Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 8., kedd

10.967 - Köznevelési törvény a nemzet felszámolásának szolgálatában

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Köznevelési törvény a nemzet felszámolásának szolgálatában
2011, november 4 - 11:56 barikad.hu

A hangzatos nevet viselő, nemzetinek hazudott, tervezett új Nemzeti Köznevelési Törvény jelenlegi formájában nem más, mint hazánk komplex nemzet felszámolási folyamatának az oktatási területre vonatkozó jogi szabályozása.

"Felső tagozat fő szabály szerint ott tartható fenn, ahol a gyermekek száma évfolyamonként eléri a törvényben foglalt átlagot, és ahol két-két párhuzamos osztály működése biztosított a létszám alapján. Ez utóbbi feltétel hiánya esetén indokolt esetben az oktatásért felelős miniszter engedélyezheti a felső tagozat működését"- írják a köznevelési koncepcióban.

A témával kapcsolatban megkérdeztük Ferenczi Gábort a Jobbik országgyűlési képviselőjét, aki elmondta: ez a fent említett részlet mintegy 600 iskolát veszélyeztet. "Érdekes, hogy a koncepció előszava Klebelsberg munkásságára utal, azt állítja maga elé követendő példának. Ugyanakkor míg a Horthy-korszak neves nemzeti oktatáspolitikusa mintegy 6000 népiskolát alapított az országban, jelentősen erősítve a vidéki oktatást, addig a kormány koncepciója iskolabezárásokat, iskola-összevonásokat és tömeges elbocsájtásokat fog eredményezni"- hívta fel a figyelmet a Jobbik országgyűlési képviselője.

Hozzátette: ezt a folyamatot előlegezte meg már idén a kormány, amikor a mintegy száz veszélyben lévő oktatási intézmény számára hatalmas késéssel olyan pályázatot írt ki, melyre mindössze négy iskola tudott pályázni, így számos településen már 2011-ben veszni hagyva a település megmaradását biztosító helyi alapfokú oktatást.

"Ahol a felső tagozatban nem tudnak párhuzamos osztályt indítani, onnan elviszik a gyerekeket más iskolába. Ezzel nagyobb iskolakomplexumok fognak létrejönni, melyek tovább növelik az elembertelenedést, növekednek az osztálylétszámok, mely további minőségbeli romlást fog eredményezni., arról nem is beszélve, hogy a gyerekeknek sem tesz jót, ha kiragadják őket megszokott környezetükből"- hangsúlyozta Ferenczi Gábor.

A nemzeti radikális képviselő konkrét esetet is említett: Békésszentandráson, a 3900 lakosú település általános iskolájában két évfolyamon, a hatodikon és a nyolcadikon van még párhuzamos osztály. Az iskolába jelenleg összesen 240 tanuló jár, közülük 24 gyermek az 1. osztályba. A polgármester megpróbálja átadni az iskola üzemeltetését a Katolikus Egyháznak. A szomszéd város mindössze 3 km-re fekszik. A polgármester elmondása alapján a település létét veszélyezteti a helyi iskola megszűnése, hiszen a szülők inkább elviszik majd gyermekeiket egy másik város iskolájába, ahol mind a nyolc osztályt teljesíthetik.

A jobbikos politikus példaként hozta fel a Veszprém megyei Litér települést is. A faluban van alsó és felső tagozat is. Az iskola jelenleg 180-190 gyermekkel működik, szimpla osztályokkal. Az iskola jelentős fejlesztéseken esett át, száz milliós értékben. Új az épület, van iskolabusz, tornacsarnok, interaktív táblák. A koncepció alapján azonban a szimpla osztályoknak köszönhetően meg fog szűnni a felső tagozat. E miatt a szülők nem fogják gyermekeiket a litéri iskolába beíratni, hiszen mindenki azt szeretné, hogy gyermeke egy helyen járja végig mind a 8 osztályt. Így már középtávon veszélybe kerülne az alsó tagozat működése is. Lényegében ugyanez játszódott le Bakonyjákón. Ott is a felső tagozat Városlődre vitele után a szülők már az alsó tagozatosokat is vagy Városlődre vagy Pápára íratták, így idén már nem is nyitotta meg kapuit a bakonyjákói iskola.

Ferenczi Gábor közölte: az általános iskolák épületei egyébként az állam tulajdonába fognak kerülni, a bezárás után pedig a nagy értékű ingatlanok könnyen a mutyizás áldozataivá válnak. A bizottsági ülésen ez ügyben felvetett kérdésemre azt a választ kaptam, hogy az ingatlanok állami tulajdonban tartásának biztosítéka nem lesz része a törvénytervezetnek.

"Elgondolkodtató, hogy mind a bizottság, mind pedig az országgyűlés leszavazta azon határozati javaslat és törvénymódosító csomag tárgysorozatba vételét, melyet Hegedűs Lórántné, dr. Apáti István és jómagam nyújtottunk be"- emlékeztetett a politikus. Hozzátette: a két javaslat lényege, hogy az önkormányzat alapvető feladatellátásához tartozó közoktatási feladatokhoz szükséges önkormányzati vagyontárgyak, ingatlanok, konkrétan iskolaépületek, óvodaépületek, egyéb oktatási célokat szolgáló ingatlanok forgalomképtelen törzsvagyonná nyilváníttassanak, illetve területi hatályhoz, az adott település közigazgatási határához köti a közoktatási feladatellátást, hogy helyben tudjuk biztosítani minél több gyermek számára legalább alsó tagozaton az iskolába járást.

A nemzeti radikális képviselő végül megjegyezte: az országgyűlés fideszes, KDNP-s és MSZP-s képviselői egységesen mondtak nemet a Jobbik határozati javaslatának és törvénymódosító csomagjának tárgysorozatba vételére. Az elutasítás oka mostanra talán már mindenkinek világos: a hangzatos nevet viselő, nemzetinek hazudott, tervezett új Nemzeti Köznevelési Törvény jelenlegi formájában nem más, mint hazánk komplex nemzet felszámolási folyamatának az oktatási területre vonatkozó jogi szabályozása.

SSZ