Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 28., hétfő

11.161 - A Közép-magyarországi Regionális Prima Díj 2011 nyertesei és méltatásai!

vosz-kmrsz_hirlevel.jpg

              hirlevelfejlec_20111148.jpg


Tisztelt Kutasi József !

nevnap_25.jpgSok szeretettel köszöntjük: Stefánia, Taksony, András, Andor, Elza, Melinda, Vivien, Ferenc, Olívia, Borbála, Barbara  nevű olvasóinkat. 
          
     
Boldog Névnapot kíván a VOSZ KMRSZ!


Átadták a Regionális Príma Díjakat

primadij.jpgA Regionális Prima Díjakat és a Regionális Prima Különdíjakat ünnepélyes keretek között november 25-én adták át.

Az eseményen a Príma díjon túl, átadták a Regionális Év vállalkozói díjakat,  a Közép-magyarországi Régió Kíváló Vállalkozója Díjat,  a Közép-Magyarország
Vállalkozása 2011 - az Erste Bank Különdíját, valamint az Ex Libris és a Magyar Művészetért Díjat is.

A  Regionális Príma díjakat hat kategóriában – színház- és filmművészet, képzőművészet, sajtó, sport, zeneművészet és népművészet – ítélte oda a zsűri. A különdíjasokat ugyancsak hat kategóriában választották ki. A nyertesek személyéről az Előkészítő Bizottság javaslata alapján a szakmai zsűri mellett a Prima Primissima Alapítvány és a VOSZ-KMRSZ kibővített elnöksége közösen döntött.

A Közép-magyarországi Regionális Prima Díj 2011 nyertesei és méltatásai

nika_gyorgy.jpgzsigmond_dezso.jpgkaiser_otto.jpg
 

 

 

Nika György – sajtó
Zsigmond Dezső – színház- és filmművészet
Kaiser Ottó – képzőművészet
Kanyó Zsolt – sport
Petrás Mária – népművészet
Pándy Piroska – zeneművészet  a díjat Rimóczi Sándor Vilmos  Nagytarcsa polgármestere vette át

kanyo_zsolt.jpg  petras_maria.jpgrimoczi_sandor_vilmos.jpg

A Regionális Prima Különdíj nyertesei és méltatásai

Szerednyey Béla – színház- és filmművészet
dr. Molnár Erika – oktatás és köznevelés
dr. Heisz Csilla – oktatás és köznevelés
Leftusz Katalin – építészet és építőművészet
Martinek János – sport
Romhányi András – népművészet és közművelődés
Bene István – sajtó
Szőke Mirjam – népművészet és közművelődés

A Regionális Prima díjak egy-egymillió, a Regionális Különdíjak pedig 100-100 ezer forint jutalommal járnak.  Bővebben>>>

Meg kell hosszabbítani a 2012. január 1-jéig érvényes jelszavak lejárati dátumát

Jövő év január 1-jén csaknem félmillió felhasználó ügyfélkapu bejelentkezési jelszava lejár. Az érintett felhasználóknak az ügyfélkapu zavartalan használata érdekében az év végéig módosítaniuk kell jelszavuk lejárati dátumát - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).
A közlemény szerint 560 ezer volt azoknak az ügyfélkapus hozzáféréseknek száma, amelyek jelszavát a 2011. október 1-jei lejárati dátumot megelőzően nem hosszabbítottak meg a felhasználók. Annak érdekében, hogy az érintett állampolgárok továbbra is használni tudják ügyfélkapujukat, a KEK KH az év végéig meghosszabbította a jelszavak érvényességét.
A helyzet azóta kedvezőbb, de még mindig csaknem 500 ezer ügyfélkapu tulajdonosnak kell módosítania belépési jelszava lejárati időpontját legkésőbb 2011. december 31-ig.

Megszavazták az adótörvényeket - így adózunk 2012-ben

Az Országgyűlés elfogadta a 2012.évre érvényes adószabályokat. A következő év sem lesz sétagalopp a vállalkozók számára. Nagyon sok új, megváltozott szabályra kell odafigyelni, és a terhek is jelentős mértékben növekednek.

Lásd: cégautó adó, gépjármű illetékek, egyéb illetékek, balesti adó, EVA, ÁFA,

De tehernövekedés az adminisztratív előírások megnövekedése is!
Újdonság: Az adósaláta törvénybe került bele a vállalkozások kötelező kamarai regisztrációja! A regisztráció minden ipari, kereskedelmi cégnek kötelező lesz 2012-től. Díja 5000,-Ft. Az agrárválalkozókat nem nevesíti a törvény. Tehát nem kötelező kamarai tagságról beszélünk, hanem csak egy regisztrációs kötelezettségről. E mellett a kereskedelmi és iparkamarák közjogi kötelező állami feladatot is kaptak.
 
A részletes adójogszabályokat (saláta törvény) megtalálják a Parlament honlapján, de az alábbiakban is sok részletet megismerhetnek


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kutató Nonprofit szervezete karöltve más magyarországi területi Kamarákkal kutatási programot indított a mikro -  és kisvállalkozások versenyképességének fölmérésére, a versenyképességüket befolyásoló külső és belső tényezők feltárására.
 
Mindenki előtt ismert az a tény, hogy a KKV szektornak kulcsszerepe lehet hazánk recesszióból való kilábalásában, de ehhez versenyképes vállalkozásokra van szükség. Jelen kérdőíves felmérésünkkel arra szeretnénk választ kapni, hogy Önök hogyan ítélik meg cégük versenyképességét, és milyen tényezők befolyásolják leginkább azt.
Kérjük szánjon rá maximum 10 percet, hogy megválaszolja a kérdőívünket. A birtokunkba jutott információkat bizalmasan kezeljük

A kérdőív kitöltéséhez kattintson ide:
  
Vagy a csatolt dokumentumot kinyomtatva és kitöltve küldje vissza 2 héten belül a következő címre:
 
BVKI Budapesti Vállalkozásfejlesztési Kutató Intézet Nonprofit Kft.
1016 Budapest, Krisztina körút 99.
Fax száma: 488-2108A kutatásunkkal kapcsolatban ha bármilyen kérdése felmerül keresse: Dr. Poór József, egyetemi tanárt-kutatási koordinátort (mobil: +36-20-464-9168, vagy
poorjf@t-online.hu)

Ha megadja  a kérdőíven Cége nevét és elérhetőségét úgy rendszeres tájékoztatást küldünk a kutatás eredményéről.
 
Köszönjük közreműködésüket:
 
Dr. Jelen Tibor
BVKI Budapesti Vállalkozásfejlesztési Kutató Intézet Nonprofit Kft.
Igazgatója

Pénzügyek Itthon, és a Nagyvilágban

Állampapírral akár a betéti kamat felett!
„Állampapír, a biztonságos befektetés”

Engedje meg, hogy bemutassuk az állampapír befektetéseket másként, mint ahogyan azt Ön eddig esetleg ismerte!

A Hungária Értékpapír Zrt. ügyfeleinek teljes körű kiszolgálása érdekében portfoliókezelési szolgáltatást is nyújt. Ennek során Társaságunk személyre szabottan, az Ön kockázatvállalási képessége és hozamelvárása alapján portfóliót alakít ki, melyet a piaci folyamatok tükrében aktívan menedzsel.
A Hungária Értékpapír Zrt. kereskedési alapfilozófiája összefoglalva:
Betéti kamat feletti hozam elérése, reális és szigorúan kezelt kockázatvállalás mellett. A magyarországi befektetői közgondolkodásban változatlanul a biztonságot jelentő fix hozamú bankbetét a favorit, pedig léteznek olyan befektetési formák, amelyek akár kihasználva a kamatok és hozamok változását, a betétnél jelentősen kedvezőbb megtérülési lehetőséggel kecsegtetnek alacsony kockázat mellett. A bankbetét egyik komoly alternatívája lehet az állampapír, ami akár önmagában lejáratig tartva, akár megfelelő szakértelemmel támogatott módon kereskedve magasabb hozamot vagy kamatot biztosíthat, szinte változatlan kockázat mellett.
Tovább>>>

Mind jobban megéri bérelni a cégautót

Visszaigényelhetővé válik a lízingelt és bérelt személygépjárművek bérleti díjának általános forgalmi adója, ami a növekvő adóterheket kompenzálva jelentősen növelheti jövőre a vállalatok autó beszerzési kedvét.  A LeasePlan Hungária Zrt.  szerint már 12%-os üzleti használat esetén is olcsóbban bérelhetők 2012-től a cégautók.

A magyarországi újautó piacot a korábbi évekhez hasonlóan a cégautó és flottavásárlások tartják életben. Tavaly 70%, az idei év első 10 hónapjában pedig 73% volt a vállalati autók aránya az újonnan üzembe helyezett gépjárművek között. Ez azt jelenti, hogy négy új gépkocsi közül három valamely vállalkozás vagy flottakezelő tulajdonába került. A magánvásárlások területén a gazdasági recesszió kilátásai és a jelentős árfolyamgyengülés miatt a 2012-től bevezetésre kerülő alacsonyabb regisztrációs adóterhek ellenére sem várható növekedés. Ezzel szemben a céges gépjármű beszerzésekkel kapcsolatban optimistán vélekednek a szakemberek. Tovább>>>

Mennyibe kerül majd egy autó 2012-ben? 

Többe. Ez biztosnak tűnik a jelenlegi ismeretek szerint. Emelkedik az ÁFA, a vagyonszerzési illeték (átírási díj), cégautó adó.
Jó hír viszont, hogy a regisztrációs adó csökken. Rossz hír azonban, hogy mivel az autók nettó ára is várhatóan emelkedik jövőre, így a bruttó vételár mégsem változik jelentős mértékben. Mit tehet Ön? Erről kérdeztük Sándor Zoltánt, a Gablini autószalonok vállalati értékesítéssel foglalkozó munkatársát.

Milyen változások várhatóak jövőre új autó vásárlásakor?

Egy új autó bruttó vételára három dologtól függ: magának a járműnek a nettó árától, az áfától és a regisztrációs adótól. A legismertebb változás, hogy jövőre két százalékponttal, azaz 27%-ra emelkedik az áfa. A megvásárolt autó magyarországi első forgalomba helyezésekor regisztrációs adót is kell fizetni. Ez a díj jövőre csökkenni fog (a motor környezetvédelmi besorolásának megfelelő mértékben), így most azt gondolhatnánk hogy még jól is járhatunk a változásokkal - amennyiben nem emelkedik a jármű nettó ára. Márpedig pontosan az várható, hogy a regisztrációs adó csökkenésével párhuzamosan az autó nettó ára növekedni fog. Ha nem gondolkodunk előre, várhatóan sokat nem profitálhatunk a változásokból.

Azt se felejtsük el, hogy minden tulajdonosváltáskor illetéket is kell fizetni. Az átírási illeték jelenleg a motor hengerűrtartalmától függ, az új rendszerben az pedig a motor teljesítményétől (kilowattban kifejezve) és az autó életkorától függ. Azaz minél nagyobb teljesítményű és minél fiatalabb egy kocsi, annál többet kell fizetnie az új tulajdonosnak.

Ezek eddig általános érvényű változások. De vannak olyan is, amelyek kifejezetten a cégeket érintik?

Így van. Ha a megvásárolt jármű cég tulajdonába kerül, akkor érdemes felkészülni egy újabb változásra. A jövő évi törvénymódosítás tartalmazza a cégautó adó 2012 évben történő emelését is.

Változik a cégautóadó kivetési alapja és mértéke is, így jövőre a céges autó adója is teljesítmény alapúvá válik. Ezen kívül szempont lesz a cégautó környezetvédelmi osztályba sorolása is. Ezek a változások egyértelműen drágítja az autó céges használatát.

De van egy jó hír is a cégek számára: 2012-től valószínűleg úgy módosul a szabályozás, hogy az általános szabályok alapján levonható lesz a bérbe (lízingbe) vételre eső előzetesen felszámított áfa összege. Ehhez lízingbevevőnek bizonyítani kell tudnia, hogy az adott járművet adóköteles gazdasági tevékenysége érdekében veszi bérbe. Ez még egy érv lehet a lízing mellett.

Vagyis pozitív és negatív változások is várhatóak. Milyen lehetőségek kínál ez a vállalkozók számára?

Az év végéig kell megtalálni az optimális utat a változások között. Most adott egy egyszeri lehetőség, és egy egy okos döntéssel akár autónként százezreket is meg lehet takarítani - ha még idén reagálnak a vállalkozások. Azt mondanám, ha autót szeretne venni idén vagy jövőre, akkor azonnal optimalizálja kiadásait! Fizessen kevesebbet akkor, amikor mindenki többet fizet. A hogyan kifejtésére kevés a rendelkezésre álló hely, de természetesen tanácsainkkal állunk a VOSZ tagjai rendelkezésére.

Sándor Zoltán
sandor.zoltan@gablini.hu
+36 30/8170-042

Rövidesezsebremegy.jpgn megjelenik a 2012-es adó- tb-, és munkaügyi változásokról szóló egyedülálló kiadvány

A harmadik éve megjelenő adóváltozásokról szóló elektronikus kézikönyv különlegessége, hogy kifejezetten gyakorlatias, rengeteg példát, ötletet, szempontot, megoldási javaslatot tartalmaz, és az átlagos vállalkozók számára is érthető, szakzsargontól mentes.  Bővebben: