Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 3., kedd

11.492 - Adóváltozá​sok 2012 > Rengeteg a változás és a pontosítás a 2012-es adótörvényekben, ezért ne legyen felületes, mert sokba kerülhet Önnek!

From: VOSZ KMRSZ Hírlevél
Date: 2012. január 1. 
Subject: VOSZ KMRSZ Hírlevél 2012/01/01
vosz-kmrsz_hirlevel.jpg
1
hirlevel_20120102.jpg


 



 


1
.

Tisztelt Kutasi József !

nevnap_5.jpgSok szeretettel köszöntjük: Ábel, Genovéva, Benjámin, Titusz, Leona, Simon,   Boldizsár, Attila, Ramóna, Gyöngyvér nevű olvasóinkat.            
     
Boldog Névnapot kíván a VOSZ KMRSZ!


ujevi_kepeslap_17.pngBoldog Új Évet Kíván a 
VOSZ KMRSZ elnöksége nevében  

Marjay Gyula 
elnök


,, Adótörvények 2012"  - Vállalkozói Adófórum

Meghívó a BKIK XIV. kerületi Zuglói Tagcsoportja, a BKIK Gazdasági Szolgáltatások Tagozata, a VOSZ Közép-magyarországi Regionális Szervezete és a Zuglói Vállalkozói Szövetség közösen meghívja Önt

2012. január 9-én  15,00 órai 
kezdettel tartandó

„ADÓTÖRVÉNYEK 2012"
című
VÁLLALKOZÓI ADÓFÓRUMRA

A rendezvény helyszíne:   
1149 Budapest, Bosnyák tér 5. Térképész Székház I. emeleti Különterme

-Köszöntő

-Rövid tájékoztató az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány működéséről (VOSZ KMRSZ)

1./  Tájékoztatás az Adózás rendjéről szóló törvény 2012. évi változásairól
       Előadó:  Dr. Varga Árpád a NAV elnök-helyettese

2./  Személyi jövedelemadó, EVA változásai 2012. 
      Előadó:  NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság
                  munkatársa

3./  Bérkompenzáció
      Előadó:   Marjay Gyula a BKIK XIV. kerületi tagcsoportjának elnöke, a
                   VOSZ KMRSZ elnöke

Kérjük, hogy a fórumra hozza magával a  meghívót. Amennyiben előzetesen konzultációs kérdése van, kérjük jutassa el a 273-0005 telefaxszámra, illetve a lenti e-mail címre. Kérjük, hogy részvételi szándékát előre jelezze a 460-0532 telefonszámon vagy a 273-0005 telefaxon.

A rendezvény a BKIK, a ZVSZ és a VOSZ KMRSZ tagjai, valamint minden zuglói vállalkozó számára díjmentes.      Meghívó


ÚJ ÉV KÜSZÖBÉN
-dilemmák-

A cikket Radács Ferenc a VOSZ KMRSZ tiszteletbeli elnöke készítette

Az év vége közeledtével a siker és bánat, az ünneplés és a pihenés óhajtása, a bizakodás hangulata mindannyiunk napi életének velejárói. Így van ez napjainkban is.

Ha visszatekintünk az elmúlt évekre és gondolatainkban felidézzük a múlt eseményeit, arra a megállapításra jutunk, hogy különös év van mögöttünk. 
Különös, mert a bizakodás hangulatában felerősödtek azok az év végi dilemmák, amelyek más-más gondolatokat ébresztenek, és a jövőkép-formálás gondolatiságával döntéseink jó és rossz lépéseit tárják elénk. Láttatnak és bemutatnak, előre vetítenek és tettekre ösztönöznek, vagy éppen visszafognak. 
Más ez a jelen, mert az a jövőkép, amely előre vetül, a kételyek bizonytalanságával telített, az új iránti vágyódás várakozásával teli, és nem az erőteljes bizakodásra okot adóan idézi a múltat, hanem rossz sejtelmeket ébresztően, belenyugvóan, megbékélően tárja elénk az újat. Olyan, mint a vihar előtti csend, mely az új szellőre vár.  Tovább>>>


Közlemény

ngm.jpg

Módszertani útmutató és ügyfélszolgálat az elvárt béremelés végrehajtásához 
A napokban megjelentek a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges 2012. évi elvárt munkabéremeléssel, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum megállapításával kapcsolatos kormányrendeletek.  

Annak érdekében, hogy az érintett munkáltatók gördülékenyen alkalmazhassák az új szabályozást, a Nemzetgazdasági Minisztérium útmutatót tesz közzé, amely  itt tölthető le:

Az új szabályok alkalmazásánál merülhetnek fel jogértelmezési kérdések, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium átmenetileg tematikus ügyfélszolgálatot is működtet, hogy az érintett munkáltatókat és munkavállalókat segítse.

Az elvárt béremeléssel és a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatos kérdését a berkompenzacio@ngm.gov.hu e-mail címen teheti fel.

 NGM Kommunikációs Titkárság


Társas vállalkozók, ügyvezetők járulékai 2012-től

Komoly átalakításon esett át a járulékokról szóló törvény, mely többek között szabályozza a társas vállalkozások tagjainak járulékfizetési kötelezettségét. Különösen az ügyvezető tagok esetében változott jelentősen a jogszabály.
Javaslom, hogy mindenki tekintse át, főleg azon tag-ügyvezetők, akik eddig megbízási jogviszonyban láttak el ügyvezetői feladatokat. 
Továbbá azon ügyvezetők, akikre a többes jogviszony jogállása vonatkozik, mivel esetükben is módosultak a szabályok.
A feladat azért sürgető, mert a jogszabályok 2012.január 1-én hatályba lépnek és ha szükséges, akkor a NAV felé az új szabály szerinti bejelentéseket is haladéktalanul meg kell tenni! (12T1041)
Kérem, mindenki olvassa el figyelmesen a NAV linket e témában!

Marjay Gyula
elnök
VOSZ KMRSZ


A Menedzserek Országos Szövetsége nyílt pályázatot hirdet

Az Év Fiatal Menedzsere 2011 cím elnyerésére

A pályázaton közvetlenül vagy közvetetten – mások általi előterjesztés, ajánlás alapján – azon magyar menedzserek vehetnek részt, akiknek meghatározó szerepük van vállalatuk, vállalkozásuk irányításában és sikereiben, valamint az elmúlt időszakban kimagasló vezetői teljesítményt nyújtottak. A pályázaton kizárólag 1976. január 1. után született magyar menedzserek indulhatnak!  Pályázati felhívás

Az Év Menedzsere 2011 cím elnyerésére

A pályázaton közvetlenül vagy közvetetten – mások általi előterjesztés, ajánlás alapján – azon magyar menedzserek vehetnek részt, akiknek meghatározó szerepük van vállalatuk, vállalkozásuk irányításában és sikereiben, valamint az elmúlt időszakban kimagasló vezetői teljesítményt nyújtottak.  Pályázati felhívás

A pályázatok benyújtásának új határideje: 2012. január 31. 12.00 óra


TÁJÉKOZTATÓ 

az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, öregségi típusú nyugellátásban részesülő személyek részére

Az Országgyűlés a 2011. november 28-ai ülésnapján elfogadta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvényt. A 2012. január 1-jétől hatályba lépő törvény a Magyar Közlöny 2011. december 9-ei 148. számában került kihirdetésre. 
E törvény értelmében korhatár előtti öregségi nyugdíj

-  az előrehozott öregségi nyugdíj,

-  a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj,

-  a korkedvezményes nyugdíj,

-  a bányásznyugdíj,

-  a korengedményes nyugdíj,

-  az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról szóló 5/1992. (I. 13.) Korm. rendelet alapján megállapított öregségi nyugdíj,

-  a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,

-   az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló 2004. évi LVII. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,

-   az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj. Tovább>>>


Készfizető kezesség vidéki és agrár KKV-knak

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kiegészítő fedezetképpen készfizető kezességet nyújt a vidéki és agrárágazatban működő mikro,- kis - és középvállalkozások finanszírozásához, ezáltal javítva a vállalkozások hitelképességét. 
A kezesség kapcsolódhat kötelező elemként támogatott állami hitelekhez (pl. Agrár Széchenyi Kártya, MFB Fagykár 2011 Hitelprogram), banki hitelkonstrukciókhoz (pl. Gazdakártya), de válaszható bármely más folyószámla, forgóeszköz és beruházási hitelhez, bankgaranciához, faktoring vagy lízing ügylethez is.

Az Alapítvány kezessége nem csak agrárvállalkozások, hanem minden vidékfejlesztéshez kapcsolódó tevékenységet végző vállalkozás számára elérhető. A hitelezés során, a kezességnek köszönhetően a kedvezőbb fedezeti követelmények mellett további előnyhöz is juthatnak a vállalkozások, mint például magasabb hitelösszeg vagy hosszabb futamidő. A vállalkozások a kezességet az esetek túlnyomó többségében kedvezményes díjon is igényelhetik.
A kedvezményes díjú kezesség támogatásnak minősül, igénybevétele esetén a vállalkozás számára támogatástartalom igazolás kerül kibocsátásra.
Az Alapítvány a vállalkozásokkal nem áll közvetlen kapcsolatban, a kezesség kizárólag a pénzügyi intézményeknél igényelhető. Az Alapítvány közel 160 pénzügyi intézménnyel kapcsolatban áll, így szinte az összes kereskedelmi banknál, takarékszövetkezetnél, számos lízing és faktoring cégnél kérhető a kezesség a finanszírozási konstrukciók mellé.
Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességével kapcsolatos további információékért keresse fel az Alapítvány honlapját: 
www.avhga.hu 


Megállapodtak a 2012. évi minimálbérekről és a bérkompenzációról 

2011. december 22-én szavaztak a 2012. évi minimálbérről és bérminimumról, valamint a 2012. évi bérkompenzációról. 2011. december 23-án már meg is van a:

• 298/2011. (XII . 22.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról, valamint

• 299/2011. (XII . 22.) Korm. rendelete a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés 2012. évi elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékéről.

Gyorsan feltettük az oldalra, és küldjük Önöknek elsőként.

A 2012. évi minimálbér összege 93.000 forint, órabére 535 forint; a garantált bérminimum összege 108.000 forint, órabére 621 forint.

Csak a lényeg a minimálbérről:

Kormányrendelet a 2012-es minimálbérről:

És a 2012. évi bérkompenzáció kormányrendelete:
 
Legyen Ön is a Munkaügyi Fórum Kiemelt Partnere, hogy kérdést tehess fel a szakértőnknek a gyakorlati megvalósítással kapcsolatban!
 
További szép napod kívánok, és ne feledje, mindig ott állok Ön mellett!

Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó
www.munkaugyiforum.hu


Adóváltozá​sok 2012 

Rengeteg a változás és a pontosítás a 2012-es adótörvényekben, ezért ne legyen felületes, mert sokba kerülhet Önnek!

Már megjelent (immáron harmadik éve) a ZSEBRE MEGY! az adóváltozásokról szóló elektronikus kézikönyv, melynek  különlegessége, hogy kifejezetten gyakorlatias, rengeteg példát, ötletet, szempontot, megoldási javaslatot tartalmaz, és az átlagos vállalkozók számára is érthető, szakzsargontól mentes. A kiadvány egyedi, mert magában foglalja az adó-, TB-, és munkaügyi változásokat is.

A kiadvány külön kitér a változásokhoz kapcsolódó jogi, pénzügyi, hr-s kérdések, problémák megoldására.

Bővebben: http://vep.uzletirandi.hu/


Meghozta a húszezredik felszámolást a Jézuska

Karácsonykor mindenki a csodát várja, és a magyar gazdaság talán nem is tudja, mekkora szüksége lenne a csodára. A cégvilág szenvedéseinek szimbólumaként is felfogható, hogy karácsonykor – egészen pontosan december 23-án – átlépte a húszezres határt az idén indított felszámolások száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. „Rekordot döntöttek, nem is akármilyen mértékben, a végelszámolások is, mégis azt gondoljuk, hogy számuk 2012-ben továbbra is növekedni fog" – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Katasztrofális helyzetben van a KKV-szektor. Idén karácsonyig 20 078 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez pedig csaknem 16 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. „Jól jellemzi a helyzetet, hogy 2008-ban egész évben regisztráltunk 11 000 fizetésképtelenségi eljárást; a jelenlegi adat pedig annak csaknem a duplája, holott már akkor is válsághangulat uralkodott a cégvilágban" – véli az Opten szakértője.

Részben súlyosbítja a helyzetet, hogy idén már csaknem 23 000 vállalkozás végelszámolása indult meg, ez pedig mintegy 70 százalékos növekedés a megelőző év egészéhez képest. A problémát alapvetően nem a végelszámolások magas száma okozza, hiszen ez akár a cégvilág tisztulását is jelenthetné. A gond sokkal inkább az, hogy jelentősen növekszik azon cégek aránya, amelyek végelszámolásból felszámolásba fordulnak, illetve hogy a cégbíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások száma is nagymértékben emelkedett. „Ma már nem mondható el, hogy a végelszámolás alá kerülő cégek döntő többsége a tulajdonosok józan ítélőképessége és gazdasági szempontok alapján egyszerűen befejezi működését. Sokkal inkább az adósságukat csendben hátrahagyó vagy az évek óta nem működtetett cégek jutnak erre a sorsa" – értékel Csorbai Hajnalka.

Mindent egybevetve a romló tendencia nem lassult 2011-ben: egyre több a leépítést bejelentő nagy cég, csökken a beszállítók megrendelésállománya, a belső kereslet visszaesett, így lényegében csak az exportra termelő vállalkozások várhatják stabil lábakon állva 2012-t, nekik ugyanis a forint gyengülése kedvező versenyhelyzetet teremtett a külpiacokon. Marad hát a csoda, amiben a KKV-szektor bízhat, és persze az öngondoskodás, mert anélkül a csoda sem segít.  Tovább>>>

Tájékoztató a kötelező kamarai regisztrációról

A vállalkozások fejlesztését segíti a hozzájárulási díj

2012. január elsejétől kötelezővé válik a Magyarországon bejegyzett cégek és egyéni vállalkozások kamarai regisztrációja. A hozzájárulás – nem pedig tagdíj – évi 5 ezer forint lesz, a befolyó összegből olyan országos adatbázis épül, amelynek segítségével 1-2 év alatt kiszűrhetőek a nem működő cégek, és a kamarák valós adatokon alapuló gazdasági elemzéseket készíthetnek.

Mivel az adómódosításokat tartalmazó, nemrég elfogadott salátatörvény a kamarai törvényt is módosította, a vállalkozásoknak a cégbejegyzésüket követő 5 napon belül be kell jelentkezniük a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál. Ez azt jelenti, hogy kötelező kamarai tagság ugyan nem lesz, de regisztrációs kötelezettség igen.

A kamarai hozzájárulás – nem pedig tagdíj – 2012. január 1-től évi 5000 forint lesz. Cserébe a kamarák további térítés nélkül gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelezési tanácsokat, valamint üzletipartner-keresési és pályázatfigyelési szolgáltatásokat nyújtanak majd. Tovább>>>