Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 4., szerda

11.501 - 321 forint felett az euró!

Forrás Internet: http://cimkezes.origo.hu/cimkek/napi-forintarfolyam/index.html?tag=napi+forint%E1rfolyam

Forrás Internet: [origo] vállalkozói negyed http://vallalkozoi.negyed.hu/index.html

321 forint felett az euró Forrás Internet: http://cimkezes.origo.hu/cimkek/napi forintarfolyam/index.html?tag=napi+forint%E1rfolyam

[origo]|2012. 01. 04., 7:42|Utolsó módosítás: 2012. 01. 04., 17:15|
  • Az év elején kialakult gyenge szinten mozgott a forint árfolyama szerdán reggel a devizapiacon. Fél tíz körül zuhanni kezdett az árfolyam, amivel az euróval szemben megközelítette a 320-as szintet a forint, elérve az eddigi abszolút mélypontját. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a IMF-tárgyalások miatti pletykálások miatt gyengül az árfolyam.

17.11 Nem bír megnyugodni a forint

321,54 forintot ér már 1 euró.

17.09 Átlépte a 321 forintos szintet is az euró

Délután öt óra után nem sokkal 321,04 forintot kellett adni 1 euróért. Ez a legújabb forintcsúcs.

16.52 Magas szinten ragadt a magyar csődkockázat

A magyar csődkockázatot is mérő CDS-felárunk 700 bázispont, vagyis 7 százalék is volt a mai kereskedésben. Ez természetesen soha nem látott mérték. Azt jelzi, hogy a befektetők 30-55 százaléknyi esélyt ad annak, hogy öt év alatt csődbe megy Magyarország

16.50 Újra gyengül a forint

Délután öt óra előtt nem sokkal újabb lendületet vett a forint gyengülése. Az új mélypont a 320,45 forintos euróárfolyam.

15.17 IMF/EU-egyezség nélkül 340 forintos euró és mély recesszió jön

Az IMF/EU-egyezség elmaradása esetén 340 forintig is drágulhat euró és a magyar gazdaság már az idén mély recesszióba süllyedhet - vélekedtek szerdai londoni helyzetértékelésükben felzárkózó piaci közgazdászok, akik szerint éppen ezért továbbra is valószínű a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val.

A BNP Paribas bankcsoport térségi szakértői által összeállított, szerdán Londonban befektetőknek kiadott elemzés szerint a forint- és a kötvénypiacon zajló jelenlegi árazási folyamatok arra vallanak, hogy a piac most már egyre inkább az IMF/EU-segélycsomag elmaradásának lehetőségét árazza. A ház elemzői közölték ugyanakkor, hogy szerintük "nincs ésszerű alternatívája" egy ilyen programnak, és ezért változatlanul úgy gondolják, hogy végül elérhető lesz a megállapodás a magyar kormány, valamint az IMF és az EU-bizottság között.

A BNP Paribas elemzői szerint egy 15-20 milliárd eurós csomag nélkül újabb hitelminősítői osztályzatrontások következhetnek, a hozamgörbe hosszú végén további 200 bázisponttal, vagyis 2 százalékponttal emelkedhetnek a kötvényhozamok, és a forint 340 forint/euróig is gyengülhet. E forgatókönyv alapján a cég szakértőinek számításai szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3 százaléknál nagyobb mértékben is visszaeshet. (MTI)

15.05 Rendkívüli kamatemelést vár a Société Générale

Nagyon valószínű, hogy a központi bank rendkívüli kamatemelést hajt majd végre, mint 2008-ban tette - írta a Société Générale piaci kommentárjában, amelyet a Financial Times idézett. Az elemző azt írta, hogy "forrásponthoz" érkeztek Magyarország kapcsán, mert a válság többé válhat, mint egyszerű makrogazdasági krízis (amely már önmagában is elég rossz). Az elemző szerint az Európai Unió nagyon feszült a magyar politikai helyzet alakulása miatt, és a válaszuk "kétségtelenül árt majd a befektetői bizalomnak".

14.55 Fellegi arra számít, az EU-val bonyolultabb lesz a megállapodás

A jövő hét eleji washingtoni tárgyalások után Fellegi Tamás Brüsszelben is folytatna megbeszéléseket a hitelcsomagról, a Figyelő csütörtöki számában megjelenő interjúban a tárca nélküli miniszter elmondta azt is, hogy a kormány kifejezett szándéka a gyors megállapodás, nem kívánja elhúzni a tárgyalásokat. Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy előfeltételek nélkül ülnek le az asztalhoz, nyitottak arra, hogy befogadják a nemzetközi szervezetek javaslatait. A miniszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kínált készenléti hitel és a magyar kormány által óhajtott elővigyázatossági hitel kérdésében kompromisszumra számít. A miniszter arra számít, hogy az IMF-fel könnyebb, az EU-val bonyolultabb lesz a megállapodás.

14.47 NGM: A pletyka miatt gyengül a forint

Az IMF-tárgyalásokról szóló találgatások alakítják a forintárfolyamot - ezzel a címmel adott ki közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyet szó szerint közzéteszünk. "A forintárfolyam ma jól láthatóan nem a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövőben megkezdődő tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Az IMF boardja (igazgatósága - a szerk.) január 18-án tartja azon ülését, melynek napirendjén szerepel a Magyarországgal tárgyaló delegáció számára adandó mandátum. Addig nyilvánvalóan a tárgyalásokról szóló találgatások játsszák a meghatározó szerepet a forintárfolyam alakulásában."

14.42 Egy kis baj volt: túl magas hozamot kértek a befektetők

Az Államadósság Kezelő Központ mai államkötvény csereaukcióján két, 2013-ban lejáró államkötvényt lehetett az aktuálisan értékesített 10 éves futamidejű államkötvényre cserélni maximum 5-5 milliárd forint összegben. A két aukcióra a közlemény szerint összesen 13 milliárd forint összegű csereajánlat érkezett, vagyis "a kereslet megfelelően alakult". Igaz, az elvárt hozam magas lett, ezért egyetlen fillérnyi ajánlatot sem fogadott el az ÁKK. "Az elmúlt napokban, illetve szerdán bekövetkezett hozamváltozások alapján azonban az ÁKK úgy ítélte meg, hogy az állam számára nem éri meg a futamidő meghosszabbítása az adott hozamok mellett, ezért nem élt a lehetőséggel, s mind üzleti, mind piaci szempontból ezt tekinti a legkedvezőbb megoldásnak" - áll az ÁKK közleményében.