Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. március 14., szombat

2.012 - Együtt a cián ellen! - A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület memoranduma - Szavazni a http://poll-r.hu/poll/1010324 címen lehet.

Von: MVSZ Sajtószolgálat

Gesendet: szombat, 2009. március 14. 15:38
An: Kutasi József
Betreff: Együtt a cián ellen! - A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület memoranduma

 

Együtt a cián ellen! Szavazni a http://poll-r.hu/poll/1010324 címen lehet.

 

9 év telt el Európa egyik legnagyobb környezeti, természeti katasztrófája, a Tiszát és mellékfolyóit ért cianid- és nehézfém szennyezés óta. A Tisza-völgyet veszélyeztető katasztrófa kockázata újjáéled!

1. A 2000. évi katasztrófát okozó Aurul, majd Transgold vállalat aktívumait az orosz-brit tőkével működő KazakhGold vállalat birtokolja, amely 2008 őszén kérelmezte a nagybányai színesérc- kitermelés és feldolgozás újraindítását az ismert ciántechnológiával.

A cianid- és nehézfém vegyületeket tartalmazó zagy ülepítésére ugyanazt a nagybozintai tározót használnák, ahonnan 2000. január 30-án a szennyezés kiindult.

2. A Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes-vállalat nem mondott le arról, hogy a Verespatakon található 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt felszínre hozza és cianidos technológiával nyerje ki. A jelek arra mutatnak, hogy a román kormány támogatja a bányaterv megvalósítását.

3. A globális tőke urai szerint világválság idején különösen indokolt a jövőnket kockáztatni, hiszen az arany ára emelkedik. Ha elvégzik munkájukat, ők mennek, a zagy marad. Nagybányán is, Verespatakon is!

4. Az Eckstein-Kovács Péter kezdeményezte romániai bányászati törvényt módosító javaslatot – amely a cianidos technológia betiltását célozza – másfél év elteltével sem fogadta el a bukaresti parlament.

 

Az eddiginél hatékonyabb lépésekre kényszerülünk, hogy megvédjük a Lápost, a Szamost, az Aranyost, a Marost, a Tiszát, hogy megvédjük életünket!

1. Követeljük, hogy a katasztrófák megelőzése céljából az Európai Parlament haladéktalanul tűzze napirendre a cianidos technológia alkalmazásának megtiltását kontinensünkön.

2. Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország és Szerbia parlamentjének környezetvédelmi bizottságai még ebben az évben rendezzenek közös fórumot, amelyen meghallgatják a civileket is. A fórumon vegyen részt az EU környezetvédelmi biztosa, regionális biztosa és a határokon átnyúló politikáért felelős biztosa.

3. Az érintett országok környezetvédelmi miniszterei még ebben az évben közösen dolgozzák ki a cianidos technológia alkalmazásának betiltására vonatkozó törvényjavaslatukat, és azt a kormányok legkésőbb ez év végéig terjesszék parlamentjeik elé.

4. Az érintett országok az EU-val közösen hozzanak létre a kormányoktól független Nemzetközi Tisza Védelmi Bizottságot, amely a cianidos technológia betiltására vonatkozó intézkedéseket, valamint a tározók és a meddőhányók rehabilitációját ellenőrzi.

 

Az Együtt a cián ellen! memorandum aláírói összehangolják lépéseiket, és minden eszközzel megakadályozzák a cianidos technológia alkalmazását a Tisza vízgyűjtőjén.

 

Tisza mente, Tokaj-Szolnok, 2009. február 26.

 

Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület

 

Egri Sándor

      Elnök

 

 

A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület internetes szavazást indította el az Együtt a cián ellen! memorandumról. Szavazni a http://poll-r.hu/poll/1010324 címen lehet.

            Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke Sajtószolgálatunknak elmondta: „Természetesen fontos, és általunk is támogatandó a Memorandumhoz való csatlakozás,    illetve ennek kinyilvánítása, hiszen egyetértettünk a kezdeményezéssel. Ezért szerveztük meg a Tisza Charta brüsszeli bemutatását 2007. június 5-én.”

 

            Budapest, 2009. március 14.

 

            MVSZ Sajtószolgálat

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------