Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 18., péntek

11.075 - A legújabb hazugság 2011, november 18 - 09:16 hazateresradio.hu

* www.nemzetihirhalo.hu *************
A legújabb hazugság
2011, november 18 - 09:16 hazateresradio.hu

A legújabb hazugság, népámítás és marketingfogás. Gondolom sokan látták vagy hallották a hírekben, hogy amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy újra tárgyal az IMF-el rögtön javult a Forint - Euro árfolyam, és ezt azzal magyarázták, hogy a befektetők rögtön pozitívan reagáltak. Még odáig is elmentek a hírben, hogy az Euro árfolyama egyik percről a másikra 6 Ft-ot javult. Ez mind szép és jó, csak nem igaz. Kezdjük az elején: ki vagy mi határozza meg az aktuális deviza árfolyamot? Nem, nem a gazdaság, nem külföld (legalábbis nem közvetlenül), nem a befektetők. Magyarországon a mindenkori valuta árfolyamokat a Magyar Nemzeti Bank határozza meg.

Egy érdekesség ezzel kapcsolatban: olyan közgazdászok, akik a MNB-ban dolgoztak állítják, hogy a 2008-as válság idején a nemzetközileg megállapított Ft - Euro árfolyam és a Magyarországi árfolyam között akár 50 Ft különbség is volt. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy míg pl. az USA-ban vagy az EU-ban azt mondják, hogy ők eladnánk nekünk 1 Eurót 230 Ft-ért, addig a MNB azt mondja hogy nem, nem 230 hanem 280 Ft az árfolyam. És hogy ez most nekünk miért is lényeges annyira? Azért, hogy tisztában legyünk azzal a ténnyel, hogy nem a gazdaság, hanem a MNB változtatja az árfolyamot. Még egy fontos dolog: ki irányítja a MNB-ot? Nem, nem a magyar ember, nem is a kormány, nem a Köztársasági Elnök. Nem. 2001 óta egy felelőse van a MNB-nak: a Európai Központi Bank.

Tehát, ha változik az árfolyam, akkor azt a MNB csinálja. És ő az Európai Központi Bank utasításait követi. Tehát akkor mi is történt itt valójában? Orbán bejelenti, hogy tárgyal az IMF-el. Erre az Európai Központi Bank felhívja Simor Andrást (MNB elnöke) és ezt mondja: "Dicsérd meg Orbánt, mert jó fiú volt!". Erre Simor mit csinál? Enged 6 Ft-t az Euró árfolyamán. Így megy ez a nagyoknál, minket meg hitegetnek a hírekben azzal a hazugsággal, hogy a "Gazdaság jól reagált, és Orbán Viktor mennyire ügyes volt, nagyon érti a dolgát."