Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 22., kedd

11.097 - A LIDL elleni fellépés előzményeinek, okainak rövid összefoglalása

From: Dr. Somogyfoki György

Date: 2011. november 22.
Subject: Ha hírt adsz az eseményről, akkor nem hirdetünk nálad! - ez a Lidl üzletpolitikája.
To: Kutasi József Antal

Az Élőlánc támogatja a LIDL elleni blokádban résztvevő vállalkozókat
 
Az Élőlánc Magyarországért támogatja a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) tiltakozó akcióját, melyben a vállalkozók az elvégzett, átvett és használatba vett munkájukért járó pénz kifizetését követelik a LIDL szigetszentmiklósi központjának blokád alá vonásával.
Felszólítjuk a LIDL felelős vezetőit, hogy teljesítsék a vállalkozók követelését, miszerint a VÉSZ által javasolt jogi konstrukcióban fizessék  ki  az alvállalkozókat közvetlenül, a fővállalkozónak még ki nem fizetett , így rendelkezésre álló  pénzeszközből.
Felszólítjuk  a rendőrséget és a hatóságokat, hogy a magyar törvények és vonatkozó rendelkezések betartását követeljék meg a LIDL illetékeseitől.  A rendvédelmi szervek, az építésügyi hatóság, a vízügyi-természetvédelmi szervek nem  hunyhatnak szemet a  szabálytalan kapunyitás felett. A rendőrség nem nyújthat segítséget illegális tevékenységhez!
Szolidaritásunkat fejezzük ki minden olyan kis-, közepes és családi vállalkozással, melyek az elvégzett, átvett és nem kifogásolt munkájukért csak részben, vagy  - egyre gyakrabban - részben sem kapják meg a munka szerződéses ellenértékét. Látjuk, hogy egyes beruházók tisztességtelen magatartást tanúsítva és visszaélve gazdasági erőfölényükkel már tervezéskor beárazzák az alvállalkozók ki nem fizetéséből eredő "árkedvezményeket". A hosszú évek óta tapasztalható folyamatokban erkölcsi felelősség terheli azt a megrendelőt is, akinek beruházásain nem alkalmazzák a fedezetkezelés biztosítékainak intézményrendszerét.
Felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy ha valóban a munka alapú társadalmat kívánja építeni, akkor nem hunyhat szemet a felett, hogy a befektetők az építőmunkások elvégzett munkájának ki nem fizetésével nyerészkedjenek.
Nem nézhetjük tétlenül a családok és vállalkozások ellehetetlenüléséhez vezető folyamatokat! Felkérünk minden jóérzésű embert, hogy álljon a kifosztottak mellé, támogassa a jogos jussukért, fennmaradásukért harcoló vállalkozókat, és ne vásároljon LIDL áruházban mindaddig, amíg a vállalkozók követeléseit ki nem fizették!
 
2011. november 20.
az Élőlánc Magyarországért elnöksége

Háttér:
http://index.hu/video/2011/11/16/innen_mar_nem_lehet_hova_hatralni/
http://index.hu/video/2011/11/18/lidl_blokad_vol_2/
 
továbbított ÜZENET 

A Lidl a médiát fenyegeti és trükközik

Ha hírt adsz az eseményről, akkor nem hirdetünk nálad! - ez a Lidl üzletpolitikája.
Tue, 2011/11/22
 

Ha hírt adsz az eseményről, akkor nem hirdetünk nálad! - ez a Lidl üzletpolitikája. Az alvállalkozók pénzét ügyvédi letétbe helyezték, mintha az segítene bármit is. 

Alább a VÉSZ közleménye:

A LIDL vezetői megkeresték az egyik népszerű kereskedelmi televízió vezetőségét, s megfenyegették őket, hogy nem hirdetnek többé náluk, ha riportot mernek közölni a VÉSZ akcióiról.

Úgy érzik a multik, hogy hirdetéseikkel kezükben tartják a hír- és gondolatközlés, a kezdeményezések és társadalmi fellépések társadalmi kommunikációját?

Feltételezhető, hogy a LIDL a többi médiumot is felkereste hasonló fenyegetéssel. Érdekes és tanulságos lesz figyelni ezek magatartását: bátran folytatják küldetésüket a korrekt, kiegyensúlyozott és szabad tömegkommunikáció folytatásában, vagy megijednek és egy multi hirdető kénye-kedve szerint járnak el.

Tény, hogy tegnap az útlezárásnál a helyszínen riportot készített többek között az MTV Híradó, az RTL Klub és a TV2, de a riportokat egyik sem adta le. Reméljük, ez nem annak a jele, hogy megijedtek a multi fenyegetésétől. A demokratikus jogállam szellemi szabadságot garantáló hatékonyságának fokmérője a média függetlensége és szabadsága, ezért senkinek nem lehet közömbös ez a kérdés.

Ugyanakkor mára már a tömegkommunikáció egyik legfontosabb eszközévé vált az internet, s ott zavartalanul folyik a híráramlás. Mégis kimondható:

A MÉDIA FÜGGETLENSÉGÉNEK IGAZI PRÓBÁJA EZ A KONFLIKTUS.
Idővel feltűnnek majd a médiumokban a multik jól fizetett, „független szakértő” álarcában szónokoló, a VÉSZ-t mindenfélével rágalmazó és fenyegető ügynökei is, ahogyan idáig ez mindig megtörtént akkor, amikor a VÉSZ multikkal és bankokkal vette fel a küzdelmet. Hozzá vagyunk szokva, s ez bőven belefér a „sokoldalú” tájékoztatás kultúrájába.

Köszönjük a JOBBIK képviselőjének hétfői parlamenti interpellációját ügyünkben. Felszólítjuk a parlamenti kormányerőt, azonnal tegyen érdemi lépéseket a lánctartozás okainak kiküszöbölésére és a jelenlegi számtalan ilyen jellegű konfliktus jogi orvoslására. Az elmúlt években – akkor még ellenzéki képviselőkként – egy mai miniszter és öt mai államtitkár fejezte ki egyetértését, rokonszenvét és elismerését a VÉSZ küzdelme iránt. Most itt van az alkalom, hogy bebizonyítsák: komolyan gondolták akkori elismerő szavaikat. Néhány lépéssel elérhető lenne az általuk is megfogalmazott cél, hogy Magyarország a spekulánsok országából az értékteremtő munka országává váljon. Mert most még – másfél évvel az új kormány hivatalba lépése után is! – még inkább a spekulánsok országa, mint amennyire volt.

Hétfőn reggel 6 óra 30 perckor beállítottuk a félpályás útlezárást a LIDL szigetszentmiklósi logisztikai központjánál kb. 1 km hosszúságban. Mindkét irányban az 1 km távolságban lévő további 10 logisztikai központ forgalma is csak egy sávon bonyolítható. Ezért sajnálatunkat nyilvánítjuk ezek iránt a cégek iránt, és megértésüket kérjük, mert nincs más eszköz a kezünkben. Belátásukra számítunk, hogy ha bárkivel megtörténhet az országban, hogy 0 forintot kap elvégzett és átvett munkájáért, akkor mindenkivel megtörténhet. Közös érdek tehát, hogy útjába álljunk és lehetetlenné tegyük ezt a pusztítást.

Tapasztalatból tudunk összehasonlítást tenni, mert a blokádra készülve figyeltük a LIDL forgalmát. Máskor ugyanazon időszak alatt több száz kamion ment be és ki a LIDL bejáratánál, most pedig 20 percenként három.

A VÉSZ akciócsapatai szemlét tartottak a székesfehérvári és a hejőkürti LIDL logisztikai központoknál, hogy kijelöljék az ottani félpályás útlezárás és egyéb akciók pontos helyét.

Délelőtt a LIDL tárgyalásra hívta az érintett vállalkozások vezetőit délután hat órára, miután a vállalkozók elutasították a külön-külön történő, délelőttre meghirdetett tárgyalás lehetőségét. Először a cégvezetők elutasították a tárgyalást, mert a LIDL feltételül akarta szabni, hogy a VÉSZ elnöke nem vehet részt a tárgyaláson. Amikor azonban sajtóhírekből értesültünk arról, hogy a LIDL 170 millió forintot ügyvédi letétbe helyezett a konfliktus megoldása érdekében, a VÉSZ elnöke felhatalmazta a cégvezetőket, hogy egyikük vezetésével, aki egyben a VÉSZ megbízott alelnöke, részt vegyenek a tárgyaláson.

A tárgyalás este 6 órakor történt. Pár percig tartott, mert a LIDL képviseletében jelenlévők ugyanazokat a kifogásokat ismételték meg, amelyeket már többször elmondtak. Erre a cégvezetők felálltak és eljöttek, haladéktalanul tájékoztatva a VÉSZ elnökét.

A kisemmizett alvállalkozók szempontjából teljesen mindegy, hogy a pénzük, munkájuk ellenértéke a LIDL számláján, vagy egy ügyvédi letéti számlán van, ahonnan szintén nem jutnak hozzá, s roskadoznak a teljesített munka miatti eladósodottságuk alatt. A LIDL újabb manővere nem egyéb volt, mint kommunikációs célzatú trükk.

Folytatjuk az útlezárást és a további akciók előkészítését a székesfehérvári és a hejőkürti színtéren, továbbá a LIDL áruházaknál. Amennyiben egy-két napon belül nem fizeti ki a LIDL az áruházának építőit, sor fog kerülni az újabb akciókra.

Budapest, 2011. november 22.

VÉSZ Akcióparancsnokság  /  http://www.szentkoronaradio.com/belfold/2011_11_22_a-lidl-a-mediat-fenyegeti-es-trukkozik nyomán (kiemelések tőlem, albafi@haza.fi)

Related Links

VÁLLALKOZÁSOK  ÉRDEKVÉDELMI  SZÖVETSÉGE

Székhely: 1096 Budapest, Haller u. 23-25. E. lp. IV/408.

Postacím: 1751 Budapest, Postafiók 148.

honlap: www.veszov.hu; e-mail: vesz.erdekvedelem@gmail.com;

Bejegyzési szám: Fővárosi Bíróság 13086 Adószám: 18264289-1-43

Bankszámla szám: OTP Bank 11709002-20128816

Elnök                                                                                                                         +36-70-943-1777

 

 

A LIDL elleni fellépés előzményeinek, okainak rövid összefoglalása

 

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) hét tagszervezete (hét építőipari kivitelező cég) vett részt a LIDL Budapest III. Bécsi úti áruházának kivitelezésén.

E cégek szerződéses partnere a projekt fővállalkozója, a GROPIUS Zrt. volt, amellyel az érintett cégek alvállalkozói szerződést kötöttek.

Hónapokkal a munka befejezése előtt észlelték a kivitelező cégek, hogy a GROPIUS Zrt. nem fizeti ki az elvégzett, teljesítésigazolással alátámasztott számláikat. Azonnal értesítették erről a beruházó LIDL vezetőit. A LIDL foglalkozni sem volt hajlandó ezekkel a panaszokkal, s a figyelmeztetést követően is még további százmilliókat utalt át a GROPIUS-nak, tudva, hogy az nem fizeti ki a projekt megvalósításának számláit. A LIDL arra hivatkozott, hogy ő szerződéses jogviszonyban csak a GROPIUS-szal áll, másnak nem fizethet. Holott a GROPIUS ezzel a magatartásával súlyos szerződésszegést követett el, ezért minden joga meg lett volna a LIDL-nek, hogy engedményezési konstrukció keretében közvetlenül fizessen az alvállalkozóknak.

A LIDL és a GROPIUS magatartásának az lett a következménye, hogy az érintett alvállalkozók egyetlen forintot sem kaptak elvégzett, átvett és használatba vett munkájukért.

 

A VÉSZ több tárgyaláson is javaslatokat tett az ügy békés, ésszerű megoldására. A LIDL szavakban mindig kifejezte, hogy megoldást akar, de valójában minden megoldási javaslatot elutasított.

 

Közben a GROPIUS felszámolás alá került.

Ebben a helyzetben a VÉSZ, jogi szakvéleménnyel alátámasztva, azt javasolta, hogy a LIDL, amelynél még igen jelentős pénzeszközök maradtak, ki nem fizetett számlák, visszatartások és ellenkövetelések formájában, követelésvásárlás-engedményezés formájában fizesse ki a cégeket közvetlenül a nála maradt, ehhez elegendő pénzeszközből.

A GROPIUS felszámolója kijelentette, hogy ebbe nem egyezik bele, holott más felszámolások alkalmával ő is alkalmazta ezt az eljárást.

A LIDL és a GROPIUS jogi spekulációjával áll szemben az a tény, hogy a kivitelező cégek, pusztán azért, mert elvégeztek egy nagy munkát, saját pénzükön vett anyagokat építettek be, saját pénzükön finanszírozott élőmunkával, munkájukért halálra vannak ítélve. Mindezt a LIDL és a GROPIUS bűne miatt.

A VÉSZ ezt nem veheti tudomásul. Ebben a helyzetben, amikor már 0 forintot fizetnek a vállalkozásoknak, nincs hova hátrálni.

 

Budapest, 2011. november 20.

 

                                                                                                        Éliás Ádám elnök