és a bográcsgulyás sem.

Szennyessy László, a Svájci Magyarház Alapítvány kuratóriumi elnöke érdeklődésünkre elmondta: – Az egyházak közösségi létük megtartói voltak 50 éven át, s ezek után is azok maradnak. Áldást ezért mondott az egész napos programra Vizauer Ferenc, római katolikus plébános, és Kókai Csaba református lelkész. A 2. Svájci Magyarház Nap főszervezője fontosnak tartja a templom és a magyar iskola, a hit és a munka megtartó erejét. Ennek érdekében szeretnék felépíteni Zürichben a Magyar Házat. E cél érdekében hozták létre 2000-ben a Svájci Magyarház Alapítványt, hisz a Zürichben élő magyar közösség léte bizonytalanná vált a bérelt épületben. A Svájci Magyar Ház felépítésére 2000-ben megkezdték a gyűjtést, 2006-ban pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján hivatalosan is bejegyezték a Svájci Magyarház Alapítványt. Azóta az alapítványhoz több szervezet csatlakozott, s az alapítvány köré gyűlt magyarok száma és hite az ügyben egyre nő.

A másnapi római katolikus szentmisén Vizauer Ferenc atya jóvoltából téglajegyeket vásároltak a svájci magyar honfitársak, ezzel támogatták Bethlen Farkas, Verőce polgármesterének álmát, a Katalin-völgyben hamarosan felépülő Kárpát-Haza Templomát.

(A Svájci Magyarház Alapítványról bővebb információ olvasható a www.ungarnhaus.ch, illetve a www.magyarhaz.ch honlapon.

Frigyesy Ágnes

A szerző felvételeivel

-----------------------------------------------------------