Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 12., csütörtök

11.671 - Parlament > Vezérszónokok, - a szónokok szónokai!

Date: 2012. január 12. 
Subject: Vezérszónokok, - a szónokok szónokai!
To: Kutasi József Antal

Volt, aki mindjárt a kezdet-kezdetén körbehordta lázas tekintetét. Volt, akinek csillogott a szeme, s volt, akinek villogott. Volt, akire már ekkor is figyeltek, s voltak, akikre később sem. Volt, aki akadozva olvasta a beszédét, mások csak bele-bele pillantottak a papírjaikba. És voltak, akik fejből, látványos mozdulatokkal sorjázták az igét, s ember volt a talpán, aki tudta, hogy mikor jár a közepén, az elején, vagy a végén.
2012. január 12. 08:5

Fotó:







Arisztotelész kívánatosnak tartotta: használjanak színes történelmi hivatkozásokat és képzeletbeli példákat. Utóbbival a T. Házban nem volt gond! Ajánlotta még: az üzeneteket a már meglévő hiedelmek és különböző érzelmek (harag, barátság, félelem, irigység, szégyen) figyelembevételével tanácsos kifejteni. E tekintetben is tündökölt a T. Ház! Fontosnak vélte továbbá: a szónok mutatkozzék egyenes jelleműnek és megbízhatónak. Ez utóbbi miatt számosan inkább Ciceróra hallgattak, ’kinek elmélete szerint a szónok első dolga, hogy a helyzet olyan meghatározásával álljon elő, amely az ő szempontjából a legelőnyösebb, amelyeket a remélt többség elfogad, még akkor is, ha hamisak.

 

Az elmúlt esztendőben, egy-egy témának a vezérszónokául, minden pártban az adott témához legjobban értő, vagy legjobban értőnek vélt képviselői jeleskedtek.A Fidesz 51, az MSZP 38, a Jobbik 30, a KDNP 23, az LMP 13 képviselője remélte, hogy meggyőzi a Tisztelt Házat országmentő szónoklatával.  Volt, aki mindjárt a kezdet-kezdetén körbehordta lázas tekintetét. Volt, akinek csillogott a szeme, s volt, akinek villogott. Volt, akire már ekkor is figyeltek, s voltak, akikre később sem.  Volt, aki akadozva olvasta a beszédét, sok csak bele-bele pillantottak a papírjaikba. És voltak, akik fejből, látványos mozdulatokkal sorjázták az igét, s ember volt a talpán, aki tudta, hogy mikor jár a közepén, az elején, vagy a végén. – Napi politikát nem kedvelő külső szemlélődők szerint kevesen emlékeztettek Kossuth Lajosr