Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 20., vasárnap

8.608 - Az esetleges feszültségek kapcsán Rétvári kijelentette, hogy eddig minden előterjesztést elfogadtak a kormánypárti képviselők. > 2011. február 20., 17:52 fidesz.hu

Rétvári: Annak a korszaknak vége
2011. február 20., 17:52 fidesz.hu

Ez a kormányzati ciklus nem a megszorítások logikájára épül, mint a szocialisták idején - mondta el a Lánchíd Rádióban Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A kereszténydemokrata politikus arról is beszélt, hogy június 1-ig elkészül a könnyített felmentés új szabályozása. Rétvári a nemzetközi lejárató akcióval kapcsolatban úgy fogalmazott: nem kell temetni a demokráciát Magyarországon, mert éppen a kormányváltás óta nincs szemkilövetés és nincsenek hamis költségvetési adatok sem.

Magyarország átszervezésére készülünk és nem apróbb kiigazításokra - mondta el Rétvári. Véleménye szerint át kell szervezni a közigazgatást, a gyógyszerkasszát, a gazdaságot. Rétvári kijelentette, hogy ez a kormányzati ciklus nem a megszorítások logikájára épül, mint a szocialisták idején. "Mi a bővülő gazdaságban gondolkozunk, ez a polgári kormány válságkezelése".

Az elkövetkező években az 1,3 millió minimálbéres az adójóváírás kivezetése révén kiszabadulhat ebből a körből - hangsúlyozta Rétvári. "Tarthatatlan, hogy az állam úgy fizet ki óriási pénzeket, hogy közfunkciók nincsenek ellátva" - mutatott rá a politikus. Rétvári úgy látja, ha közmunkához kötik a segélyt, akkor az illető nem tud dolgozni a feketegazdaságban, így mindenképpen választás elé kerül.

Az esetleges feszültségek kapcsán Rétvári kijelentette, hogy eddig minden előterjesztést elfogadtak a kormánypárti képviselők.

Új szabályozás készül

A kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentéséről hozott alkotmánybírósági ítéletről az államtitkár elmondta szakítani szerettek volna a korábbi gyakorlattal, miszerint felmenthetetlenek voltak a tisztviselők. Úgy gondoltuk nem álszent indokkal távolítjuk el őket - tette hozzá. A döntést tiszteletben tartjuk, de nem vagyunk kötelezve az egy évvel ezelőtti szabályhoz való visszatéréshez - jelentette ki Rétvári.

Június 1-ig elkészül a könnyített felmentés új szabályozása - hangsúlyozta a politikus. Az államtitkár arról is beszélt, hogy míg a mostani kormány 800 főt bocsátott el a közigazgatásból, addig a Gyurcsány-kormány 14 ezret. A kormányablakok hatáskörét tovább bővítjük, amelyek már eddig is egyszerűsítették az ügyintézést - jelentette ki Rétvári. A politikus beszélt a főváros vezetése környékéről elküldött mintegy 150 emberről is. Úgy fogalmazott: "Csodálom is, hogy a Demszky-korszak üzemeltetői közül csak ennyi embertől váltak meg".

A kormányváltás óta nincsen szemkilövetés

A médiatörvényről szólva leszögezte: technikai részletekben kért módosítást az Európai Bizottság, a megállapodás - "ami kihúzta a méregfogát a vitának" - pedig azt bizonyítja, hogy Magyarországon sajtószabadság van. Szerinte egyértelművé vált, hogy a lejárató hadjárat az európai szocialisták mögött álló nagy cégek érdekét szolgálta, és nem a törvényről szólt. Emlékeztetett, az országról bizonyos belföldi körök igyekeznek hazánkról negatív képet festeni külföldön, volt, hogy összemosták a Fideszt a szélsőjobbal, a Der Spiegel például Fidesz-Jobbik-kormányról is írt. Kijelentette: "Magyarországon nem kell temetni a demokráciát, éppen a kormányváltás óta nincsen szemkilövetés és hamis költségvetési adatok sem".

Az adórendszer átalakításával kapcsolatban vázolta: az OÉT-ben az Orbán-kormány megállapodott a bérek rendszeréről, ami a korábbi kormányoknak nem sikerült. 78 ezer forint lett a minimálbér, és született egy általános megállapodás is - a munkavállalói, a munkáltatói és a kormányoldal részvételével -, miszerint 4-6 százalékos béremelés lesz, ezáltal pedig a legkisebb jövedelműek sem járnak rosszul a 16 százalékos adó bevezetésével.

Növelni kell a gyermekvállalás súlyát


Mint fogalmazott, "mozgásteret adtunk a vállalkozásoknak a béremeléshez a társasági adó 10 százalékra csökkentésével, s így bruttó béremelést kell adni a munkavállalóknak". Ennek garantálására pedig - mint emlékeztetett - Rogán Antal vezetésével felállt a bérmonitoring bizottság az Országgyűlésben.

Kifejtette személyes véleményét a családi választójog témájában is. Meglátása szerint az utóbbi pár száz évben folyamatosan bővül a választójog, és megfontolandónak tartja megvitatni a családi választójog intézményét. "A gyermekvállalás súlyát, presztízsét növelni kell" - hangsúlyozta Rétvári Bence államtitkár. (MNO/Lánchíd Rádió)

kapcsolódó
   Rétvári: Bővülhetnek az Alkotmánybíróság jogkörei
   Személyzeti megújulásra is szükség van a közigazgatásban