Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 14., csütörtök

16.456 - Kutasi József Antal > Újabb luxusautók a terrorelhárítóknak 2013. február 11., hétfő, 19:42 Csikász Brigitta - HVG

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Újabb luxusautók a terrorelhárítóknak 
2013. február 11., hétfő, 19:42 Csikász Brigitta - HVG 

Mintegy 728 millió forintért vásárol újabb nagy teljesítményű autókat, többek között Audi A7-eseket a Terrorelhárítási Központ (TEK) - derült ki az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfő délutáni ülésén. A Belügyminisztérium részéről ennek a költekezésnek a szükségességét azzal indokolták, hogy az operatív akciók, illetve egyes védett - magyar és külföldi - személyek biztonságának szavatolása csak az új gépjárműparkkal lehetséges. Emlékezetes, a TEK két évvel ezelőtt listaáron 15 millió és 40 millió forint közötti értékű Audi Q7-eseket vásárolt a bűnözők üldözéséhez. 

Két év után újabb járműbeszerzésre készül a Terrorelhárítási Központ mintegy 728 millió forintért. A testület dolgozóinak szükségük van új mobiltelefonokra is, az előfizetésekkel együtt 271,6 millió forint értékben, valamint bevetési ruházatra. Ez utóbbira 90 millió forintot fordítanak. Ezek a tervek és - a hozzájuk tartozó költségek, összesen 1,2 milliárd forint - a rendészeti szervek civil felügyeletét ellátó Honvédelmi és rendészeti bizottság hétfői ülésén derültek ki. A TEK nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva a közbeszerzés mellőzését is kérte. A TEK egyébként idén 13, 4 milliárd forintból gazdálkodhat, ez hárommilliárddal több az előző évi költségvetésénél. 

Az autók tekintetében ismét nagy teljesítményű gépjárművekről van szó, a belügy illetékesei a hvg.hu-nak többek között Audi A7-est említettek meg. A bizottság előtt a tárcát képviselő Tóth László gazdasági és informatikai helyettes államtitkár a beszerzéseket a TEK tervezett kétszáz fős létszámfejlesztésével magyarázta, az újakkal együtt hamarosan 1100-ra nő a 2010 őszén létrehozott szervezetnél dolgozók száma. Ez indokolja azt, hogy 90 millió forintért további bevetési ruhák kellenek a terrorelhárítóknak. 

Nagyon operatívak lesznek 

A 92 darab autó szükségességét pedig a helyettes államtitkár az operatív munkával indokolta. A bizottság fideszes elnöke, Kocsis Máté azzal egészítette ki Tóth László szavait, hogy bizonyára azért ilyen autókra van szükség, mert az operatív nyomozások mellett a TEK biztosít védelmet egyes magyar állami vezetőknek, valamint diplomáciai célú rendezvények esetében a védett személyeket is ilyen csúcskategóriás autókkal szállítják. Az államtitkár részéről elhangzott az is, hogy míg a vezetők számára nagy értékű autók beszerzését Pintér Sándor tárcavezető nem támogatja, addig az operatív tevékenység segítésére, igen. 


Hajdu Jánosék még operatívabbak lesznek az újabb luxusautó-beszerzéssel
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

--
KUTASI JÓZSEF ANTAL: