Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 3., vasárnap

16.353 - Akár negyvenezer forintos büntetésre is számíthat január elsejétől az a kutyatulajdonos, akinek a kutyája nem rendelkezik mikróchippel.


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Negyvenezres is lehet a büntetés, ha nincs chip 
KN 2013. január 03., csütörtök 15:40 MNO 

Akár negyvenezer forintos büntetésre is számíthat január elsejétől az a kutyatulajdonos, akinek a kutyája nem rendelkezik mikróchippel. Az azonosító behelyezéséért az állatorvosok 3500 forintot kérhetnek. Türelmi időt kér az Orpheus Állatvédő Egyesület. 

Január elsejétől büntethetők a kutyatulajdonosok, ha kedvencükben nincsen chip. Az azonosító behelyezéséért az állatorvosok 3500 forintot kérhetnek. A chip nélkül rendelőbe vitt kutyákat az állatorvosok nem láthatják el a chip beültetéséig, illetve az orvosoknak jelenteniük kell az önkormányzatoknak és az állat-egészségügyi hatóságnak a chipezetlen kutyák tulajdonosait. Akár negyvenezer forintos büntetést is kaphatnak a chippel nem rendelkező kutyák gazdái - olvasható az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében. 

Türelmi időt kér az Orpheus 

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője arra kéri a hatóságokat, hogy 2013 első egy-két hónapjában az anyagi okokból be nem chipezett kutyák tartóinál még ne alkalmazzanak komoly pénzbüntetéseket - tájékoztatta az MNO-t közleményében az egyesület. A szervezet azt is kérte, hogy az önkormányzatok helyi fórumokon segítsék elő, hogy minden kutyatulajdonos szerezzen tudomást a chipbeültetési kötelezettségről. 

Sajnos a kisebb településeken vagy a szegényebb területeken a kötelező féregtelenítés, a veszettség elleni oltás is rendszerint elmarad, pedig a védelem nélküli állatokon keresztül az emberek egészsége is veszélybe kerülhet. A chipes azonosítás egy elkeveredett állat esetében pedig egyenesen életmentő, hiszen az azonosítás révén az állat tartója könnyebben vissza tudja kapni elveszett állatát - hangsúlyozta az egyesület vezetője. 

Pontatlanságok is előfordulhatnak 

Sok tenyésztőtől, menhelyről vagy egyéb helyről vásárolt kutya esetében nem az örökbefogadó, hanem a származási hely van a kutyachip kódszámához az adatbázisban társítva, így az adatok pontatlanok lehetnek. A bechipezett állatokhoz kapcsolódó adatokat a www.petvetdata.hurendszer tartja nyilván. Fontos, hogy mindig aktuális adatok szerepeljenek az állat chipazonosító számához társítva, hiszen így lehet a rendszer jól használható, és sok kellemetlenség elkerülhető ezáltal - hívta fel a figyelmet az egyesület közleményében. 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint sokkal több kutyát tartanak az országban, mint amennyire a felelősen gondolkodó állattartók igényt tarthatnának. Egyes becslések szerint kétmilliónál több kutya jut az ország tízmillió emberére. Az állatokat adják-veszik, utcára dobják. A felelőtlen szaporítások megfékezésével és az állatok nyilvántartásával csökkenthető a kóborrá váló állatok jelenleg nagy aránya - emelték ki közleményükben. 
--


KUTASI JÓZSEF ANTAL:

http://hirfutar.kutasi.eu/polhirfut.pdf 

https://picasaweb.google.com/daniel.kutasi 

https://www.google.de/search?q=kutasi+j%C3%B3zsef&hl=en&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=zJufUKynE5P34QSr3IHAAw&ved=0CDsQsAQ&biw=1920&bih=955