Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. december 10., csütörtök

4.087 - Máté Imre: Mennyekbe szállni tüzes szekéren!

Máté Imre:

Mennyekbe szállni tüzes szekéren

- Válasz K. Enikőnek, Nagy Imre emigráns múltjáról -  

     A nyugat-európai emigráns csoportok tagjai, főleg azok, akik Moszkvában akartak érvényesülni - ha hihetünk az egybehangzó vallomásoknak - , általában marták egymást csoportjaikon belül egyenként, és együtt a többi csoportot. Legveszélyesebben a németországi kommunista emigráció tagjai éltek. A KGB mindenkivel spicliskedett mindenkire. Ezt nem parancsolták meg, csak elbeszélgettek az elvtársakkal... Nagy Imre sem lehetett kivétel.

      Maga a tény azonban, hogy átvészelte a tisztogatásokat, nem jelenti azt, hogy besúgó lett volna. A legfenevadabb diktátoroknak is lehetnek jó tulajdonságai is. Sztálinnak is volt. A "Jóska bácsi"- szakértők, köztük Dr. Balogh Elemér, esküsznek rá, hogy Sztálin megkímélt minden olyan embert, aki a szemébe mert nézni. S ha valaki mert, Nagy Imre biztosan.

Azt is híresztelik Nagy Imréről, hogy tagja lett volna annak a különítménynek, amely a cári családot kivégezte. Fényképekkel bizonygatják, amelyeken hasonló bajuszú katona IS látható. Hány hasonló és ugyanolyan bajusz deresedhetett az orosz télben!

     Meggyőződéses kommunista volt, idealista. Ebből arra következtethetünk, hogy másképp képzelhette el a földi Paradicsomot, mint ahogyan az alakult.

Vezető tagja volt az Országot elnyomó Pártnak. Ez tény, sőt történelmi távlatokban mérlegelve bűntény. Ez okozhatott neki lelkiismeret furdalást. Ebből következett, hogy engedett a vak-nemzeti (vagy inkább nemzetellenes?) nyomásnak, és fölmondta a Varsói Szerződést, ahelyett, hogy örök barátságot igért volna Moszkvának, csak menjenek a francba!

Múltja miatt nem tudott eléggé erélyes lenni a hirtelen életre kelt politikai múmiákkal sem. (Illyés Gyula ezeknek azt parancsolta, hogy "vissza a szemétdombra!")

    Nagy Imrét a nép követelte a nemzet élére, s ő ezt vállalta. Átmenthette volna magát a Kádár-korszakba, egyetlen aláírással, de ő nem volt hajlandó hitelesíteni az új szovjet megszállást, inkább a halált választotta.

Mint akiket a bibliai tüzes szekér ragad el, megtisztult élete minden salakjától, és tisztán ragyog a magyar égen. (Bár árasztaná el fénnyel az agynak nevezett sok fekete lukat!)

    Máté Imre   

     http://hivatalos-yotengrit.freeblog.hu/