Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 2., hétfő

11.454 - Darvas-Kozma József, Csíkszereda: Újévi célok


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Újévi célok 

1923-ban a világ nagy pénzügyi szakemberei konferenciát rendeztek Chicagoban, ahol megjelent hat, nagynevű amerikai vállalat elnöke és Jesse Livermore, a Wall Street akkori leghíresebb spekulánsa is. Mindannyian gazdagok, sikeresek és befolyásosak. 25 éven belül azonban ez a hét férfi rádöbbent arra, hogy a világ, amiben éltek, és a mód, ahogyan éltek, nem tudott számukra az "igazi élethez" eleget adni. Egyikük börtönbe került, másikuk megtébolyult. További kettő hajléktalanként halt meg, a maradék három pedig öngyilkos lett. Mindannyian mesteri fokon művelték a pénzszerzést, de egyikük sem tanulta meg, hogy hogyan kell az életet igazán megélni. 
Manapság gyakran Brüsszelben tárgyalnak az EU-s államfők, s hátuk mögött fogcsikorgatva diktál a pénzvilág. Manapság mint akkor, nehéz megtalálni azt, ami valóban értékes és fontos az életben. Miért? 
Az ok az, hogy a társadalom élettel, munkával, erkölccsel és jövővel kapcsolatos látásmódja meglehetősen eltér a keresztény látásmódtól. I.) Ez a torzulás pedig abban a tanításban gyökerezik, hogy létezésünk pusztán a véletlennek köszönhető. Ekkor sajnos nem vagyunk többek az állatoknál, amik csak igényeik kielégítésére törekednek. Ezt vallják: 
1) A munka célja az, hogy mindent megtegyünk a siker érdekében. A sikeresség mutatói pedig a pénz, a vagyon és a befolyás. 
2) Mivel az élet rövid, az életmód kialakításában fontos szerepet tölt be a gyors örömszerzés: "minél több örömöt, minél kevesebb idő alatt". Ez a fogyasztás megnövekedését és a megtakarítás csökkenését eredményezi. 
3) A befektetési stratégiánk alapja a rövidtávú, minél gyorsabb meggazdagodás. A gazdasági élet csendesebb szakaszait pusztán szükséges rossznak tekintjük. 
4) Nincs végső cél vagy morál. Az etikai elvek relatívak és személyre szabottak. Általában nagyon kevés szerepük van (ha egyáltalán van) a célok kitűzésében. 
II.) Most hasonlítsd össze mindezt a keresztény világnézettel, amely ezt mondja, hogy létezésünket a teremtő Istennek köszönhetjük. Övéi vagyunk olyan célokkal, melyek az örök életre szólnak. Ezért: 
1) A munka célja, hogy az Isten által adott képességeinket használjuk mások javára. A sikeresség mutatói az Istennel való békesség, mások szeretete és elégedettség. 
2) Mivel az örök élet lehetséges, az örök értékekre koncentráló életmód az igazán helyénvaló. Ennek eredménye a jelenbeli kisebb fogyasztás, a nagyobb megtakarítás és mások megsegítése. 
3) Befektetési stratégiánkban inkább a hosszú távú gondolkodás lehet a jellemző. 
4) Mivel Isten örök célt adott nekünk, ezért az "amit vet az ember, azt aratja" törvényszerűség itt is dominál. A kinyilatkoztatáson alapuló erkölcs fontos szerepet játszik a célok kitűzésében. Elérkezett az új esztendő, s ebben az évben is, Isten szívünkbe árasztja Fiának Lelkét (Gal 4,4-7) és Ő megáld bennünket (Szám 6,22-27). Csak véssük szívünkben jól a szavait, mint a Szűzanya (Lk 2,16-21), s akkor Isten minket is boldoggá tesz. Így boldog lesz az esztendő. 
Egy székely pappal megesett történettel fejezem be gondolataimat: 1960-ban a gyergyóalfalvi káplán Borzontra járt misézni Zündapp motorkerékpárral. A hívek meg-megkérték, hogy Alfalu központjáig vigye be, ő pedig szívesen megtette. Egyik alkalommal idősebb néni kérte, hogy vigye be a falu központjába. "Kuporodjék fel" - válaszolta a káplán. A néni fel is ült, de a fogantyút nem ismerte, hát nem fogta meg, s a papot sem merte átkarolni. A pap megszokta, hogy bátran hajt a rázós úton. Ekkor történt, hogy a falu határában a néni bizony lepottyant. A központban hiába állt meg a káplán, mert nem volt, aki leszálljon. Azzal tüstént visszafordult, lássa, hogy mi történt a nénivel? A néni pedig a határban eregelt, aki így fogadta a papot: Jaj, tisztelendő úr, úgy leestem, hogy azt sem tudtam mondani: Dicsértessék a Jézus Krisztus! 

Testvéreim, kapaszkodjunk a Szűzanyába, hogy alólunk se fusson ki a 2012-ős esztendő és Nagyasszonyunk segítségével leljük meg boldogságunkat. 

"Mária szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk." Lk2,18 

Darvas-Kozma József 
Csíkszereda  

-