Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 8., kedd

10.968 - Varga: Növekedésbarát költségvetés készüljön 2012-re

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Varga: Növekedésbarát költségvetés készüljön 2012-re
2011. november 6., 13:19 fidesz.hu

Magyarország még a görög válság előtt kiépítette a maga tűzfalát - előre gondolva bármilyen vészhelyzetre. A szeptemberi országvédelmi akcióterv - benne az otthonteremtés, az uzsora felszámolása, a devizahitelesek megsegítése - ebből a megfontolásból született - mondta Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár a Vasárnapi Újságban.

A politikus szerint azoktól ötletektől, amelyek arról szólnak, hogy a magyar kormány próbálja meg elérni a magyar adósság elengedését, élesen el kell határolódni, mert egy ilyen felvetés a görög útra sodorná az országot. A kormányzatnak van egy gazdaságpolitikai rendszere, amely éppen azt szolgálja, hogy a magyarok ne kerüljenek a görögökéhez hasonló helyzetbe. Az országvédelmi akcióterv, a Széll Kálmán Terv, az új Széchenyi Tervnek az elindítása pont azokat az eszközöket jelentik, amelyekkel a magyar gazdaság, Magyarország távol tud kerülni a göröghöz hasonló szituációktól" - mondta Varga Mihály.

Az államtitkár elmondta, nagyok bízik benne, hogy a GDP-arányosan most 73 százaléknyi magyar államadósság jelentette teher a következő években enyhülni fog, de azt látni kell, hogy a hirtelen rosszabbá váló nemzetközi környezet "nem segíti ennek a kormányzati munkának a gyors beváltását".

A gazdasági növekedési kilátásairól a politikus azt mondta, a 2012-es költségvetés tervének elkészültekor reálisnak tűnt a 1,5 százalékos növekedési prognózis. November elején azonban már azt lehet mondani, hogy "ez egy erősen optimista feltételezés" - tette hozzá a politikus. Varga Mihály szerint ugyanakkor a kormánynak a nehezebbé vált feltételek mellett is azon kell dolgoznia, hogy növekedésbarát költségvetés készüljön 2012-re. A parlament előtt lévő tervezet kapcsán az államtitkár megjegyezte, ő még nem emlékszik olyan költségvetési javaslatra, amelyet változtatás nélkül fogadott volna el az országgyűlés. A parlamenti vitának a végén azért lesz olyan korrekció, amely a mostaninál is sokkal megalapozotabbá és sokkal reálisabbá teszi a törvényjavaslatot - mondta.

A lakosság eladósodásának kapcsán Varga Mihály azt mondta, egyfajta személyes érdekeltség biztos volt a devizahitelek magyarországi erőltetésében. Ez a bankrendszer részéről érthető a profit miatt, de kevésbé felfogható, hogy ebben az előző három kormányfő miért vett részt - vetette fel Varga Mihály.

Az államtitkár arról is beszélt, továbbra is vizsgálják, hogy 2006-ban hogyan emelkedhetett ugrásszerűen az államadósság, kiket terhel a személyes felelősség. "Én úgy gondolom, hogy ebben az évben vallotta be egy részét annak a korábban felhalmozott adósságnak az akkori Gyurcsány-kormány, amit előtte 2005, 2004 környékén felhalmoztak, és amivel addig kozmetikázták a költségvetés adatait. Tehát, igenis, ez a felelősség politikai értelemben mindenképpen fennáll. A kérdés az - és ez a jogászok területe -, hogy jogi értelemben felelősségre vonhatók-e azok, Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor, vagy a kormány akkori tagjai, akik ezt a mértékű adósságterhet a magyar lakosság nyakába rakták" - mondta Varga Mihály, aki hozzátette, a következményeket a magyar lakosság a mai napig és még jó néhány évig viselni fogja. (hirado.hu)

Kapcsolódó:
   Beismerte Hoffmann hazugságát a helyettese (Kuruc.info)