Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. szeptember 26., vasárnap

6.548 - Forrás: népszava > Vajon ki dönti majd el, hogy a Hírháló eltüntetnivaló lesz vagy sem?

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Vajon ki dönti majd el, hogy a Hírháló eltüntetnivaló lesz vagy sem?
Szalai újabb rohamot indít a kurucok ellen?
2010. 09. 25. szombat. - 07:23 Kitartás.hu

Létezik eszköz arra, hogy a káros tartalmak elérését letiltsák az internetről - jelentette ki Szalai Annamária az MTV Ma reggel című műsorában. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének szavai utalhatnak arra, hogy a kormány harcot indít a különböző radikális oldalak, például a korábban már sok problémát okozott kuruc.info ellen. Szalait egyébként a Közép-Európai Szabályozó Hatóságok Fóruma után kérdezték a világhálóról.

Mint mondta: a lekérhető tartalmak szabályozására vonatkozik Európai Uniós előírás, amelyeket hazánk jogrendjébe be kellene illeszteni. A fontos szabályozandó területek közé sorolta például a gyűlöletkeltés elleni fellépést, illetve a kiskorúak védelmét. Megemlítette, hogy az Egyesült Államokban is van törvény arra, hogy nyilvános számítógépekről ne lehessen elérni gyermekekre káros tartalmakat. Nem a bloggerek - vagy általánosságban az internet - szabadságának a korlátozásáról, hanem bizonyos normák betartásáról van szó - állította. Ami offline tilos, az online is legyen tilos - mondta végül.

A műsorvezető és Szalai párbeszédéből az is kiderült, hogy a gyerekpornót és a szélsőséges tartalmakat is szűrhetnék. És bár nem nevesítették, a kuruc.info-ra és az ahhoz hasonló oldalakra is gondolhattak. Mint ismert: a kurucos oldalt 2007-től többször próbálta letiltani a Gyurcsány-kabinet, ám mivel az amerikai szerveren üzemelt, nem értek tartósan célt. Néhányszor rövidebb időre eltűnt az site, de aztán visszatért. Most épp az arizoniai Scottsdale-ben van a szerverük.

Szalai szavai szerint azonban elvben meglenne rá a lehetőség, hogy tartósan eltüntessék az ilyen oldalakat. A lapunknak nyilatkozó számítástechnikai szakember megerősítette az NMHH elnökének szavait, illetve azt, hogy van ilyen elvi lehetőség.

Nem a külföldi szerverről tüntetnék el az adatot - ahogy azzal az előző kormányok próbálkoztak -, hanem a magyar internetszolgáltatóknál tiltják le az oldalak elérését - mondta. Ez a megoldás viszont nem egyszerű, mert sok magyar szolgáltató van, ráadásul technikailag könnyen megkerülhető a tiltás - tette hozzá. A lakosság jelentős része - a technikához kevésbé értők - ugyanakkor kétség kívül nem érnék el az oldalt.

Szalai szerint egyébként az igazán hatásos felügyelethez nemzetközi fellépésre lenne szükség. A Közép-Európai Szabályozó Hatóságok Fóruma, amelynek ülésén Szalai is részt vett, 2009 végén jött létre. Tagjai: Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia. Utóbbi esetében érdemes megjegyezni, hogy például a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) honlapjának elérése magyarországi IP-címekről le van tiltva.

Forrás: népszava