Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. szeptember 26., vasárnap

6.537 - Orbán Éva: Megtagadták a Jobbik kampány videójának közlését

Megtagadták a Jobbik kampány videójának közlését

Vona Gábor
rendkívüli sajtótájékoztatót tartott szeptember 24-én, pénteken, mivel a közszolgálati média megtagadta a Jobbik kampány videójának közlését ill. bemutatását.
A Jobbik kampány videóját szerették volna a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban elérhetővé tenni, kifizetve az előírt árat, mivel szerették volna programjukat, gondolataikat eljuttatni a magyar választópolgárokhoz, hogy segítsék őket a döntésben.
Mind a Magyar Rádió, mind a Magyar Televízió ezt a jogukat ill. lehetőségét a Jobbiknak visszautasította.

A 30 másodperces kis reklám fő üzenete az élősködés felszámolására épül, ami Magyarország egyik legfontosabb problémája.

- A filmben egy édesanya a kisleányával éppen hintázás közben a bankok élősködéséről beszél.
- Egy dolgozó ember a politikus-bűnözők élősködését teszi szóvá.
- Egy fiatal leány a közbiztonság kapcsán a cigánybűnözés ellen emeli fel a szavát.
- Végül egy vidéki gazdálkodó a multinacionális cégek erőfölényét kritizálja, és a magyar áruk, termékek eltűnését a polcokról.

Ez az a reklámfilm, ami kiverte a biztosítékot mind a magyar rádió, mind a magyar televízió stábjánál, és ami nem kerülhet adásba.

Kifogás volt, hogy

- Az "államalkotó kisebbség" személyiségi jogait sérti a Jobbik kampány filmje: a cigánybűnözés kifejezés az, ami ezt megvalósította. Ezért gyűlöletkeltésre alkalmas a Jobbik kampányfilmje.
- A másik kifogás a Jobbik magyar árúkkal kapcsolatos kritikája ami "tudatos félrevezetés" lenne.
Ezek miatt ütközik azokkal az elvekkel, szabályokkal, amelyek miatt a kampányfilm nem levetíthető.

Jobbik kifogásolta ezt az intézkedést, de megvalósították az öncenzúrát, kisípolták a kifogásolt kifejezéseket, és az ezzel kapcsolatos új verziót ismét eljuttatták.
Erre azt a "nyegle és cinikus" választ kapták, hogy ebben a formában sem sugározható a Jobbik kampányfilmje, mert az üzenet így is egyértelmű, és "kiderülhet, hogy mire gondol a Jobbik".
Nyilvánosság előtt már oly sokszor elhangzott ez az üzenet, hogy nincs értelme a kisípolásnak. Valamint nem egyértelmű, hogy ki cenzúrázott?!

A Jobbik mind a két változat - eredeti és vágott - elutasítása miatt az OVB-hez fordult. Bíznak abban, hogy ezt az elképesztő helyzetet rendbe teszi az OVB.

Véleményük szerint jogtalanul korlátozzák a Jobbik politikai nézeteinek a közlését, ami egyértelműen a legalapvetőbb demokratikus jognak, a véleményszabadságnak a nagyon durva, - az elmúlt 20 évben példátlan - megsértése.
Politikai párttal az elmúlt két évtizedben még nem fordult elő, hogy egy választási kampány hajrájában így korlátozzák.

Az inkriminált kifejezést, a cigánybűnözést nem a Jobbik találta ki. Számtalanszor hangsúlyozták, hogy ez a kifejezés nem egy kollektív ítélet a cigánysággal szemben, hanem egy kriminológiai fogalom, ami azt jelenti, hogy vannak a cigányságra speciálisan jellemző bűnelkövetési formák. (termény-, fa-, színesfém- tolvajlás, tömeges családi verekedések, stb). A fiatalkorú bűnözés, sem vonatkozik minden fiatalra.

Vona Gábor kifogásolta a tájékoztatás módját is, ami sértő volt.
- Nem kaptak érdemi tájékoztatást.
- Az érvelésből kiderült, hogy egyeztettek a válaszadásról. Ugyanazokat a kifogásokat mondták a rádió és a televízió részéről.
- Az MTV kommunikációs igazgatója például etológiai fejtegetésbe bonyolódott, miszerint "a szúnyog nem élősködő, parazita, a rendszertani besorolása szerint, hanem rovar".
- Elképesztőnek tartják, hogy ma, a Ma reggel műsorában megkérték Dúró Dorát, a Jobbik képviselőjét, hogy erről a kérdésről ne beszéljen.

Vona Gábor utalt arra, hogy az országgyűlési választások kapcsán a Jobbikot több párt is folyamatosan szélsőségezte, és neonácinak nevezte, ezt megjelenítette a plakátjain, videóin. Akkor hol volt a Magyar Rádió és Televízió részéről az érzékenység, hogy közel egymillió embert sértenek meg?

Egyértelmű a kettős mérce alkalmazása. Elkeserítő, hogy ez a tendencia milyen mértékben érvényesült. Az MSZP-s médiauralom után most sem közszolgálatiság, hanem egy Fideszes médiauralom körvonalazódik - mondta Vona Gábor, amit statisztikai összegzéssel is alátámasztott.

A Jobbik sajtós munkatársai a Déli krónikát és az MTV1 esti Híradóját követték nyomon.
2010 május 17 - szeptember 16 között az alábbi összesítés született, ahol a pártok képviselőinek megszólalási számát hasonlították össze.

        Déli krónikánál / MTV1-nél
Kormány: 84 / 175
Fidesz: 55 / 127
KDNP: 5 / 15
MSZP: 23 / 76
Jobbik: 4 / 20
LMP: 16 / 28
Független: 3 / 8
alkalommal kapott lehetőséget a megszólalásra.


A Déli krónika 190 alkalmát tekintve a statisztikai megoszlás:
a kormánypárti megszólalások 75,79 % mellett az MSZP 12,11 %, az LMP 8,42% a Jobbik 2,11 %, független 1,53% jelenléthez jutott.

MTV1 esti Híradó 449 alkalmát tekintve a statisztikai megoszlás:
Kormánypárti megszólalások 70,60 % mellett az MSZP 16,93%, LMP 6,24 % független 1,78 %, Jobbik 4,45 % volt jelen.

A helyzet egyértelmű. A Jobbikot folyamatosan igyekeznek hátrányos helyzetbe hozni, a médián keresztül is próbálják mérsékelni a népszerűségét.

Orbán Éva

Megj.
Az MTV szeptember 23-án közzétett álláspontja szerint "a jelölőszervezetek, jelöltek olyan politikai hirdetés közzétételét nem kezdeményezhetik, amely világnézetet, nemzeti vagy etnikai hovatartozást, az emberi méltóságot vagy valamely más személyiséghez fűződő jogot sértő elemet tartalmaz".(MTI)