Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 18., szerda

11.735 - Gróf Klebelsberg Éva nyílt levele Schmitt Pál doktori dolgozatáról

From: MVSZ Sajtószolgálat
Date: 2012. január 18. 
Subject: gróf Klebelsberg Éva nyílt levele Schmitt Pál doktori dolgozatáról
To: Kutasi József Antal

 

Gróf Klebelsberg Kuno Történettudományi Intézet,

Archívum és Múzeum

Leiningen Alapítvány és Klebelsberg Alapítvány Közös Képviseleti Iroda 1121 Bp. Zsigmondy V. u. 10

e-mail: klebelsberg_eva@yahoo.de

Zentrum: D-65510 Idstein-Wörsdorf, Sackgasse 2 

Nyílt Levél

Örvendetes kezdeti változások a magyar és az európai politikusok

demokrácia-szemléletében a huszonegyedik század második évtizedében

(DR) SCHMITT PÁL  és a közös bolgár sporttörténet                                                                                 2012. 01. 13.

 

Sajnos valami véletlenül kiderült. Kiderült, hogy legfőbb állami méltóságunk, Schmitt Pál Magyarországnak 2010 óta köztársasági elnöke nem egyedül készítette doktori dolgozatát 1992-ben. Történt mindez bevallása szerint egy bolgár kollégája segítségével, a sajtó, a HVG.hu tudósítása szerint 80 %-ban közös kútfőből.

 

Tekintve, hogy 2010-ben közösen nyitottuk meg a köztársasági elnökkel, Dr. Schmitt Pállal a KLEBELSBERG és a Sport című tudományos konferenciánkat a Nagybátyám, gróf Klebelsberg Kuno (1875-1932) magyar kultuszminiszter emlékére, az általa alapított Testnevelési Főiskolán, nagyon megrázott a feltételezett plágium híre a „közösen készített” tudományos munkáról. 

 

Az egészen meglepett, hogy Magyarországon, ahol a sajtó köztudottan kitér az ilyen kínos hírek elől, ez a hír megjelenhetett, ahelyett, hogy agyonhallgatták volna.

Valóban vannak ezek szerint pozitív változások a politikában. Ugyanígy történt ez  Németországban, báró Karl Theodor zu Guttenberg leleplezése ügyében. Itt is a korábbi doktori disszertáció volt a bűnjel, mely könnyen beszerezhető volt a Bayreuthi Egyetemen. Tehát a tudomány becsülete borította az oly nagyon kedvelt politikus-házaspárnak, a hadügyminiszternek és feleségének karrierjét. A botrány kirobbanását megelőzően olvastam a Der Spiegelben a német történelem legősibb családjaiból származó két politikusról szóló igen vonzóan beállított cikket, melyet szöveg és kép vonatkozásban Ulrike Demmer, Markus Feldenkirchen, Dirk Kurbjuweit és René Pfister jegyeztek.

 

Mit tudhattunk meg ebből a cikkből? Hogy az akkori német hadügyminiszter, Karl Theodor Freiherr zu Guttenberg, Oberfranken egyik ősi családjából és felesége, született Stephanie Gräfin von Bismarck – Schönhausen, a Német Birodalom alapítójának, Otto von Bismarcknak a nép által magasan díjazott politikus párja, a Royal Couple der Bundesrepublik, azaz Németország visszatérőben lévő szeretett királyi párja, aki nemcsak az agyakat, hanem a szíveket is megmozdította.

Mert a jóképű zu Guttenberg a keresztényszocialisták képviselőjeként az atomerőművek működtetése ellen volt. A parlament régi beépített kommunista ügynökeit támadó, majd ezt megsokallott és lemondott Horst Köhlerrel jó kapcsolatot ápolt. Már apja, a karmester is a meggyőződéses környezetvédők közé tartozott.  Nem a gyakran szélsőséges zöldek szatelitje volt és önálló harcos ma is, hanem egy szűk körű, a  fenntartható fejlődésért csöndesen dolgozó értelmiségi. Fia csinos feleségével, Stephanie Bismarck – Schönhausen grófnővel együtt mintha a hétköznapi politikai dzsumbuj fölött úsztak volna. A grófnő a gyermekek elleni erőszak megakadályozásának meggyőződéses jogi élharcosa volt.  És mégis buknia kellett férjének, mert egy bizonyos szempontból gyengének találtatott. Egy időre eltűntek a német nagypolitikából, az Egyesült Államokba költöztek át két lányukkal.

Ez egy példa, melyet most a Hans Köhler utáni új és mostani német köztársasági elnöknek, Christian Wulffnak a sajtó által kiásott jóval súlyosabb kérdéseket felvető hitelességi botránya követ Németországban és így az Európai Unióban.

A német sajtó szerint felmerült, hogy Christian Wulff lemondása esetén a korábbi második helyezett, a volt Stasi iratokat kutató történész-intézetigazgató, Joachim Gauck lesz az utód.

 

Genfben az ottani magyarok, köztük több arisztokrata rendezett egy sajtótájékoztatót a 2006-os szégyenteljes rendőrségi akciókra való tiltakozásul. Ott voltam kénytelen felhívni a közönség figyelmét a szomorú, de nagyon reális Klebelsberg-véleményre 1925-ből:

„Bár a történelem ítélőszéke nélkülözhetetlen intézmény az emberiség életében, mégis baj az, ha egy-egy országban, egy-egy nemzet kebelében túlságosan gyakran kell ennél az ítélőszéknél jogorvoslatot keresni, mert ez annak tanúsága, hogy az a nemzet nem képes igazi szelekcióra, nem ismeri fel a jellemeket és a tehetségeket, és kimagasló fiaival életükben igazságtalanul bánik.”(Gróf Klebelsberg Kuno politikai hitvallása, 30. old. Kiadta a Gróf Klebelsberg Kuno Alapítvány 2005-ben)                                

De hol vannak azok a kimagasló politikai személyiségek?

A cikk német vonatkozásai miatt gróf Esterházy Mónika fordításában:

„Wenngleich im Leben der Menschheit das Tribunal der Geschichte eine unentbehrliche Institution ist, wird man aber leider des öfteren mitten in einem Land, mitten in einer Nation diese Institution um Rechtshilfe ersuchen müssen, zum Beweis dessen, dass die Nation zu einer echten Selektion unfähig ist. Sie erkennt weder die Charaktere, noch die Begabungen und ist lebenslang ungerecht zu ihren herausragenden Söhnen.”(Graf Kuno Klebelsberg POLITISCHES Bekenntnis  Seite 37-38. Klebelsberg Verlag 2005) 

Wo sind aber die erwähnten harausragenden politischen Persönlichkeiten?

                                              Éva von Klebelsberg zu Thumburg  grófnő      

                              a németországi és magyarországi Klebelsberg Alapítvány elnöke

Kapja még: Dr. Pröhle Gergely korábbi berlini nagykövet, Külügyminisztérium, államtitkár   

                    helyettes

                    Dr. K. Hoffmann budapesti német nagykövet

                    Prof. Dr. Tóth Miklós, a SOTE Testnevelési Főiskola dékánja

                    Prof. Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke,

                          a Gróf Klebelsberg  Kuno Alapítvány magyarországi tiszteleti elnöke

                    Prof. Dr. Blaise Pasztory

                    Angelika Krause vom Strahl

                    Deutsches KULTURFORUM Östliches Europa

                    Prof. Dr. Kecskeméti Károly történész, levéltáros, a Nemzetközi Levéltáros           

                           Szövetség korábbi főtitkára   

                    Prof. Dr. Lorenz Mikoletzky, az Osztrák Országos Levéltár korábbi főigazgatója

                    Dr. Pokorni Zoltán, a Budapest XII. kerület polgármestere, korábbi oktatási      

                             miniszter

                    Dr. Bernard Le Calloc´h, a Gróf Leiningen-Westerburg Károly Alapítvány az Európai        

                             Emlékezetért tiszteleti elnöke

                    Bozener Südtiroler Volksgruppen-Leitung, Prof. Dr. Pan                     

                    Budapest Fővárosi Törvényszék, Alapítványi Iroda

 

Továbbította az MVSZ Sajtószolgálat

7388/120118