Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. augusztus 31., péntek

15.436 - Véget ért az "elszámoltatás" - Lázár és Budai szerint sikerrel > Most nyugodtan jöhet a gárda kipofozása és a Jobbik, mint probléma, azonnali megoldása, a romaintegráció felgyorsítása...


*** www.nemzetihirhalo.hu *************
Most nyugodtan jöhet a gárda kipofozása és a Jobbik, mint probléma, azonnali megoldása, a romaintegráció felgyorsítása...


Véget ért az "elszámoltatás" - Lázár és Budai szerint sikerrel

2012-08-30. 19:00 Kuruc.info

Eredményesen zárult a 2002 és 2010 közötti kormányzati időszakot érintő elszámoltatás feltáró munkája - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön.

Arra a kérdésre, hogy Nyugat-Európa vagy az USA felől érzékelt-e a kormány nyomást arra, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon ellen ne induljon eljárás, Lázár azt válaszolta: "igen, természetesen volt ilyen kérdés, nyomás, tájékozódás és olyan befolyásolási kísérlet, amely arról szólt, hogy a
szocialista párt kapjon védelmet, immunitást."

Budai Gyula - aki 2010 őszén vette át az elszámoltatási kormánybiztosi posztot a szintén fideszes Papcsák Ferenctől - kifejtette: hivatala 2010 novembere és idén augusztus között 1442 ügyet vizsgált, 110 nyilvános jelentést készített, 61 esetben tett büntetőfeljelentést, amelyből 30 ügyben még folyik a nyomozás, 7 ügyben viszont már megtörtént a vádemelés. A nyomozások során 47 embert gyanúsítottak meg, és 39 ellen emeltek vádat.


"A számok makacs tények" - fogalmazott a leköszönő kormánybiztos - akit időközben kineveztek a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkárának -, hozzátéve, a 61 feljelentés alapja minden esetben az volt, hogy bűncselekmény megalapozott gyanúja merült fel. Megjegyezte ugyanakkor azt is, több esetben előfordult, hogy nem állt fenn ilyen gyanú, ilyenkor a vizsgálati jelentését az adott minisztériumnak küldte meg további intézkedésre.


Összegzése szerint az elmúlt csaknem két év tapasztalata az, hogy "a korrupció az előző kormányzat ideje alatt rendszerszerűen működött", a lefolytatott vizsgálatok során pedig az előző kormányzatokhoz kötődő szinte összes miniszter és államtitkár neve felmerült "valamilyen szinten" az ügyekben. "A két miniszterelnöké mindenképpen" - fogalmazott.

"Az általunk végzett munka, amely egyébként kifejezetten jogi munka volt (...), teljes mértékben sikeresnek tekinthető" - mondta Budai Gyula, aki szavait azzal zárta, hogy a megindult büntetőeljárások sikere nem az ő felelőssége, hanem az adott hatóságok munkájához köthető.

Lázár János a kormány álláspontját ismertetve a tájékozatón azt közölte: eredményesen zárult az elmúlt két évben végzett elszámoltatás feltáró része. Hangsúlyozta, a hátralévő munka "a rendőrség, az ügyészség és a bíróság feladata, tekintettel arra, hogy a kormány jogállami alapokon áll". Az igazság szolgáltatására csak a bíróságok vállalkozhatnak, nekik van erre joguk és kötelességük - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.


"Az a népi vélekedés, amely szerint a
szocialisták szétlopták az országot", rendszerszerűen megrajzolható az elszámoltatást összegző dokumentumból - fogalmazott, megjegyezve azt is, hogy a Fidesz sohasem kapott volna kétharmadot, ha - "sajnálatos módon" - a korrupció nem lett volna ekkora.

Lázár János szerint azok is felelősséggel tartoznak, akik hagyták, hogy Magyarországon a hazai és uniós forrásokat, valamint az állami vagyont "így lopják szét 2002 és 2010 között".


Kitért továbbá arra, hogy több dolog is akadályozta az elszámoltatást: így például az, hogy az ügyekben sokszor szinte az összes dokumentum eltűnt, továbbá az, miszerint a
szocialisták nem fogadják el, hogy minden kormány köteles elszámolni, ezért megpróbáltak nyomást gyakorolni "testvérpártjaikon keresztül, Nyugat-Európából Orbán Viktor kormányára és a magyar politikai közéletre", a vizsgálatok, a nyomozások leállítására, az ügyek eltussolására.

"Nekem az a meggyőződésem, hogy amikor majd eljön a pillanat, amely a demokráciákban előbb-utóbb elkövetkezik - lehet, hogy nem 2014-ben, de 2018-ban már könnyen lehetséges vagy 2022-ben, ki tudja ezt -, akkor a Fidesznek, állami vezetőnek, tisztségviselőnek el kell tudniuk számolni" - jelezte.


Azzal kapcsolatban, hogy a kormány augusztus 31-i hatállyal felmentette Budai Gyulát kormánybiztosi pozícióból, de már korábban kinevezték a VM államtitkárává, Lázár János azt mondta: az elszámoltatás kormányzati szakasza lezárult, de Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is számít Budai Gyulára államtitkárként.
(MTI)

Kapcsolódó:

   Felgyújtották a házát annak, aki dinnyelopáson érte őket (CivisHír) A tetőszerkezetét benzinnel leborították, majd meggyújtották.
   Fidesz elszámoltatás: Szavak és Tettek (Youtube)