Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. szeptember 30., vasárnap

15.681 - Mindszenty-kiállítás a zalaegerszegi ferenceseknél

 

Mindszenty–kiállítás a zalaegerszegi ferenceseknél

                    

A hitvalló bíboros születésének 120. és a zalaegerszegi ferences templom felszentelésének 85. évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek be a templom toronyszobájában, melyet szeptember 30-án 17 órakor Áder János köztársasági elnök nyit meg. A 16 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Konkoly István püspök és Magyar Gergely ferences provinciális celebrálja.

Zalaegerszeg nagyon sokat köszönhet Mindszenty Józsefnek, aki a két világháború között negyed századig volt a település plébánosa.Többek között ő építette a város Jézus Szívéről nevezett ferences templomát és kolostorát, illetve telepítette le a barátokat a megyeszékhelyen.

A kiállításon a ferencesek bemutatják Mindszenty József zalaegerszegi tevékenységét, valamint üldöztetésének, fogságának és emigrációjának eseményeit. Az anyagok magángyűjtésből, a kútvölgyi Mindszenty–emlékszobából, a Göcseji Múzeumból és a Zala-megyei Levéltárból származnak. Látható a bíboros zalaegerszegi miseruhája, kéziratos dokumentumok, az amerikai nagykövetségen használt térdeplője és az első zalaegerszegi ferences házfőnök, Deák Szulpic naplója és más dokumentumok.

A kiállítás keddtől péntekig 14-től 18 óráig, szombaton 10 és 18 óra között, vasárnap pedig a délelőtti fél 8-as és fél 10-es szentmisék között. Hétfő szünnap.

A zalaegerszegi ferences templom egyben Boldog IV. Károly király emléktemploma is, melyet Mindszenty József apát-plébános a megyés főpásztor, gróf Mikes János kérésére, Kotsis Iván tervei alapján a korábbi huszárlaktanya lovardájának helyén épített fel.

A templom alapkövét 1925 júniusában tették le. A szerzetesi élet 1926 őszén kezdődött, és a templom ünnepélyes felszentelésre 1927. szeptember 25-én került sor. A templomszentelésen részt vett Zita királyné, IV. Károly hitvese is.

Az állam 1950 nyarán a szerzetesrendektől megvonta a működési engedélyt, így a zalaegerszegi ferenceseknek is el kellett hagyniuk kolostorukat, és az épületbe a megyei hadkiegészítő parancsnokság költözött. A templomot a Szombathelyi Egyházmegye vette gondozásába, és a ferencesek csak 1989-ben kapták vissza.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír