Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. augusztus 31., péntek

15.434 - Meghátrált Dörner: nem mutatják be a Mazsihisz és az MSZP által kifogásolt Csurka-darabot

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


Meghátrált Dörner: nem mutatják be a Mazsihisz és az MSZP által kifogásolt Csurka-darabot
2012-08-29. 07:15 Kuruc.info - MTI - MHO nyomán

Nem mutatják be A hatodik koporsó című Csurka István-drámát az Újszínházban - jelentette be Tarlós István. A főpolgármestert kedden értesítette a döntésről Dörner György igazgató.
A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a darabbal kapcsolatosan csak véleményt mondott, és azt megismerve Dörner György úgy döntött, hogy nem mutatják be a drámát. A hatodik koporsó helyett egy sokkal korábban írt, egészen más témájú Csurka-darabot tűznek műsorra. Arról még nincs hír, pontosan melyiket.

Mint ismeretes, a darab a zsidóknak a trianoni diktátum előkészítésében játszott szerepével foglalkozik, ami a kiválasztottak szerint elfogadhatatlan (ők ugyanis mindig csak áldozati szerepben jelenhetnek meg). Ezzel egyetértett Tarlós is az ATV-ben, elindítva a lavinát: ezt követően a Mazsihisz a darab letiltását, az MSZP pedig Dörner kirúgását követelte a hitgyüliseknek bólogató főpolgármestertől, egy Fischer nevű metélt karmester pedig még korábban lejárató kampányt ígért. Az eredmény pedig ez lett: 2012-ben is a zsidók mondják meg, milyen színdarabot mutathatnak be és nézhetnek a magyarok az elvileg saját országukban és saját fővárosukban, két évvel a nemzeti ügyek kormányának fülkeforradalom általi hatalomra kerülése után. Nem elég nekik a Fidesz által a helyén tartott Alföldi, még egy ilyen kis színházban sem hangozhat el az igazság. De azt világosan kell azért látni, hogy a zsidó cenzúra a Fidesz készséges parancsteljesítése nélkül nem működhetne ennyire hatékonyan. Ennek a történetnek tehát nem azok az igazi bűnösei, akik nem adhatnak mást, csak mi lényegük, hanem azok, akik, nap mint nap nemzetárulást elkövetve, készségesen kiszolgálják őket, végrehajtva a magyarellenes agymosás programját. Valóban ezt akartátok, Fidesz-szavazók?

Frissítés: "Csurka is így döntött volna" - az alábbi szánalmas cikkben mentegeti a Magyar Hírlap a "teátrum" (mert a magyar színház szavunk nem elég jó, ezért van az MTI-nél is - nem győzzük javítgatni - büdzsé költségvetés helyett, vakcina oltás helyett, kommüniké közlemény helyett, és sajnos még hosszan sorolhatnánk - a szerk.) vezetőségét:

A hecckampány célba ért, nem mutatják be A hatodik koporsót
Pozsgai Zsolt szerint Csurka is engedett volna

Mégsem mutatja be az Újszínház Csurka István A hatodik koporsó című drámáját. Tegnap döntött így Dörner György, a teátrum igazgatója. Az ügyben a szokásosnál is nagyobb nyomás nehezedett Tarlós István főpolgármesterre mint az Újszínház "fenntartójára", aki jelezte is nyilatkozataiban, hogy nem támogatja a darab bemutatását. Egyes, ma délutánra egyébként tüntetést szervező balliberális szervezetek és személyiségek antiszemitizmussal vádolják Csurka István művét, hatását és hangvételét tekintve az egykori náci propagandafilmhez, a Jud Süsshöz hasonlítják. Kérdés, hogy vajon minden balliberális nyilatkozó olvasta-e Csurka drámáját.

Az Újszínház vezetése az őszi évad egyik legfontosabb bemutatójának szánta A hatodik koporsó premierjét. A teátrum közönsége jól érzékelhetően várta a mű bemutatóját, amelytől nemcsak színházi, de Trianonnal kapcsolatos történelmi áttörésre, afféle kendőzetlenül "nyílt beszédre" is számított. Megtudtuk, nem kizárt, hogy a darabot egy későbbi időpontban, kevésbé hisztérikus közéleti atmoszférában színre viszik.

Pozsgai Zsolt drámaíró, a színház főrendezője a Magyar Hírlapnak elmondta, a teátrum vezetése nem ijedt meg attól, hogy Fischer Ádám karmester őszre nagy nemzetközi aláírás-gyűjtési akciót hirdetett a magyar kulturális élet állítólagos anomáliáival, többek között A hatodik koporsó színpadra állításával kapcsolatosan. Pozsgai szavaiból kiderült, nem meghátrálásról van szó, hanem arról, hogy az Újszínház vezetése tiszteli a fenntartó, azaz Tarlós István főpolgármester szavait.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, az Összefogás a Demokráciáért s a Magyar Antifasiszta Liga nagyszabású tüntetést hirdetett mára a Deák térre. A tervek szerint a tömeg innen előbb Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékművéhez, majd pedig az Újszínházhoz vonul. Meglehet, árnyékra vetődik - ahogy a sportban mondanák. Hiszen Pozsgai Zsolt szerint ma már egy másik Csurka-darabot, az író Megmaradni című drámájának bemutatóját hirdeti az Újszínház homlokzatára helyezett plakát. Pozsgai emlékeztetett rá, hogy ez Csurka egyik kevésbé ismert, ám nagyszerű és nagy hatású s igencsak "kíméletlenül kemény" darabja, amely az erdélyi magyarság vívódó sorsáról szól, s amelynek színházi előadását két este után betiltotta a Kádár-rendszer.

Úgy tudjuk, A hatodik koporsó című darabbal kapcsolatosan egyelőre nincsenek még további, konkrét tervei a színházvezetésnek. Tudni kell Csurka drámájáról, hogy az műfaji értelemben mindenképpen sajátos alkotás, mintha a szerző egy esszét ültetett volna át drámába. Felvetődik a kérdés, hogy miként értékelné az író a bemutató lefújását. Hisz A hatodik koporsót a maga részéről fontos és meghatározó örökségként hagyta az Újszínházra. Pozsgai Zsolt meg van győződve róla, hogy az igencsak kiélezett és bonyolult helyzetben Csurka is a premier elhalasztása mellett döntött volna.

Sinkovics Ferenc

Előzmények:
- Vérszemet kaptak a szocionisták is: kirúgatnák Dörnert
- Egyre pofátlanabbul parancsolgatnak a zsidók: már azt is a Mazsihisz döntené el, milyen darabot mutathat be egy magyar színház a magyar fővárosban
- Tarlós az ATV-ben adott igazat a zsidóknak: nem kellene bemutatni az ő trianoni felelősségükkel foglalkozó Csurka-darabot