Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 26., szombat

11.132 - Matolcsy a Nemzeti Együttműködés Bástyája

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Matolcsy a Nemzeti Együttműködés Bástyája
Csezmiczei Vitéz János - egyenlito.blog

Matolcsy gazdaságpolitikájáról a Fidesz első gazdasági minisztere már hónapokkal ezelőtt elmondta, hogy "tankönyvszerűen megvalósíthatatlan". Ezután az elmúlt hetekben két államkötvény-aukción nem sikerült állampapírt értékesíteni, majd a harmadikon is csak igen magas áron. Azaz nem nagyon jutottunk hitelhez. Ezek után Matolcsy megpróbálta beadni, hogy tárgyalunk hitelről az IMF-fel, de épp azért, mert olyan erősek vagyunk. Ez is elég nevetséges volt, de amit Matolcsy a ma megjelent Heti Válaszban leírt, az már-már hihetetlen.


Csak a 45-47-es újjáépítéshez mérhető "sikerük"?

Matolcsy szerint olyan példátlan siker a kormányzás 18 hónapja, hogy az "1945-47-es újjáépítéshez" mérhető. Majd "szerényen" hozzáteszi: "Akkor a fizikai világot, most a pénzvilágot építettük újjá".

Csak említést tennénk néhány apróságot, hogy mennyire sikeres a "pénzvilág újjáépítése" az elmúlt másfél évben.

- A hitelpiac egyáltalán nem működik jobban, a vállalkozások nem tudnak könnyebben beruházási forráshoz jutni.

- Az ország csődkockázati felára a 2010-es választások idején 200 pont alatt volt, most 600 pont körül, azaz jóval drágábban jutunk hitelhez.

- A Bajnai-kormány végén 265 körül volt az euró árfolyama, most meg 300 felett. A devizahitelesek helyzetét talán említenünk se kell.

Ilyen eredmények mellett, ekkora arccal beszélni... Csak egy embert ismerünk, aki ennyire szerény volt. S kétségtelen Orbán jobbkeze, a Nemzeti Együttműködés Bástyája. Mintha már Bacsó Péter filmjéből is ismernénk:

"Szerénység. Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység"