Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. június 6., szombat

2.723 - Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető: A Nemzeti Jogvédő Szolgálat választási jogsegélyszolgálata a június 7-i európai parlamenti választáson

Von: Gőbl György [mailto:goblgy@gmail.com]

An: Kutasi József
Gesendet: szombat, 2009. június 6 22:00
Betreff: Nemzeti Hírháló

 

Jobbik-győzelem: az ORTT elmarasztalta a TV2-t és a Nap-keltét
2009.06.05 Jobbik.hu

Médiatörvényt, a kampány során pedig választási törvényt is sértett a média jelentős része, mivel a megkövetelt kiegyensúlyozott tájékoztatást, a kampány során pedig az esélyegyenlőséget nem biztosították. A Jobbikkal szembeni tömeges jogsértések miatt a párt a jövőre nézve külön stábot állít fel a hivatalos panaszok és jogorvoslatok elkészítésére.

A mostani kampány idején csak jelképesen három panaszt nyújtottam be az ORTT-hez: a Nap-kelte, a TV2 és az ATV ellen. Utóbbi ügyében még nem született döntés, a másik két műsorszolgáltatót első fokon elmarasztalták, s a Jobbik politikusainak meghívására kötelezték őket.

Az MTV jogi képviselőjének a tárgyalás utáni, de még az eljáró ORTT Panaszbizottság jelenlétében tett cinikus kijelentése azonban rávilágít a magyarországi jogrendszer csődjére: "Persze, majd meghívjuk Novák urat a jogerőre emelkedés utáni első Kereszttűz-adásba: két év múlva." Ez a "próbaper" Horn Gábor rágalmain alapul, akinek - közpénzből - "bérelt helye" van az egyik legnézettebb műsoridőben (pl. az ORTT-tárgyalás reggelén ugyanúgy a Kereszttűzben ismételhette meg ugyanazokat a rágalmakat). Mégis lehet haszna a panaszbeadványoknak, ugyanis a reggeli MTV-adásba írásos kifogásaim benyújtása előtt a Jobbikot emberemlékezet óta nem hívták be, azóta (az elmúlt két hónapban) öt meghívást kaptunk (ebből egyszerre hármat az ORTT-tárgyalás előtt néhány órával), ezzel legalább a kampányidőszakban statisztikailag biztosítva az esélyegyenlőséget a Nap-keltében.

A TV2-be utoljára nem olyan régen, 2008. szeptember 3-ára hívtak jobbikos politikust (Morvai Krisztinát), pedig a mostani kampány során is folyamatosan téma volt stúdiójukban a Jobbik Magyarországért Mozgalom, így az ORTT szerint még a műsorfolyam összességében sem valósult meg a kiegyensúlyozottság, nem csak abban az egy esetben, mely miatt a Jobbik valamely politikusának meghívását indítványoztam, válaszadásul a fideszes vendég, Szijjártó Péter csúsztatásaira.

A Fidesz honlapján ma újabb rágalmak jelentek meg a Jobbikról. Szerintük "az MSZP-SZDSZ-es körök által támogatott vagy kitartott hírműsorok, televíziók állandó vendégei lettek a Jobbik vezetői. Az elmúlt hetekben a Napkeltében - melyet nem véletlenül csúfoltak még a baloldalon is "Pártkeltének" - szinte többet szerepelt a Jobbik, mint az MSZP. A baloldali körök által kézivezérelt műsorban folyamatosan futott a Jobbik hirdetése is - azaz ide nem sajnálták a pénzt a radikális párt egyébként nagyon kritikus médiamunkásai." A cikk szerint a Nap-kelte műsorvezetői szándékosan gyenge, nem eléggé harcias teljesítményt nyújtottak a Jobbik képviselőivel szemben (ezt döntsék el a nézők pl. Krisztina legutóbbi Kereszttűz-harcának megtekintésével, bár nem kevésbé abszurd állítások, mint a korábbiak), végül egy kis, a Fidesztől megszokott sejtetés: "Bár a baloldali média Jobbikot felemelő nyomulása elsőre talán sokakat meglep, az mégsem lehet véletlen."

A Jobbik egyébként tévés hirdetésekre a Fidesz ezirányú pénzkeretének töredékét költötte (bár a műellenzéki párt a média kampányfinanszírozást firtató körkérdéseire nem válaszolt, így pontos számok nincsenek), s a Jobbik szívesebben rendelte volna meg kampányfilmjeinek sugárzását a Hír TV-ben vagy az Echo TV-ben, azonban a fideszes műsorszolgáltatók piaci áron sem biztosítottak erre lehetőséget. Jobbikos politikust egyébként a TV2-höz hasonlóan szintén 2008 szeptembere óta nem hívtak be a Hír TV-be.

A www.jobbik.hu honlapon (alább) megtekinthető az említett két ORTT-határozat.

Novák Előd, a Jobbik sajtófőnöke

---------------------------------------------------------------------------------------------

OVB: Kampánycsendben is győzködhetjük ismerőseinket
2009-06-06 15:44 barikád.hu

Az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint a kampánycsend idején, így a választás napján is buzdíthatjuk - akár egy konkrét pártra való szavazásra is - barátainkat, rokonainkat, ismerőseinket vagy bárkit, akivel közvetlen kommunikációt kezdeményezünk, tehát csak a pártpropaganda tiltott. Hazafias kötelességünk e lehetőség kihasználása.

A kampánycsend egyes kérdéseiről szóló 2/2007. (III. 19.) OVB-állásfoglalás 10. pontja szerint "Az állampolgárok, mint magánszemélyek közötti személyes kommunikáció - tartalmától és formájától (a többi között levél, SMS, e-mail, internetes napló /blog/) függetlenül - nem valósítja meg a kampánycsend megsértését."

Így tehát élhetünk a leghasznosabb lehetőséggel: felhívhatjuk telefonon ismerőseinket, és megkérhetjük őket, menjenek el szavazni. Sőt arról is meggyőzhetjük, hogy mely pártra adják voksukat. Elő a telefonkönyvünkkel, pörgessük át mobilunk memóriáját!

9. A választópolgárok külön, előzetes megrendelése alapján, az általuk megadott e-mail címre elektronikus úton eljuttatott tájékoztatás vagy egyéb információ megküldése - annak konkrét tartalmától függetlenül - az önkéntesség következtében nem alkalmas a választópolgárok választói akaratának befolyásolására, így a kampánycsend megsértését sem valósítja meg.
http://www.valasztas.hu/hu/ovb/19/19_3_1.html

-----------------------------------------------------------------------------
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat választási jogsegélyszolgálata a június 7-i európai parlamenti választáson

A Nemzeti Jogvédő Szolgálata közhasznú civil jogvédő szervezetként jogsegélyszolgálatot működtet a 2009. június 7-én megtartandó európai parlamenti választás során 2009. június 7-én és 8-án (vasárnap és hétfő). Választással kapcsolatos bármely visszaélésre, csalásra utaló esemény bejelenthető, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat jogászai segítséget és tájékoztatást adnak az ilyen esetekben.
Az ingyenes jogsegélyszolgálat a választók számára a következő elérhetőségeken keresztül érhető el:

Mobiltelefon: (06 - 30)54-94-167
Elektronikus levélküldés: njsz@nemzetijogvedo.hu
A levél küldése előtt feltétlenül szükséges a telefonon történő kapcsolatfelvétel!


Felhívjuk a bejelentést tevő állampolgárok figyelmét, hogy kifogást csak bizonyíték beterjesztésével fogad el az illetékes választási bizottság, bizonyíték hiányában nem tárgyalnak kifogásokat! Ezért kérjük, hogy panaszaikat támasszák alá tanúk írásos igazolásával, illetve fényképek, videofelvételek elkészítésével vagy egyéb más bizonyítékkal, (okiratokkal stb.). Minden gyanús esetet jegyzőkönyveztetni kell a szavazatszámláló bizottságnál, és a jegyzőkönyv másolatát el kell kérni. Amennyiben ennek az igénynek a szavazatszámláló bizottság nem tesz eleget, ezt is jelentsék be és az illetékes területi választási bizottságnak és a Nemzeti Jogvédő Szolgálatnak! Amennyiben országos kihatású választási visszaélésre utaló jelet észlelnek, úgy azt az Országos Választási Bizottság felé kell bejelenteni, a tények és bizonyítékok pontos megjelölésével. A kifogást a legrövidebb időn belül, azaz 1 napon belül, meg kell fogalmazni és be kell nyújtani a helyileg illetékes területi választási bizottsághoz. Az elsőfokú eljárásban nem kötelező az ügyvédi képviselet. Fontos szabály, hogy a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen egy napon belül benyújtandó önálló fellebbezésnek van helye, amelyet az Országos Választási Bizottság - a választás eredményének megállapítását megelőzően - bírál el.
További részletek: www.valasztas.hu honlapon.

Bejelentéskor kérjük pontosan adják meg, melyik szavazókörben, annak közelében vagy egyéb más helyen ill. más módon tapasztaltak rendellenességet, továbbá a bejelentést tevő (választó) nevét, címét és telefonszámát, hogy a bejelentőt vissza tudjuk hívni személyes megbeszélés egyeztetése céljából, illetve ha faxon vagy e-mailen történt bejelentés, akkor a még szükségesnek bizonyuló adatok egyeztetésére.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat honlapján (www.nja.hu) megtalálhatóak a korábbi választások során benyújtott beadványaink és az arra született válaszok, állásfoglalások, határozatok.

A választások tisztaságának megőrzése mindannyiunk közös érdeke!

Budapest, 2009. június 5.  Nemzeti Jogvédő Szolgálat  Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető

Üdvözlettel:   Gőbl György
Civilek a Nemzetért Mozgalom
Soproni Közössége
Tel: 06-20-23-73-222,
     06-99-789-139,
--------------------------------------------------------------------------------