Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. március 7., szombat

1.949 - Dr. Komporday Zoltán - Lelkét a magyarok égi közösségében tudva, testét a Magyarok Világszövetsége saját halottjának tekinti.

Von: MVSZ Sajtószolgálat
Gesendet: szombat, 2009. március 7. 10:24
An: Kutasi József
Betreff: Komporday Zoltán csillagösvényen

 

Komporday Zoltán csillagösvényen

Dr. Komporday Zoltán küldött-társunk, a Magyarok Világszövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke tegnap hajnaltól csillagösvényen járja a Kárpát-medencét Karácsfalvától Csíksomlyóig.

Égi születésnapján szeretettel gondolunk arra az időre, amit együtt tölthettünk. Következetes, fegyelmezett és közösségszolgáló munkája példa számunkra. Lelkét a magyarok égi közösségében tudva, testét a Magyarok Világszövetsége saját halottjának tekinti.

 

Dr. Komporday Zoltán Rudabányácskán született 1925. március 11-én, szülei hetedik gyermekeként. Édesapja görög katolikus lelkész volt. Szülei Trianon után a cseh megszállás elleni felkelés szervezése miatt menekülni kényszerültek az alsóvereckei (Kárpátalja, Bereg megye) Sebesfalváról. Édesapját távolétében halálra ítélték, édesanyját elfogták és három hónapig volt cseh börtönben, majd a tárgyalásig szabadlábra helyezték, így sikerült két gyermekével Magyarországra távoznia.

Középiskolás korában a cserkészmozgalomban vett részt, ami meghatározó volt számára.

Katona volt 1944 novemberétől a 16. gyalog hadosztály kiképző zászlóaljánál, majd szovjet fogságba esett 1945 májusában, ahonnan 1945 szeptemberében szabadult.

A Miskolci Evangélikus Jogakadémián abszolutóriumot és a Pécsi Egyetemen summa cum laude jog-, és államtudományi doktorátust szerzett 1948-ban.

Dolgozott Ungváron tűzoltó tisztként, a bódvaszilasi járásban szociális titkárként, a sajóbábonyi üzemet építő vállalatnál, a Statisztikai Hivatalnál, az Észak-magyarországi Mélyépítő Trösztnél és az Üzletberendezést Készítő Szövetkezeti Vállalatnál üzemgazdasági munkakörökben.

Az egyes munkahelyek megszűnése és az új munkahelyen való elhelyezkedés közötti időben munkásként és szakmunkásként dolgozott.

Az utóbbi vállalatnál érte 1956 októberében a forradalom, ahol a Munkástanács elnökévé választották.

 

A Miskolci Ügyvédi Kamara 1957-ben vette fel ügyvédjelöltnek és az ügyvédi vizsga után a 2. sz. Miskolci Ügyvédi Munkaközösség tagja lett, két alkalommal évekig a közösség vezetőjeként. Itt sokan a szegények ügyvédjeként ismerték. Nyugdíjazása után haláláig egyéni ügyvédként dolgozott.

A miskolci és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei civil szervezetek életre hívásában vezető szerepet vállalt. Jelentős szerepe volt a miskolci kertszövetkezetek megindításában. Számos egyházi és világi alapítvány létesítését segítette elő.

Halála napjáig a Miskolc Búza téri görög katolikus Egyház világi elnöke volt.

Édesapja, édesanyja és saját jogán tagja volt a Vitézi Rendnek és számos más nemzeti elkötelezettségű társadalmi szervezetnek.

 

A Magyarok Világszövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szervezetének alapító elnöke volt. A Kárpát-medencei Régió egyik legeredményesebben működő világszövetségi szervezetét 17 év óta töretlen lendülettel, fiatalos energiával és nagy haza- és emberszeretettel vezette. Fáradozásainak elismeréseként a Magyarok Világszövetsége elnöke 2005 júniusában arany emlékéremmel tüntette ki. A közelmúltban lezajlott megyei tisztújító közgyűlésen a megyei szervezet örökös elnöki posztjára választották.

Szeretett felesége szül. Pálmai Izabella tavaly bekövetkezett haláláig egyben hűséges munkatársa is volt. Szép családjuk: három fiuk és tíz unokájuk mellett a Magyarok Világszövetsége megyei szervezetének közel kétszáz tagja is szomorú szívvel gyászolja most Dr. Komporday Zoltánt.

 

Miskolc – Budapest, 2009. március 6.

Magyarok Világszövetsége

MVSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete