Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. március 5., csütörtök

1.938 - Csíksomlyó 2009 - A Wass-székely és a csodatevő Szűz Mária - Időpont: 2009. május 28. - június 1.

Von: Lóránt Schuster

Gesendet: szerda, 2009. március 4.

An: Kutasi József
Betreff: Magyar Nemzeti Front - Csíksomlyó 2009

 

Csíksomlyó 2009

A Wass-székely és a csodatevő Szűz Mária

 

A Magyar Nemzeti Front a HunHír.Hu médiatámogatásával ebben az évben is megszervezi az immár hagyományossá váló csíksomlyói zarándokútját, amelynek fő mottója:

Tisztelgés Wass Albert emléke előtt, és hódolat a csodatevő Szűz Máriának

 

Időpont: 2009. május 28. - június 1.

Első nap, május 28., csütörtök

Indulás az esti órákban a Nagyvárad téri, István Kórház előtti parkolóból a Budapest – Szolnok – Berettyóújfalu – Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon.

 

Második nap, május 29., péntek

 

Utunk során megállunk Wass Albert szülőházánál Válaszúton, majd megkoszorúzzuk a híres-nevezetes magyar betyár, Rózsa Sándor sírját Szamosújvárott. Ugyanitt tisztelgünk Pongrácz Gergely Corvin közi hős emléke előtt is szülőházánál. A Maros-völgye érintésével Erdély egyik legszebb, leglátványosabb tájegységén keresztül érkezünk Wass Albert sírjához, a Kemény-kastélyhoz. Itt rendhagyó irodalom órán veszünk részt ifj. Tompó László irodalomtörténésszel, aki prózában és versben méltatja a nagy székely-magyar hazafi és írófejedelem munkásságát, életútját és az erdélyi magyarság megmentéséért folytatott harcát.

 

Gyergyószárhegyen az egyedülálló reneszánsz várkastélyt, a Lázár-kastélyt nézzük meg. A Maros forrásánál lehetőség nyílik a bisztróban önköltséges ebéd elfogyasztására. Aki nem akar ebédelni, az addig megnézheti a Maros forrását, azt a pici, vékony eret, amelyből aztán megnagyobbodva továbbhömpölyög. 17 órakor várnak bennünket a csíkszentmártoni szállásunkon, fogadj Isten pálinkával, kürtős kaláccsal. Mindenki elfoglalja a szálláshelyét a vendégszerető székely családoknál. Ott történik az étkezés is.

 

Harmadik nap, május 30., szombat

 

A székely családoknál elköltött reggeli után 8 órakor indulunk a csíksomlyói búcsúba. Jó idő esetén a szertartás után kétórás szabadprogramon veszünk részt, ahol lehet ismerkedni, barátkozni az ide érkezett emberekkel, illetve vásárolni a búcsúi forgatagban.

 

A délutáni órákban érkezünk vissza szálláshelyünkre, ahol megtekintjük az első és második világháborús hősök emlékművét a szépen rendbe tett hősi temetőben, megnézzük a rejtett kincset, a csíksomlyói kegyszobor pontos mását, amelyet az eredetivel egy időben készítettek, illetve azt a középkori szentségtartót, amely az erődtemplom várfalába van beépítve. A székelyekre másutt nem jellemző temetkezési szokásokkal is ismerkedünk, amelyekben az ősvallás jelenléte is felismerhető. A sír feletti kápolnában egy szobabelsőt rendeztek be az elhunytak családi képeivel, asztallal, székekkel, terítőkkel.

Vacsora a székely családoknál.

 

Negyedik nap, május 31., vasárnap

 

A kora hajnali órákban elegendő számú jelentkező esetén a busz visszamegy Csíksomlyóra a Nyeregbe, hogy útitársaink a csángókkal együtt köszönthessék a felkelő Napot, vagyis Babba Máriát, a magyarok ősanyját. A napfelkelte és a szívet-lelket melengető szabadtéri szertartás után visszatérünk szálláshelyünkre. A reggelit itt költjük el, majd felkeressük a csíkszépvízi erődtemplomot. Itt szabadtéri parázs-partit tartunk. A családoknál megvacsorázunk, és este indulunk a kászoni zenészekkel közös esti mulatságra. A kiváló muzsikusok minden magyar nótát és irredenta dalt ismernek, és el is húzzák kérésünkre.

 

Az esti mulatság meghatározója Székelyföld gasztronómiai kultúrájának bemutatása is, hiszen vendéglátóink tájjellegű ételekből állítják össze az ünnepi menüt. Ez áll kecske- és juh tejtermékekből, sajtokból, szalonnaféleségekből és friss zöldségekből, csalánlevesből. Székely pörkölt juhtúrós puliszkával a következő fogás. Az esti órákban sült csülök párolt káposztával a főmenü. A mulatság meghatározója a korlátlan italfogyasztás. A közös mulatozás, éneklés, a hangulat függvényében kb. éjfélig tart.

 

Ötödik nap, június 1., hétfő

 

A reggeli után a klasszikus székelyföldi útvonalon indulunk hazafelé. A Hargita, a máréfalvai székely kapuk, Székelyudvarhely belvárosa, Orbán Balázs sírja és a népművészeti termékeiről elhíresült Korond érintésével. Itt Máté Károly népi iparművész és taplászmester bemutatót tart a taplógombából készített különböző használati tárgyakból, és magát a munkafolyamatot is végigkövethetjük. Jól felszerelt üzleteiben a többi árusnál olcsóbban juthatunk hozzá az ajándékba szánt portékákhoz.

 

Marosvásárhely elkerülésével Tordára utazunk, ahol megnézzük a középkori városmagot, és a világ első vallási türelmi rendeletét meghozó magyar országgyűlésnek helyet adó templomot. Kolozsváron át Körösfőig utazunk, ahol lehetőség nyílik Kalotaszeg leghíresebb festett kazettás mennyezetes templomának megtekintésére. A Királyhágón keresztül utazva az indulási útvonalon érjük el a késő esti órákban Budapestet.

 

Az egész kirándulás alatt az utasok szellemi épülését szolgálja a historikus szemléletű idegenvezetés, és ifj. Tompó László irodalomtörténész az adott helyszínekhez kapcsolódó rövid verses előadásai.

 

Az útiköltség: 48.000 Forint, melynek első részletét április végéig, a második részletet az induláskor kérjük befizetni. (Ez az összeg a szállásköltségek euróban való elszámolása miatt a forint-euro változás függvényében minimálisan változhat.) Magában foglalja a szállást félpanzióval, az utazás költségét, a parázs-partit, az esti mulatságon való részvételt korlátlan italfogyasztással és a kirándulások költségét is.

 

Minden kedves utasunkat a busznál Isten hozott itallal fogadjuk induláskor, és búcsúitallal hazaérkezéskor. Mindenki megkapja a Magyar Nemzeti Front és a HunHír.Hu közös csíksomlyói búcsúi csomagját, amely rendkívül érdekes, hasznos ajándékokat tartalmaz.

 

Felhívjuk tisztelt utasaink figyelmét, hogy a Csíki-medencében szélsőséges az időjárás, így hideg idő is előfordulhat május végén. Mindenki hozzon magával meleg ruhát, és aki éjjel a csángókkal kíván virrasztani, az meleg lábbelit, elemlámpát is.

 

Jelentkezni lehet: Budapesten

személyesen a Magyar Nemzeti Front Könyvtárában

(Magyarok Háza 1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3. III. em. 336.)

minden kedden és csütörtökön 15.00-19.00-ig,

telefonon a 06-30-905-4963 telefonszámon Matuska Évánál

és Szigetszentmiklóson

a 06-70-324-3934 telefonszámon Gerlei Erzsébetnél.

-------------------------------------------------------------------------