Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. szeptember 30., csütörtök

6.581 - A választási kampány finisében tartott sajtótájékoztatót Vona Gábor csütörtökön. Budapest, 2010. szeptember 30.

From: Orbán Éva
Date: 2010. szeptembern 30.
Subject: akt.
To: Kutasi József
Miért akadályozza a kormány az  elszámoltatást?

„Vagyonelkobzást a politikus bűnözőknek!”

A választási kampány finisében tartott sajtótájékoztatót Vona Gábor csütörtökön. Budapest, 2010. szeptember 30.

A Jobbik kampányának azért főtémája az élősködés felszámolása, mert az országnak - meglátásuk szerint - ez a legsúlyosabb problémája. A politikai pártok vitáinak többsége strukturális reformokról zajlik, elsősorban e kérdésekben ütköztetnek: milyen strukturális reformokkal kellene rendbe tenni az oktatás, az egészségügy, az önkormányzatok helyzetét vagy a nyugdíjrendszert vagy bármely államigazgatási témakört.

A Jobbik álláspontja: szükség van szinte minden területen szerkezeti átalakításokra, de valójában a problémák gyökere nem strukturális, hanem finanszirozásbeli. Mindegyik területen a finanszírozás hiánya a valódi problémának a gyökere.

Az ok nem az, hogy nincs pénz, hanem az hogy a pénz eltűnik mielőtt ezekhez, a szektorokhoz eljutna, az országban zajló élősködés miatt.

3 fő típusú élősködést különböztetnek meg a kampányban

- A nemzetközi tőke magyarországi jelenléte, gazdasági bűnözés.

- A cigány kisebbségnek azon része, azon százezrek, akik a törvényen kívüli életformát választják a maguk számára.

- Legsúlyosabb, a politikus bűnözés. Maga a politika és a korrupció.

A Fidesz legtöbb embert mozgósító választási ígérete az elszámoltatás volt. Nagyon sokan hittek ebben, és a Fideszt támogatták, mert azt remélték, hogy a Fidesz a rendelkezésére álló lehetőségeket kihasználja és megvalósítja az elszámoltatást, ami valójában eddig elmaradt.

Orbán Viktor „forradalma a világtörténelem legbársonyosabb forradalma”, amire Gyurcsány Ferenc az élő példa.

Milyen forradalom az, ahol azt a személyt, aki ellen elvileg ki kellett volna, törni a forradalomnak, azt országgyűlési képviselőként hagyja meg? Az MSZP képviselő maguk sem értik sok esetben mit keresnek ők az országgyűlésben, és egyáltalán szabadlábon? De a magyar társadalom sem érti, hogy a választási ígéretekkel ellentétben ezen a téren miért nem történt semmi.

Vona Gábor a következőkre is felhívta a figyelmet:

- A napokban derült ki, hogy korengedményes, kedvezményes nyugdíjra jogosultak az országgyűlési képviselők. 55 évesen már 8%-os levonás alól is mentesülve nyugdíjba menekülnek. Dávid Ibolya és Magyar Bálint már kérvényezték ezt a maguk számára.

- Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos tevékenységére is kitért, akinek az ellene irányuló vádak kivédésével minden energiája felemésztődik. A kampányolással az elszámoltatás szinte nem is halad.

A Jobbik a következő politikusoknak az elszámoltatását, ügyeiknek és politikai tevékenységüknek a megvizsgálását követelné:

Fontossági sorrendet mellőzve: Magyar Bálint, Kóka János, Oszkó Péter, Bajnai Gordon, Draskovics Tibor, Simor András, Szekeres Imre, Juhász Ferenc, Szilvásy György, Molnár Lajos, Veres János,  Horváth Ágnes, vagy akár maga Gyurcsány Ferenc is.

Mikor számoltatják végre el ezeket a személyeket? Meddig kell még a magyar embereket félrevezetni, a jó szándékával, és az igazság iránti vágyával visszaélni a jelenlegi kormánynak - tette fel a kérdést.

A Jobbik javaslata az elszámoltatás kérdésében:

1./ Az állami és nemzeti vagyon megkárosítása a Btk-ban külön tényállásként szerepeljen! Mert ma még nem szerepel. A Jobbik szigorúan szankcionálná az ilyenfajta bűncselekményeket.

2./ Ha valaki közéleti szereplőként, politikusként visszaélve jogaival, lehetőségeivel, az állami, nemzeti vagyont megkárosítja:

- egyrészt fegyházban letöltendő börtönbüntetést szabnának ki, a javaslatuk szerint, érték szerint akár életfogytiglan is büntethetők lennének ezek a bűncselekmények.

- valamint teljes vagyonelkobzást javasolnak ezekkel szemben.

3./ Mivel köztudott, hogy milyen kreatívak a politikus bűnözők Magyarországon, ezért nem pusztán a nemzeti állami vagyon ellen elkövető személyre terjesztenék ki ezeket, a vizsgálatokat, hanem adott esetben a közreműködő családtagok személyére is, mivel a leleményességük szinte határtalan.

Az általuk javasolt szankcionálás - Teljes vagyonelkobzást a politikus bűnözőknek! - teljes egészében és mértékében megegyezik a magyar társadalom elvárásaival – zárta a sajtótájékoztatót Vona Gábor.  

Kormánnyal kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette: Reméli, hogy a kormányban is lesz belátás. Egy kétharmados kormány sem mehet szembe a társadalom igazságérzetével. Bízik benne, de vannak a tapasztalatok alapján kétségei. Az elmúlt 20 év keserű tapasztalata, hogy ezt az országot szétlopták. Most már nem lehet megállítani mellé beszéléssel, vakítással. Komoly, kemény intézkedésekre van szükség, határozott lépésekre, a Jobbiké pedig egy határozott javaslat. Vona Gábor bízik abban. Hogy a kormány is belátja ennek szükségességét.

A Kubatov- listáról szóló kérdésére azt válaszolta, hogy érdemi kivizsgálásra volna szükség a pártok adatkezelésével kapcsolatban. A Fidesz és az MSZP egyaránt érintettnek tűnik. A vizsgálatok „kéz kezet mos” alapon elmaradnak. A hangfelvétel ellenére nem indult érdemi vizsgálat, sőt, Kubatov Gábor továbbra is országgyűlési képviselő.

Orbán Éva