Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. május 17., szombat

939 - Hazánkban hárommillióan élnek a létminimum küszöbén - Kormánybuktatásra szövetkezne Dávid Ibolya

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: szombat, 2008. május 17. 17:20
An: Kutasi József
Betreff:
Hazánkban hárommillióan élnek a létminimum küszöbén

 

Meghívó

a Szent Korona értékrend alapján álló

Alkotmány,
Alaptörvény,
Államhatalom gyakorlási-,
Választási- és
Jelképtörvény

tervezet nyilvános vitájára, amelyet

2008. május 31-én 10 órai kezdettel tartunk

a Magyarok Háza (Budapest, Semmelweis u. 1-3.) Színháztermében.



Szeretettel kérem, hogy a vita alapját képező
- rövid indoklást - http://eunyet.hu/MagyarModell/Alkotmany/Vita_Rovidindoklas.doc
- a Jogszabály tervezetek vázlatát - http://eunyet.hu/MagyarModell/Alkotmany/Vita_Avitaanyagvazlata.doc,
- a jogszabály tervezete szövegét a http://eunyet.hu vagy a http://szksz.hu honlapon
olvassa el és
- véleményét
= küldje el az info@szksz.hu címre, és
= mondja el a vitafórumon.

Kérem, vegye figyelembe a vitán való részvétellel kapcsolatban, hogy a véglegesített anyagok alapjai annak a nemzetközi szerződés tervezetnek, amit az EU Parlament Függetlenség/Demokrácia Frakciója elnöke, Jens-Peter Bonde úr felkérésére, az "Európai Konföderáció alapszerződés"-tervezeteként készítünk el.

Kelt Szegeden, 2008. május 13-án.

A krisztusi örök értékrend szerinti magyar szeretettel:
Halász József,
a Szent Korona alázatos szolgája

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/ikon-hvg-k.gifGyurcsány szép új világot jövendöl
2008. május 16. 12:55 HVG
   
Bárhogy is bűvészkedünk az adatokkal, az mindenképpen kiderül, hogy az eddigi csökkenő ütemű növekedés átváltott növekvő üteműre - írja mai bejegyzésében a miniszterelnök a tegnap nyilvánosságra hozott negyedévi növekedési mutatókra utalva.

Gyurcsány Ferenc azt is hozzáteszi, hogy a hazánkban tapasztalható tendenciák "ellentétesek az európaival, ahol inkább csökken a növekedés, növekszik az infláció és a költségvetési hiány is". A magyar gazdaságnak egyensúlyi növekedési pályát jósol az elkövetkező egy-két évre. A makro adatok mellett, a kézzelfoghatóbb jövedelmek reálértékének növekedésére is kitér a kormányfő.

"Magyarország új utat fog találni"- írja Gyurcsány, hozzátéve, hogy a "válságpropagandával kereskedőkek" csak a rosszkedv marad majd.

A kisebbségi kormányzás első embere azt is megemlíti, hogy az elmúlt két év küszködésének máris látszanak az eredményei, optimizmusra bíztat.

A KSH csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2008 első negyedévében 1,6 százalékkal volt magasabb, naptári hatás kiszűrésével a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elemzők az első negyedévre 1,3 százalékos GDP-növekedést vártak. A fogyasztói árak az idén áprilisban 0,3 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, míg márciusban a növekedés 0,6 százalék volt az egy hónappal korábbihoz viszonyítva, és 6,7 százalék az egy évvel korábbihoz képest.
hvg.hu/MTI
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fodor: Az előrehozott választás tisztességesebb lenne
2008. május 9., 09:29 fidesz.hu

A kisebbségi kormányzás a lehető legrosszabb megoldás - véli az SZDSZ elnökjelöltje; Fodor Gábor szerint tisztességesebb megoldás lenne egy előrehozott választás. Az ügyvivő az InfoRádióban arról is beszélt: egyelőre nem lát esélyt arra, hogy frakciója megszavazza majd a jövő évi költségvetést.

Fodor Gábor szerint a kisebbségi kormányzás a lehető legrosszabb megoldás a jelenlegi politikai helyzetben.

Az előrehozott választás sem egy jó forgatókönyv, de még mindig tisztességesebb megoldás, mint a kisebbségi kormányzás - hangsúlyozta a politikus az InfoRádió Aréna című műsorában, hozzátéve: ha a következő hónapokban nem alakul ki egy stabil kormánytöbbség új politikai alapon és új személyekkel, akkor nincs más esély, mint egy előrehozott választás.

Elmondta azt is: pártjának tiszta helyzetet kell teremteni a politikáját illetően. Számára ez azt jelenti, hogy ha az SZDSZ nincs kormányon, akkor ellenzékben van. Hozzátette: bár az ellenzéki pártok nem szokták megszavazni a kormány előterjesztéseit, főleg nem a költségvetést, ha azok egybevágnának elképzeléseikkel, támogatni tudnák azokat.

Erre azonban egyelőre Fodor Gábor nem sok esélyt lát, mint mondta, egy kisebbségi kormány nem tud olyan büdzsét benyújtani, ami strukturális változásokat idézne elő az országban, holott erre lenne szükség. Hozzátette: ilyen helyzetben még akkor is egy előrehozott választást tartana tisztességesebbnek, hogy tudja: ezzel a konvergenciaprogram megvalósulása eltolódna.
(inforadio.hu)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/ikon-hirtv-k.gifRépássy: Az országnak nincs két elvesztegetni való éve
2008-05-16 12:04 hírTV

A kormány gazdaságpolitikája még tovább mélyíti Magyarországon a válságot. A Fidesz ezért úgy ítéli meg, hogy gazdasági fordulatra van szükség, aminek előfeltétele az előre hozott választások megtartása.

Répássy Róbert pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a svájci IMD, a kontinens egyik vezető üzleti iskolája, amely rendre közzéteszi versenyképességi évkönyvét, 55 ország vizsgálata alapján a 38. helyre sorolta Magyarországot. A lista dobogósai az Egyesült Államok mellett Szingapúr és Hongkong, Svájc feljött a 4. helyre, a keleti uniós államok közül Észtország a 23. Hazánkat Csehország és Szlovákia is megelőzi, az utóbbi a 30. helyen áll.

A romló versenyképesség okát a svájci elemzés a politikai instabilitásban és a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikában jelöli meg - mondta Répássy Róbert. Az ellenzéki politikus szerint a romló versenyképesség is a kormány alkalmatlanságát bizonyítja. Magyarországon gazdasági fordulatra van szükség, ennek azonban előfeltétele a politikai fordulat - mondta Répássy Róbert.

A kormány által elveszített bizalmat csak egy új választással lehet helyreállítani - mondta el a politikus. Hozzátette: az országnak nincs két elvesztegetni való éve.
FH

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kormánybuktatásra szövetkezne Dávid Ibolya
2008. május 17., szombat 9:28 InfoRádió

Összefogást szorgalmaz az ellenzéki pártok között a Magyar Demokrata Fórum annak érdekében, hogy elérjék a szocialista kabinet mielőbbi távozását. Az MDF elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor Fidesz-, Kóka János SZDSZ-, és Semjén Zsolt KDNP-elnökhöz.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány május 1. óta kisebbségben, parlamenti többség nélkül működik.

"A kormányfő már május 1-jét megelőzően nyíltan leszögezte, hogy - bár érdemi reformokra, változtatásokra már nem készül - az elkövetkezendő két évben szavazásról szavazásra kívánja megteremteni kormánya szükséges parlamenti támogatását. A Magyar Demokrata Fórum szerint azonban az ország erre nem ér rá" - áll a levélben.

Dávid Ibolya leszögezte: pártja nem szavazza meg a jövő évi költségvetést - amely szerinte döntő jelentőségű a kabinet sorsa szempontjából -, mert ez azt jelentené, hogy elfogadják és támogatják a kisebbségi kabinet programját.

A demokrata fórum elnöke úgy vélte: egyértelmű üzenet lehet a kormányzat számára, ha a Fidesz, az SZDSZ és a KDNP is kijelenti, hogy biztosan nem fogja megszavazni a büdzsét. Dávid Ibolya szerint így jelentős esélye lenne annak, hogy a szocialisták feladják a kisebbségi kormányzás koncepcióját, és beleegyeznek az előrehozott választások megtartásába.

A pénzügyminiszter pénteken úgy nyilatkozott: ha a politikusok az ország érdekében cselekszenek, akkor elfogadják a költségvetést 2009-re. Veres János a Magyar Televízióban azt mondta: a döntés elengedhetetlen az ország kiegyensúlyozott működéséhez.

Kapcsolódó cikkek:
    * Tölgyessy: Ha józanul gondolkodik a baloldal, őszre már nem Gyurcsány lesz a kormányfő
    * Gyurcsány: "Magyarország újra utat fog találni"
    * Veres: az országnak lesz elfogadott költségvetése 2009-re
    * Szűcs Erika: lehetnek közös döntések az ellenzékkel
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hazánkban hárommillióan élnek a létminimum küszöbén
2008-05-16 21:30 hírTV

A Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal felszólítja a kormányt, hogy emeljék meg a 2006 óta változatlan összegben meghatározott létminimum összegét egy reális értékre. Emellett olyan új politikát várnak, amely változtat az elosztási viszonyokon a rászorulók javára - mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője egy pénteki sajtótájékoztatón.

Simó Endre felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon súlyosbodnak a megélhetési gondok: a költségek emelkedése és az alacsonyan tartott bérek, juttatások egyre több ember és család létét és egészségét veszélyeztetik. A Szociális Kerekasztal a legfrissebb elemzések és adatok alapján megállapította, hogy 3-3,5 millióan élnek ma Magyarországon a létminimum küszöbén vagy alatta. A létminimum összegét 2006 óta változatlanul 60 ezer 128 forintban tartják nyilván. Ebből az összegből nem biztosítható az alapvető szükségletek kielégítése - szögezte le.

A szociális fórum szervezője arról is beszélt, hogy az egytagú nyugdíjas háztartásra számított létminimum összege 54 ezer 115 forint, ennyiből több mint 850 ezren élnek. A 28 ezer 500 forintos nyugdíjminimumban pedig csaknem 280 ezren részesülnek. A szegénység az összes háztartás 28 százalékát érinti, a gyermekes háztartások 41 százalékát, a három vagy több gyermekes családok 60 százalékát. Ez azt jelenti, hogy a hivatalosan megállapított létminimum alatt élnek. A mély szegénység pedig 1,2 millió embert érint, azaz napi 500-1000 forintból tengődnek - hangsúlyozta.

Az elszegényedési folyamat kísérő jelensége az egészségi állapot idő előtt romlása. Simó Endre példák között említette, hogy a szegények körében a szívinfarktus aránya háromszor nagyobb, mint a gazdagok körében, és a depressziós megbetegedések is kétszer gyakrabban fordulnak elő a nélkülözőknél.

A Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal "Rendszerkorrekcióval és társadalmi összefogással a válság leküzdéséért" címmel országos tanácskozást kezdeményez, amely az elszegényedő réteg problémáival és azok megoldásával foglalkozik. Ennek fényében új társadalompolitikát is hirdetnek, amelynek lényege a társadalmi igazságtalanság csökkentése és az elosztási viszonyok kiigazítása a nélkülöző rétegek javára - közölte Simó Endre.

Az újságírók előtt három "tanú" is bemutatkozott, felvázolva, hogy havonta mennyi pénzből gazdálkodhatnak. Egy rokkantnyugdíjas elmondta, hogy az 58 ezer 350 forintjából a lakbér, rezsiköltségek és a BKV bérlet megvétele után 7720 forintja marad élelemre, gyógyszerre, ruházkodásra és kultúrára. Hozzátette, hogy az új szabályok szerint szociális segélyre sem jogosult.

Egy kétgyermekes családból az édesanya ismertette helyzetüket: összesen 174 ezer forintból és a két gyerek után járó 24 ezer forintos családi pótlékból élnek. Összes fix költségük havonta 132 ezer forint, így négyüknek 66 ezer forintjuk marad ételre, ruházkodásra, tanszerekre és egyéb kiadásokra.

A harmadik "tanú" egy négygyermekes apuka volt, aki elmondta, hogy 198 ezer forintból kell havonta kijönniük, ebből 120 ezer elmegy lakbérre és a rezsire. Szociális bérlakásért folyamodtak, de pont pénteken kapták meg az elutasító határozatot.
(FH)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------