Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 14., csütörtök

16.455 - Kutasi József Antal > Orbánék megtámadták az Alkotmánybíróságot 2013.02.12 13:34 MTI - Figyelő Online


 www.nemzetihirhalo.hu *************

Orbánék megtámadták az Alkotmánybíróságot 
2013.02.12 13:34 MTI - Figyelő Online 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Handelsblatt című német lap, valamint az osztrák Der Standard cikket közölt kedden az Alkotmánybíróságra vonatkozó szabályok tervezett módosításáról. 

A FAZ-ban Stephan Löwenstein Támadás az Alkotmánybíróság ellen című beszámolójában kiemelte, hogy "a Fidesz-kormány korlátozni akarja az alkotmánybírák hatalmát", és "tovább szűkíti az Alkotmánybíróság mozgásterét". A tervezett módosítások legfontosabb eleme, hogy a testület nem veheti figyelembe az új alkotmány hatálybalépése előtt hozott határozatait, vagyis "a Fidesz saját alaptörvényének" hatályba lépésesével megszakad az alkotmánybíráskodási gyakorlat folytonossága - fejtette ki. 

A Handelsblattban Stefan Menzel Senki nem állítja meg Orbánt című írásában kiemelte: a budapesti kormány "nem tűr ellenmondást", és Orbán Viktor "nem ismer pardont". Az Alkotmánybíróságra vonatkozó szabályok tervezett módosítással kapcsolatban úgy vélte, hogy a testület "most megkapja a számlát renitens viselkedéséért", és a módosítás révén megszűnik a rendszerváltás óta kialakult ítélkezési gyakorlat folytonossága. "Így megy ez Orbán Viktor Magyarországán. Következményekkel kell számolnia annak, aki az útjába áll" - tette hozzá. 

A miniszterelnök a kétharmados parlamenti többségre támaszkodva "teketória nélkül elfogadtatja" a politikai céljait szolgáló törvényeket, és a törvényalkotás során a legfőbb szempont a Fidesz hatalmának megtartása - fejtette ki Stefan Menzel. A Magyar Nemzeti Bank élén márciusban következő váltással kapcsolatban hozzátette, "félő, hogy az utolsó független intézményt is a kormány szolgálatába állítják". 

A magyar Alkotmánybíróság működésének szabályozásáról közölt jegyzetet az osztrák Der Standard. A vezető osztrák liberális lap szerint a "Puszta-Putyin" szójáték nem csak hogy ízetlen, de nem is illik a magyar kormányfőre. Az orosz elnök vezetése alatt kialakított "irányított demokrácia" egy olyan, mindenre kiterjedő hatalmi rendszert jelöl, amely a demokratikus intézmények álcája mögött működik, Orbán Viktor ezzel szemben nem is akarja fenntartani a működő demokratikus intézményrendszer látszatát - írta a szerző, Josef Kirchengast. A magyar kormányfő - állt a cikkben - visszatérően kinyilvánította, hogy milyen kevésre tartja a hagyományos nyugati felfogás szerinti demokráciát, amelynek a hatalmi ágak elválasztásának elve a magja. Legújabb javaslatával többé nem hagy kétséget afelől, hogy meg akarja szüntetni a hatalommegosztásnak ezt a rendszerét. A kormányfő "célba vette" az Alkotmánybíróságot, miután a testület megsemmisítette a kormányzó többség vitatott törvényeinek egy részét. 

Az alkotmánybírákat most egy alkotmánymódosítással "rövid pórázra" fogják, egy "a la Orbán-demokráciában" ugyanis nem lehet kétség afelől, hogy ki a "legfelsőbb instancia" - írta a Der Standard.