Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. szeptember 30., csütörtök

6.578 - FN.hu, MTI 2010. szeptember 30. 10:15 > Bizottság foglalkozik a cigánysággal

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Bizottság foglalkozik a cigánysággal
FN.hu, MTI 2010. szeptember 30. 10:15

A kormány a cigányság és a mélyszegénységben élő személyek életkörülményeinek, társadalmi helyzetének javítása, valamint társadalmi integrációjának elősegítésére irányuló kormányzati tevékenység összehangolása érdekében létrehozta a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottságot.

A Magyar Közlönyben megjelent, csütörtökön hatályosult határozat szerint a testület feladata, hogy javaslatot tegyen a kabinet számára a társadalmi felzárkózás hosszú távú nemzeti stratégiájának, és az alapján évente rövid távú akciótervének kidolgozására. A Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottság (TFCBT) koordinálja és kíséri figyelemmel a tervek végrehajtását is.

A bizottság koordinálja és értékeli a cigányság és a mélyszegénységben élő személyek életkörülményeinek, társadalmi helyzetének javításával, valamint társadalmi integrációjának elősegítésével kapcsolatos kormányzati feladatok végrehajtását. Emellett összehangolja az egyes minisztériumok társadalmi felzárkózással kapcsolatos tevékenységét, és javaslatot tesz a társadalmi felzárkózással kapcsolatos feladatok forrásigényének összehangolt tervezésére és a pénzfelhasználás ellenőrzésére.

A TFCTB elnöke a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, tagjai pedig a nemzetgazdasági, a nemzeti fejlesztési, belügyi, a közigazgatási, a vidékfejlesztési, valamint a nemzeti erőforrással foglalkozó tárca államtitkárai, továbbá a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. A TFCTB szükség szerint, de legalább negyedévente egyszer ülésezik.

Az elnök, Balog Zoltán "legfontosabb munkaeszközének" nevezte a Magyar Hírlap csütörtöki számában megjelent interjúban a testületet. A lapnak elmondta, elsődleges feladatának a "hagyaték" felmérését tekinti. Utalt az Állami Számvevőszék megállapítására, amely szerint 10 év alatt mintegy 120 milliárd forintot fordítottak a romák támogatására, ám az összeg jó része nem a megfelelő helyen kötött ki.

Úgy vélte, bár vannak, akik szerint aggályos, valamilyen formában mégis lehetővé kellene tenni a támogatási rendszeren belül az etnikai adatok nyilvántartását, természetesen a személyiségi jogok figyelembevételével. "Biztosítani kell ugyanis, hogy a romáknak szánt pénz valóban a romákhoz kerüljön" - mondta a Magyar Hírlapnak Balog Zoltán.