Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. szeptember 24., hétfő

15.642 - A Magyar Állami Operaház Kamaraterme > Andrássy Frigyes: Sír a téli éjszaka egyfelvonásos drámai daljáték 1956 emlékére

 

From: polgari_hirszemle@yahoogroups.com

Sent: Monday, September 24, 2012 7:27 AM
To: Kutasi József Antal
Subject: [polgari_hirszemle] tájékoztató-meghívó

 

A Magyar Állami Operaház Kamaraterme

2012. Október 24. Szerda 18:00 óra,

2012. november 4. Vasárnap 16:00 óra
(Budapest VI. ker. Jókai utca 6.).

Andrássy Frigyes: Sír a téli éjszaka

egyfelvonásos drámai daljáték 1956 emlékére

Zene és hangszerelés: Andrássy Frigyes és Krisztina (AndrássyDuo)

 versek: Szabó László Dezső

2012 -ben lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója . Erre az alkalomra Andrássy Frigyes , a SZIRT Együttes vezetője, a Magyar Állami Operaház címzetes magánénekese, egyfelvonásos, zenés-verses drámai daljátékot írt. Az alaptémát Szabó László Dezső költő egyik korabeli verse, a "Téli éjszaka" ihlette, mely a költő „1956 versek” c. kötetében jelent meg. A drámai daljátékban az ihlető költő több korabeli verse és versrészlete szerepel megzenésített formában.
A történet egy besúgó rendszerről, a kegyetlen megtorlásról ad villanásnyi, de sokatmondó képet. Ez Andrássy Frigyes és Szabó László Dezső, kortárs alkotóművészek nagy találkozása, mely olyan művet eredményezett, ami hiánypótló a mai Magyarországon. 1956-ról nem született komolyzenei alkotás, daljáték vagy opera, de beszélni sem nagyon lehetett róla az elmúlt 56 év jó részében. A rendszerváltás óta a csak nagyon lassan és nehezen derülnek ki pontos információk a forradalomról. A mai fiatalság körében nagy a tájékozatlanság. Ami a legfontosabb: érzelmileg nincsenek  eléggé érintve. Ezt igyekszik a „Sír a Téli éjszaka” című drámai daljáték bepótolni. A „Sir a Téli éjszaka” ősbemutatójának a Magyar Állami Operaház ad helyszínt, nevezetesen a 2012/13-as évadban, a Magyar Állami Operaház Kamaratermeként funkcionáló Zenekari Termében, 2012. október 24-én és november 4-én operaházi művészek előadásában két szereposztásban:

Virág Mária: Bazsinka Zsuzsanna, Cecilia Lloyd
Virág Péter: Nyári Zoltán, Megyesi Zoltán
Szarkáné: Kovács Annamária, Sánta Jolán
Bakó elvtárs: Tóth János, Andrássy Frigyes
Lovász főhadnagy: Clemetis Tamás, Fenyvesi Attila
Kata: Csörgeő Luca, Rácz Nikoletta
Politikai rendőrök: Bakó Antal, C. Tóth Gábor, Olcsvári Árpád, Zsigmond Géza

Rendező és látványterv: Tóth János
Karmester: Kovács János

Jelmez: Szomolányi Zsóka
Szcenika: Juhász Zoltán éS Resz Miklós

Zenei munkatársak: Andrássy Krisztina, Köteles Géza

valamint Gupcsó Gyöngyvér (gyermekkarvezető) 

Támogatók:

Magyar Állami Operaház - Ókovács Szilveszter MÁO mb főigazgató

Szabadságharcosokért Közalapítvány - dr. Boross Péter miniszterelnök, elnök
Magyar Vidék Országos '56-os Szövetség - Vitéz Pintér Kornél országos elnök
Recski Szövetség
- vitéz Krasznay Béla országos elnök
POFOSZ (Magyar Politikai Foglyok Szövetsége) - Dégi András országos elnök

Sir a téli éjszaka - Szinopszis

A történet 1957 februárjában játszódik egy pesti bérház falai között . Mátyás elvtárs, a besúgó házmester és Szarkáné , a minden lében kanál intrikus szomszéd , szövetkeznek a Virág család ellen, hogy Szarkáné megkaparinthassa fürdőszobás lakásukat,ami a rommá lőtt Budapesten akkoriban nagy dolog volt . Virág Péter és Mária, a felesége a borzalmak ellenére próbálják vidáman élni hétköznapjaikat , így megóvva kislányukat, Katát.

Egy megrázó hír azonban annyira megviseli Pétert, hogy kétségbeesett levelet ír amerikai barátainak. Noha nem szándékozik postára adni, levele mégis végzetes hibának bizonyul, mert Mátyás elvtárs és Szarkáné, akik alattomban leskelődvén kihallgatják őt, kapva kapnak a dolgon és feljelentik ÁVH-s "barátaiknál". A család mit sem sejtve vacsora után lefekvéshez készülődik, mikor kopognak az ajtón ...       

Dráma, líra, humor, sok szép vers és zene jellemzi ezt a művet, mellyel Andrássy Frigyes emléket állít nemcsak az 1956-os forradalomnak és áldozatainak , hanem a rendszernek is, amely kiváltotta a magyarság ellenállását  Hűen mutatja a levert forradalom utáni vészterhes és nyomasztó, kegyetlen légkört.

A szereplők kitalált személyek, csupán két szereplő keresztneve, Virág Máriáé és Virág Péteré tisztelgés két valóságos hős előtt, úgymint: Wittner Mária és Mansfeld Péter előtt.

A szerzők és a művészek, valamint a támogatók bíznak az előadás sikerében!