Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 3., kedd

11.485 - Dobai Miklós: Új év, új alkotmány!

From: Hirszemle
Date: 2012. január 2. 
Subject: Új év, új alkotmány
To: Kutasi József Antal

 

Új év, új alkotmány

Hadd örvendjek mindenkivel, tisztelt Címzettekkel, kedves Barátaimmal azon, hogy a mai reggel, egy kicsit más, mint az eddigiek: nem csak új esztendőt, de új alkotmányt, mai szóval alaptörvényt is hoz a most már hivatalosan is Magyarországnak nevezett ország népének.

Jó érzés ez!

 

Jó érzés még azok számára is, akik egy soha le nem írt és nem kodifikált, úgynevezett Történeti Alkotmányt szerettek volna visszaállítani. Jó érzés, hogy a kommunisták által egykor sebtében megfogalmazott nyúlfarknyi 1919-es alkotmány, majd az 1949-es szovjet mintára készült, majd azt súlyos, kompromisszumokkal terhes kerekasztal-tárgyalások során 1989-ben módosított alkotmány, mely bevezetője szerint is ideiglenes alkotmány volt, végre az országnak, mely ismét Magyarország, leírt, új, a korszerű elvárásoknak megfelelő alkotmánya, alaptörvénye van. Mától! Új alaptörvénye, mely a Kölcsey Ferenc által írt Himnusz első sorával, az „ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART” sorral kezdődik, s számos ma érvényben lévő alkotmánnyal ellentétben nem mulasztja el méltatni az országot sok gond és gyász alatt megtartó vallás fontosságát.

 

Én, a magam részéről csak örülni tudok ennek, s a Himnusz szövegét – kicsit szabadon – folytatva azt kérem Istentől, hogy nyújtsa felénk védő karját, hiszen e nép már megbűnhődte nem csak a múltat, de a jövendőt is.

 

Boldog új esztendőt Mindenkinek!

 

Dobai Miklós