Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. szeptember 30., csütörtök

6.588 - Piliscsaba > Dr. Solti Gábor polgármester > Beszámoló 2009. május 21 - 2010. október 3.

Feladó: Solti Gábor
Dátum: 2010. szeptember 29. 11:02
Tárgy: 500 nap - beszámoló
Címzett: jozsef@kutasi.eu


Dr. Solti Gábor: Beszámoló

2009. május 21-2010. október 3.

 

A korábbi képviselő-testület 2009. február 10-én történt máig tisztázatlan okok miatti lemondását követően időközi helyhatósági választásokat kellett tartani. A május 10-i választásokon Piliscsaba új polgármestert és képviselőket választott.  A választási ciklusból már csak 500 nap maradt hátra. A jelöltek erre a mintegy másfél évre vállalták a szolgálatot. Hogy ez milyen kevés volt idézem a FIDESZ helyi vezetőjének 2009. májusi nyilatkozatát, amikor arra a kérdésre, hogy a FIDESZ helyi szervezet miért nem indít jelölteket az időközi választásokon, azt válaszolta:

„Mi arra kértük az általunk támogatott képviselőket, hogy az országgyűlési választások előtt egy évvel ne oszlassák fel a testületet. Kérésünknek a nyolc általunk támogatott képviselőből heten nem tettek eleget. Döntésüket nincs jogunk megkérdőjelezni, de politikai hibának tartjuk. Az új választás esetén semmi garancia nincs a jelenlegi képviselők újraválasztására, ha pedig új emberek kerülnek az önkormányzatba, elképzelhető, hogy a jelenlegi szavazati arányok és erőviszonyok jelentősen átrendeződnek. Azt is látnunk kell, mire az új képviselők beletanulnak, átlátják a működést, vége lesz a ciklusnak. Másrészt van néhány képviselő, akikkel kimondottan elégedetlenek vagyunk, s akiket semmiképpen sem tudtunk támogatni, ezért helyi szervezetünk úgy döntött, hogy az előttünk álló közvetlen feladatokra koncentrál, a 2010-es választásokra indít majd jelölteket.”

A Csaba Kör felvállalta a kihívást és felelősséget. A választópolgárok nyolc jelöltünknek szavazott bizalmat. Az eltelt 500 nap kellőképpen próbára tette a jó szándékú, magas szakmai tudású, de sok esetben még tapasztalatlan Csaba Kör képviselő tagjait, akik a többi, a képviselői munkát már megtapasztalt társaktól kevés támogatást kaptak. Egy kis háromfős csapat – a testületből kiszavazottak – külső támogatásával vad gyűlölet kampányba kezdtek. Ez az időszak  Piliscsaba szégyene volt.

A Képviselő-testület felelős tagjai azonban esküjüknek, a választópolgároknak tett vállalásuknak eleget téve megkezdték a munkát. Olyan feszített fejlesztési, pályázati tevékenységbe kezdtünk, melyre az elmúlt húsz év alatt nem volt példa a településünkön.

A képviselők nagy része komolyan vette a testületi üléseken történő részvételt

A  helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 19. § f. pontja szerint a települési képviselő „köteles részt venni a képviselő-testület munkájában”. A részvétel a választóknak tett felelősségteljes kötelezettség a demokratikus jogok gyakorlása.

2009. május 21-től, az új képviselő-testület eskütétele óta 41 testületi ülést tartottunk, ebből két ülés volt határozatképtelen.

A Képviselő-testület 2010. augusztus 26-ig 38 rendeletet tárgyalt, ebből 14 új rendeletet alkotott és 24 rendeletmódosítást fogadott el, valamint 368 határozatot hozott.

A képviselőknek a testületi ülésen való részvétele, a testület munkájában való közreműködése változó volt.

A 41 testületi ülésen a képviselők az alábbiak szerint vettek részt:

 

 

részvétel száma

részvétel aránya

Dr. Solti Gábor  polgármester

Csaba Kör

40

97,5%

Ugrin András képviselő

Csaba Kör

38

95 %

Salgó-Nemes Károly képviselő

Csaba Kör

38

95 %

Kiss Antal alpolgármester

Csaba Kör

35

85 %

Farkas András képviselő

Csaba Kör

34

83 %

Németh Kristóf képviselő

Csaba Kör

34

83 %

Mocsáry Dezső képviselő

független

34

83 %

Baráthné Kozák Erzsébet képviselő

Nyerjen Piliscsaba

FIDESZ frakció

29

70 %

Simon Gyula képviselő

Nyerjen Piliscsaba

FIDESZ frakció

28

68 %

Bácskai Beáta képviselő

Nyerjen Piliscsaba

FIDESZ frakció

27

66 %

Dr. Csizmadia László tanácsnok

Nyerjen Piliscsaba

26

63 %

Dr. Kupcsok Lajos tanácsnok

független

24

58,5 %

 

Azon képviselők, akik nem töltötték ki a teljes időszakot

 

 

részvétel száma

részvétel aránya

Dr. Nemes Bálint képviselő

Csaba Kör

20/30

67%

Ambrus Kálmán képviselő

Csaba Kör

20/21

95%

Dr. Szigeti Imre képviselő

Csaba Kör

18/20

90%

Varga Péter képviselő

Csaba Kör

10/11

90%

 

Nemzetiségi kisebbségi önkormányzatok képviselete:

Ay Tiborné elnök  (Német Nemzetiségi Önkormányzat ) 16 ülésen, 39 %-os részvétel

Bucsánszki Csaba elnök ( Szlovák Kisebbségi Önkormányzat)  11 ülésen,  27 %-os részvétel.

A fentiekből látható, hogy a Csaba Kör képviselői 90% feletti részvételi aránnyal vettek részt a testületi üléseken. A magukat FIDESZ frakciónak tartott három képviselő 68%-os részvétellel jelent meg az üléseken.

Igen alacsony arányú volt a nemzetiségi önkormányzatok elnökeinek részvételi aránya. A 41 ülésen a német nemzetiség vezetője 16 alkalommal, a szlovák kisebbség elnöke pedig csak 11 alkalommal (27%) képviselte közösségét.

A bizottságok munkájáról a bizottsági elnökök fognak beszámolni. Magam amikor csak lehetőségem volt, részt vettem a bizottságok munkájában. Sajnos volt olyan, amikor egyik bizottságban a látszatbeszélgetést követően elővették az otthon előre megírt határozatokat. Komolytalannak és feleslegesnek tartottam azon a bizottság ülésén részt venni.

Volt olyan bizottság ahol az elnök nem tudta biztosítani a fegyelmet, a szakmai előterjesztések helyett, ha a hivatal vezetői részt vettek az ülésen, nem akadályozta meg a sértéseket és rendzavarást. Kellemesebbek voltak azok az ülések, ahol a falu ügyei helyett „főzőcske beszédeket” tartottak. Volt olyan, hogy a bizottság elnöke a testületi ülés idejére tette a bizottság ülését. Az ilyen helyzeteket a jövőben az SZMSZ módosításával kell szabályozni.

Piliscsaba Önkormányzatának Pénzügyi helyzete

A község az elmúlt rövid időszakban 481 millió forint értékű pályázati beruházást valósított meg, illetve valósít meg. Az önrészhez 200 millió forint kötvény formájában, és 51 millió forint saját tartalékból biztosított. Ebből jelenleg 150 millió forint értékű kötvény van bankban lekötve kamatozásra.

A nagyobb beruházási projektjeink értéke:

-          10-es út forgalomcsillapítása, 18,5 millió forint,

-          óvodai kompetencia alapú oktatás bevezetése, 6,7 millió forint,

-          az új 50 férőhelyes óvoda építése, mellyel Piliscsaba óvodai szükséglete megoldottá vált, 80 millió forint,

-          Vis maior építési keret az utakban keletkezett károk enyhítésére, 24 millió forint,

-          a Kossuth, Kenderesi utak vízelvezetése, szilárd útburkolatú utak fedése és járdák építése, 191 millió Ft,

-          új kultúrház kialakítása a Klarissza-szállás felújításával, 161 millió Ft.

 

42 millió Ft, kamatozó lekötött saját tartalékkal rendelkezünk a szennyvíztelep önrészének a biztosítására, melynek pályázata jelenleg bírálat alatt van.

A beruházás értéke 642 millió Ft.

Az évek óta magunk előtt görgetett, örökölt 50 millió Ft rövid lejáratú hitel, mely a gördülékeny működést biztosítja, az előző testület erőltetett nagyóvoda projektjére az ablakon kidobott 40 millió Ft következtében, felszökött 90 millióra. Ebben a hónapban ezt az összeget 43 millió Ft-ra sikerült lecsökkenteni úgy, hogy ez tartósan így fog maradni.

3 év óta először az önkormányzatnak nincs lejárt  tartozása.

Az önkormányzat 342 millió Ft tárgyi és szolgáltatási beszerzésből 164 millió Ft-ot, a helyi vállalkozóktól rendelt meg és ez csak azért ennyi, mert például villanyáramot és gázt egyenlőre nem tőlük tudjuk beszerezni.

OKTATÁS-NEVELÉS

Piliscsaba jövője szempontjából legfontosabb tényező az oktatás és a nevelés, az ismeretek, készségek és erkölcs tekintetében egyaránt kiművelt emberfők kiteljesítése. Piliscsabán Európában egyedüli közösségként az óvodától az egyetemig önkormányzati, egyházi, nemzetiségi, alapítványi és egyesületi fenntartású, valamint magán intézmények épülnek egymásra. Az óvodai nevelés területén immáron újból három önálló óvoda újonnan elfogadott sajátos arculattal bíró nevelési programjával várta szeptemberben a gyerekeket. A tárgyi feltételek javulása terén jelentős előrelépésről adhatok számot. A Napsugár Óvoda nyertes pályázatunknak köszönhetően bővülni fog egy csoportszobával és egy tornaszobával. A meglévő épületnek pedig megvalósul a teljes felújítása.

Az Egyetem utcában további két csoportszobával, tornaszobával rendelkező, korszerű, a mai kor igényeit és feltételeit maximálisan kielégítő óvodai létesítménnyel gazdagodik településünk. Összesen 75 óvodai férőhelybővüléssel számolhatunk, amely hosszú távon is megoldja Piliscsaba óvodai férőhely gondjait. A következő években tovább kívánjuk folytatni a Klotildligeti és a Hétszínvirág óvodák felújítását és tárgyi eszközeinek cseréjét. Jelentős előrelépésnek fog számítani, amikor a tervek szerint a következő nevelési évtől a német nemzetiségiek számára anyanyelvi óvodai csoportot fogunk indítani a Napsugár Óvodában.

A Képviselő-testület döntött – ahogy Csíky Gábor is leírta – a korrupcióval elnyert „giga” óvodaépítését nem vállaltuk. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek óta soha nem volt óvodafejlesztést hajtottunk végre.

1.      Benedek Elek óvoda létrehozása. 50 gyerek elhelyezése. A kifizetett 80 millió Ft piliscsabai vállalkozóhoz került, Piliscsabán maradt. A kivitelező vállalkozó 14 helyi vállalkozónak adott munkát.

2.      Elkészült a Hétszínvirág Óvoda teljes vizesblokkjának cseréje. Erre az önkormányzat …. Ft-ot költött.

3.      Az óvodai vezetés szervezésében megtörtént az épület külső festése, vakolása. Ezúton is köszönjük a Terranova  és szülők támogatását.

4.      Megtörténik a Hétszínvirág Óvoda összes ablakának két ajtajának cseréje. Ez kb. 2,5 millió Ft összegű beruházás.

5.      Megoldottuk a Klotild-ligeti óvoda bűztelenítését.

 

SZOCIÁLIS ELLÁTÁS 

Piliscsabának nincs szociális szolgáltatástervezési koncepciója, pedig ennek meglétét 2005- től törvény írja elő. Azonnali intézkedést igényel a koncepció elkészítése és a szociális ellátás e szerinti megszervezése, irányítása, tartalmi megújítása. Ennek egyik elsődleges hozama, amelyre már régóta helyi társadalmi igény is van, hogy az igazán rászorulók váljanak elérhetővé, a jogtalan igénylőket pedig könnyebben ki lehessen szűrni.  Ugyancsak el kell készíteni a szociális térképet.

A jelenleginél sokkal jobban és hatékonyabban elő kell segítenünk az egyházi karitatív csoportok munkáját. Bebizonyosodott, hogy a pénzbeli támogatások helyett célszerűbb a természetbeni segélyezés (tüzelő, élelmiszer, higiénés cikkek). Ez a támogatási forma egyre nagyobb szerepet fog kapni a jövőben a helyi szociális ellátásunkban, ezzel is csökkentjük a támogatásokkal történő visszaéléseket.

Figyelmet érdemel, hogy a szenvedélybetegségek hazai fiatalkori megjelenése egyre növekvő tendenciát mutat és egyre alacsonyabb életkorban üti fel a fejét. A közcélú munkások megemelt létszámban történő foglalkoztatását és annak hatékony szervezeti kereteit feltétlenül meg kell teremtenünk.

 

2009. június 1 és 2010 július 31 között az alábbi segélyeket fizettük ki:

Pénzbeli átmeneti segély ( kb. 90 fő)                                                   2.274.165,- Ft

Természetben nyújtott átmeneti segély ( tűzifa, gyógyszer, stb.)                      3.483.688,- Ft

Temetési segély ( kb. 14 fő)                                                                  586.000,- Ft

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás ( 95 fő, 200 gyermek)                        1.358.667,- Ft

Gyermekétkeztetés ( kb. 200 gyermek)                                                           4.126.946,- Ft

Köztemetés ( 5 fő)                                                                               718.547,- Ft

Összesen:                                                                                             12.548.014,- Ft

A számokból látható, hogy kb. 200 gyermek szorul rendszeres segélyre. Megköszönöm a hivatal munkatársainak Véghné Kovács Krisztinának a szociális területen végzett áldozatos, nagy körültekintést és szociális érzékenységet kívánó munkáját.

Út és járdaépítések, javítások

Piliscsaba gondjai között a legégetőbbek az útjaink karbantartása, javítása, a földutak burkolattal történő ellátása. Ezzel párhuzamosan meg kell oldani ezen utak csapadékvíz elvezetését.

Piliscsaba ingatlanvagyon katasztere alapján 2008 év végén a faluban 143 névvel ellátott utca van. A bel- és külterületen lévő utcák összhossza kb. 90 km. Ebből a belterületi utak hossza 54,067 km (146.277 m2) , a külterületieké 35,986 km (37.889 m2). A belterületi utak átlagos szélessége 5,6 m, a külterületieké 6,5 m.

Útépítések 2006-2010

A négyéves ciklust két képviselő-testület szolgálta, 2006. október 1 -2009. május 21 között az előző, majd 2009. május 21-től a jelenlegi.

2006 októberében az újonnan felállt képviselő testület kiemelt feladatnak tekintette a falu út- és járdaviszonyainak javítását, ezzel párhuzamosan a csapadékvíz elvezetését és záportározók megterveztetését. A munka elkezdődött, melyben Jeli Zoltán, majd utódja, Szoboszlai István vezetésével a Fejlesztési és Üzemeltetési Bizottság előkészítette és a testület elé terjesztette a legrosszabb állapotban lévő utak - Béla király útja, Kossuth Lajos út, Kenderesi út, Wesselényi út, Csévi út, Kálvária út, Szállás út, Bartók Béla út, Liszt Ferenc út, Zrínyi út, Mátyás király út. Kinizsi út, Garancs út (tinnyei út), Főút közötti elkerülő út - megterveztetését. Ezzel hosszú évekre biztosítva lett a jogi-műszaki feltétele az útépítéseknek.

2006-ban nem volt sem út sem járdaépítés

2007-ben a Szent László út felújítása folyt 4262 eFt értékben.

2008-ban a Bajcsy Zs. úti és a József Attila út járdáit építette meg a Bel-Pa Kft. 15.504 eFt értékben. Az önkormányzatnál lévő parkoló kialakítása 1.331 eFt-ba került.

2009-ben ugyancsak a Bel-Pa Kft. kapott megbízást a Béla király út térkővel való megépítését. A munkáért kapott 6 telek ára 55.186 eFt volt. Ehhez a munkához járult még a Béla király köz és a Szent László út felújítása 6.417 eFt összegben. Az egykori Jókai iskola előtti járda megépítése 1.885 eFt-ba került. A Kenderesi úti járdaépítésnél …. e Ft megmentettük a fákat a kivágástól.

Aszfaltburkolatot kapott a Kálvária út 805 m hosszban, 5,5 m szélességben 25992 eFt ért.

2010-ben európai uniós támogatással  ( 192.717.560 Ft) megépítjük a Kossuth Lajos és a Kenderesi utcákat. A 924 m hosszú Kossuth és a  564hosszú Kenderesi utcák megépítésével régi adósságot törlesztett az önkormányzat. Az utak térkő burkolatot kapnak. Az útépítéssel együtt elvégezzük a Kossuth és Kenderesi utcák közötti csapadékvíz elvezetést.

A 2009. évi esőzések okozta úthibák kijavítása 2010. szeptemberében megtörtént. 27 utca úthibája került kijavításra 24.180.146 Ft ellenértékben.

Remélhetőleg ebben az évben megkezdődik a bazalt macskaköves 751 m hosszú Bajcsy Zs. utca és a 231 m hosszú vasút utca aszfaltburkolatú átépítése, majd az önkormányzat tulajdonába adása. Ennek költsége nem terheli az önkormányzatot.

Megtörtént a 10-es út évek óta húzódó forgalomlassító szigeteinek kiépítése és a biztonságosabb közlekedést biztosító gyalogátkelők ( zebrák) kiépítése. Reméljük a kivitelező mielőbb kijavítja, pótolja az önkormányzat által kifogásolt hiányosságokat, hibákat.

Út és Járdaépítések 2006-2010.

Piliscsaba gondjai között a legégetőbbek az utak karbantartása, javítása, a földutak burkolattal történő ellátása. Ezzel párhuzamosan meg kell oldani az utak csapadékvíz elvezetését.

 

Út és járdaépítés 2006-2010.

 

Út és járdaépítés

2006. év                                                                                         0  Ft

2007. év                      Szt. László út felújítása                                    4.262 eFt

2008. év                      parkoló                                                                        1.331 eFt

                                    járdák, Bajcsy Zs. , József A.                          15.504 eFt

                                    Összesen:                                                         16.835 eFt

 

2009. év                      járda ( iskola előtt)                                           1.885  eFt

                                    Kálvária út                                                       25.992  eFt

                                    Béla király út                                                   55.186  eFt

                                    Béla király köz – Szt. László út elejéig              6.417  eFt

                                    Összesen:                                                         89.480  eFt

 

2010. év                      Kossuth-Kenderes útépítés                  192.717.560

                                    Vis Maior útfelújítás                              24.180.146

                                    10-es út forgalomcsillapítás                 18.512.098 Ft

                                    Összesen:                                             235.409.804 Ft

Vállalkozás bevét testület

Piliscsabán jelenleg közel 900 egyéni és társas vállalkozó van bejelentve. Közülük kb. 20-an alapították meg a CÉH Egyletet. A jelenlegi testület és jómagam is deklaráltuk induláskor, hogy vállalkozás barátok vagyunk, támogatunk minden olyan vállalkozót, akik becsületesen a törvények betartásával mutyi nélkül végzik tevékenységüket. Már induláskor nyilvánvalóvá tettem, hogy a közélet tisztessége érdekében ellene vagyok, annak hogy a képviselő közvetlen családtagja ne részesülhessen önkormányzati megbízású munkákban. Sajnos nem tudtam ezt az elvemet maradéktalanul megvalósítani, mert amikor az egyik képviselő, bizottsági elnök, a tudtom nélkül a saját maga által felügyelt intézménybe helyezte el állásba a feleségét, tekintettel családi helyzetére elfogadtam ezt a helyzetet. Sajnálatos tény, hogy a közbeszerzés alá tartozó munkák esetenként – pl. az útépítések, útjavítások, faluközpont rekonstrukció, óvoda felújítás – helyi vállalkozók nem tudtak indulni a közbeszerzéseken, illetve nem tudtak érvényesülni. Piliscsabán mintegy 900 vállalkozás van bejelentve. A jelenlegi Képviselő-testület is fontosnak tartotta a helyi vállalkozók támogatását. Az eddigi követelés az volt, hogy feleljenek meg a törvényes előírásoknak, ne legyen helyi adótartozásuk és az elvégzett munka szakmailag kifogástalan legyen. Piliscsabán az elmúlt másfél évben nem változtattuk az iparűzési adó mértékén. Ennek értéke 1,4 % a környékben a legalacsonyabb. A piliscsabai vállalkozókkal létrehoztuk a Vállalkozási Fórumot, meghívtuk a település 25 legnagyobb adófizetőjét. Megállapodás született, hogy az iparűzési adó 10%-át elkülönítjük és ennek felhasználásáról a vállalkozókkal közösen döntünk. Dr. Kupcsok Lajos tanácsnok úr előterjesztése alapján rendeletet alkottunk a Piliscsabai Vállalkozó Díj létrehozásáról. Elsőként Mátraházi József és felesége Ildikó, az MCM bolt tulajdonosai kapták. 2009. május 11-től 2010. július 31.-ig terjedő időszakban 46 vállalkozás 163.638.437 forint értékű megbízást kapott. Ez erre az időszakra vetített dologi kiadások 48%-a volt. A másik 52%-ban főleg villany, gáz, csatorna, víz és telefonszámlák szerepelnek.

Kitüntetettek (2009. május -2010. szeptember)

Piliscsaba Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 146/2010. ( VII.20.) számú határozata alapján Piliscsaba Díszpolgára cím elismerésben Sándorffy Ottó részesült.

Piliscsabáért Emlékérem kitüntetést polgármesteri hatáskörben Jozef Lucyszyn CM lazarista atyának (2009.VII.31.) Balla Sándor plébánosnak (2009. augusztus 30.), Lukács Gábornénak a Hauck iskolaigazgató asszonyának (2009. szeptember 19.)  Bicskei Sándornak és nejének a kereskedelmi szolgáltatás terén nyújtott munkájukért (2009. december), Kretz Istvánnak (2010. június 4.) a Trianon emlékmű elkészítésért adományoztam.

Ugyancsak Piliscsabáért Emlékéremmel tüntettem ki – Kiss Antal alpolgármester előterjesztésére - Gáspár Zsoltot sportteljesítménye elismeréseként (2009. december). A Képviselő-testület a Ward Mária Általános Iskolából nyugdíjba vonulásuk alkalmából Piliscsabáért Emlékéremmel tüntette ki Benyik Tamásné és Muszbek Erzsébet tanárnőket (2010. június 1.). Csák István közbiztonsági tevékenységéért, Bakó Zsigmond erdész Piliscsaba környezeti állapotának megvédésében több évtizeden át végzett kimagasló munkájáért kapta meg ezt az elismerést (2010. június 30.).