Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. szeptember 24., péntek

6.524 - Elkezdte munkáját a Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsa (MNKT) elnöksége,/...

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

A Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsa elnökségi ülése Csíkszeredán

Elkezdte munkáját a Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsa (MNKT) elnöksége, melyet a közgyűlés Bösztörpusztán szavazott meg a Magyarok Országos Gyűlésén.

Első nap 2010. szeptember 13-án hétfőn három tagú küldöttségünk, Bődi Szabolcs, Németh Judit és Simon Csaba Nagyváradon találkozott az RMDSZ helyi elnökével, Nagyvárad alpolgármester asszonyával Bíró Rozáliával, valamint Sárközi Zoltán főtanácsossal, aki Bösztörpusztán is jelen volt az MNKT ülésén. Találkozásuk célja a két szervezet működésének közös lehetősége, egymás kölcsönös segítése a magyarságért, a magyarság érdekeiért folytatott munkában. Örömmel tudatjuk, hogy a tanácskozás alkalmával aláírásra került a csatlakozó nyilatkozat, mellyel az RMDSZ nagyváradi szervezete teljes jogú tagjává vált a MNKT-nak.

Hétfőn este Csíkszeredán a Csíksomlyói templom szomszédságában foglaltuk el szállásunkat a külhonból érkezett elnökségi tagokkal együtt. Házigazdánk Gergely István (Tiszti)és Petres Kálmán volt a Fodor házban. Rövid ismerkedés, beszélgetés és finom vacsora után nyugovóra tértünk, hogy másnap frissen vethessük bele magunkat a munkába.

Szeptember 14-én kedden 10 órától megkezdődött az elnökség I. ülése, melyet Sass Tamás vezetett, aki a Magyar Polgári Szövetség nevében volt jelen.

Ismertette a 12 napirendi pontot, majd Petres Kálmán napirend előtti felszólalása következett, melyben Kálmán lemondott korábban megszavazott elnökségi tagságáról, hiszen a csíkszéki Székely Nemzeti Tanács elnökévé választották. Utódjául Bálint Tamást nevezte meg az SZNT részéről, akit az elnökségi tagok egyhangúlag megszavaztak, Bálint Tamás pedig elfogadta a felkérést.

Az alapszabály áttekintése, módosítása, egyhangú megszavazása után, a jelenlévők elnököt, titkárt és a pénzügyi ellenőrző bizottság tagjait választották meg. A Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsa Egyesület soros elnöke 2011. december 31-ig Szlovénia és Őrvidék képviseletében Prof.Dr. Kulcsár László lett.

Az MNKT titkára határozatlan időre a Magyarok Szövetsége képviseletében Németh Judit, a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke Simon Csaba a Magyarok Szövetsége képviseletében, pénzügyi ellenőrző bizottsági tagok Petres Kálmán Csíkszék SZNT, valamint Sass Tamás MPSZ délvidék képviseletében.

A további napirendi pontok megbeszélése után, mely a tanács munkájáról és pénzügyi helyzetéről, közeli és távlati célokról, rendezvények megvalósításáról, találkozókról, és következő tanácskozás idejéről szóltak, elfogyasztottuk közös ebédünket. Ezután Gergely István vezetésével megtekintettük a csíksomlyói templomot, ahol imáinkban segítséget és áldást kértünk arra a teremtő munkára, mellyel magyarságunk jövőjét előbbre vihetjük.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy a nemzeti összefogásnak ereje van, ha a külhonban élő magyarság felülkerekedik vélt, vagy valós sérelmein, együtt tudnak dolgozni egy közös cél érdekében a különböző szervezetek, közösen történelmi nagyságú tetteket vihetünk végbe. A magyarságnak múltja, jelene,jövője van. Az, hogy milyen lesz a jövőnk az csak rajtunk áll. A megjelentek körében erős az elhatározás arra, hogy tetteinkkel képesek legyünk egy szebb jövőt teremteni. Azok a programok, melyeket az MNKT elfogadott és hamarosan kidolgozásra, megvalósításra kerülnek, viszik majd előbbre népünket itthon ugyanúgy, mint külhonban.

Németh Judit
MNKT elnökségi tag, titkár

Simon Csaba
MNKT Pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke
*********