Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 6., péntek

11.568 - Giró-Szász: Magyarország nincs államcsőd közeli helyzetben

From: Hirszemle
Date: 2012. január 6. 
Subject: Magyarország nincs államcsőd közeli helyzetben.
To: Kutasi József Antal

Giró-Szász: Magyarország nincs államcsőd közeli helyzetben

 

Magyarország nincs államcsőd közeli helyzetben, ezt nemcsak a magyar kormány, hanem attól független közgazdászok is megerősítik - jelentette ki a kormányszóvivő a csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Giró-Szász András elmondta, hogy Orbán Viktor kormányfő még a héten elküldi válaszlevelét Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek, és arról is beszélt, hogy a kormány közkegyelmet javasol adni a december 23-i tüntetés résztvevőinek.

2012. január 5.,


 

Magyarország nincs államcsőd közeli helyzetben, ezt nemcsak a magyar kormány, hanem attól független közgazdászok is megerősítik - jelentette ki a kormányszóvivő kérdésre válaszolva. Giró-Szász András hozzátette: a makroszámok is ezt igazolják. A kormányszóvivő mindezt kérdésre válaszolva mondta, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium által márciusban beterjesztendő, a nemzetgazdaság biztonságos működéséről szóló törvényjavaslat céljaival kapcsolatban firtatta az államcsőd kivédését. Hozzátette: a feltett kérdésre márciusban kell visszatérni, a törvénytervezet kormány, majd az Országgyűlés elé kerülésekor.

 

Orbán Viktor még a héten elküldi válaszlevelét Clintonnak

Orbán Viktor kormányfő még a héten elküldi válaszlevelét Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek - közölte a kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Giró-Szász András azt mondta, a magyar kabinet bármilyen konkrét felvetést hajlandó megvitatni. Mint mondta, az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban a vallásszabadság kritikája hangzott el, az alaptörvénnyel kapcsolatban pedig a demokratikus jogállam kritikája, de egyik sem a konkrétumok szintjén. Hillary Clinton a karácsony előtt Orbán Viktornak küldött levelében - a Népszabadságban közölt szöveg szerint - nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, hogy ha több, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt sarkalatos törvény a következő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba.
   
A kormányszóvivő reagált Alain Juppé francia külügyminiszter nyilatkozatára is, amellyel kapcsolatban két észrevételt fogalmazott meg. "A francia külügyminiszter is elismerte, hogy az Európai Unió minden országának közös kincse a jogállamiság, ezzel kapcsolatos vizsgálatokra azonban az Európai Bizottság hivatott" - közölte Giró-Szász András. Kijelentette azt is: pontatlan volt Alain Juppé nyilatkozatának idézése a magyar sajtóban, a francia külügyminiszter ugyanis nem nevesítette Orbán Viktort azzal kapcsolatban, hogy az új alaptörvénnyel a hatalom konszolidálását akarta volna elérni.