Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 12., csütörtök

11.660 - Bagó Zoltán: Elfogadhatatlanok a Benes-dekrétum rendelkezései

Feladó: Bagó Zoltán 
Dátum: 2012. január 12. 16:32
Tárgy: Bagó: elfogadhatatlanok a Benes-dekrétum rendelkezései

 

Magyar kezdeményezésre az EP elé kerülhet a Beneš-dekrétumok ügye

Bagó Zoltán kalocsai Európai Palamenti képviselő (Fidesz) felkarolta Dr. Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnökének kezdeményezését, ennek megfelelően csütörtökön a Petíciós Bizottság elnökének, Erminia Mazzoni elnök-asszonynak Juhász Imre és Bagó Zoltán személyesen nyújtották át a Beneš-dekrétumokat hatályukban fenntartó jogszabály ellen készített petíciót.

Bagó Zoltán Európai Parlamenti képviselő (Fidesz) elmondása szerint a mai napig a cseh és szlovák jogrend részét képező jogszabályok ellentétesek az Európai Unió jogelveivel és itt az ideje, hogy felszámolják azokat.

A kollektív bűnösség nem ismert a jogban, a Beneš-dekrétum jogszabályai ellentétesek a kényszermunka tilalmával, a tulajdon sérthetetlenségének elvével és az emberi jogokkal, ennek ellenére a dekrétum jogszabályai még ma is szerves részei a cseh és szlovák jogrendnek, és ez megengedhetetlen Európában” - fogalmazott a petíció átadásán Bagó Zoltán.

A petíció szövege szerint az aláírók azt kérik, hogy "az Európai Parlament tűzze napirendre a Benes-dekrétumok, a Szlovák Nemzeti Tanács és egyéb a (cseh)szlovák hivatalos szervek által a kérdéses időszakban alkotott - és a magyar és német kisebbséget súlyosan diszkrimináló - jogszabályok ügyét. Ennek során vizsgálja meg azok európai uniós jogrendszerrel való összeegyeztethetőségét."Fontosnak látják azt is, hogy Szlovákia helyezze hatályon kívül az érintett jogszabályokat. Annak elérését is kérik, hogy "ezen jogszabályok, illetve a hatályban nem lévők miatti joggyakorlat, a Szlovákia (a volt Csehszlovák Köztársaság alkotórésze), illetve a volt Csehszlovák állam által elkövetett bűnök vonatkozásában ... kövessék meg a szlovákiai magyarságot és németséget, illetve fizessenek méltányos kártérítést számukra a vagyonelkobzások és a lelki megpróbáltatások miatt".

Azt várom a mai petíció átnyújtásától, hogy a Petíciós Bizottságon keresztül az Európai Parlament végre érdemben foglalkozik az egykori csehszlovákiai magyarokat és németeket megbélyegző dekrétumok visszavonatásával” - mondta az ügyről a képviselő.

Háttér:

Mint ismert, a Beneš-dekrétumok tágabb értelemben a második világháború utáni csehszlovák államiságot megalapozó, 143 elnöki rendelet.

Gyakrabban csak azt a 13 jogszabályt nevezik így, amelyek a csehszlovák nemzetállam megteremtése érdekében az ország területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét rögzítették.

Az e dekrétumok alapján a német és magyar kisebbséggel szemben alkalmazott bánásmód összeegyeztethetetlen volt az emberi jogokkal, ellentétes volt a nemzetközi jog általános elveivel, a diszkrimináció és a kényszermunka tilalmával továbbá a tulajdon sérthetetlenségének elvével.

A dekrétumokat azonban egykori Csehszlovákia mindkét utódállama, Csehország és Szlovákia is mai napig jogrendje részének tekinti.


Bagó Zoltán Európai parlamenti képviselő hírlevele, II. évf. 15. sz.