Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 10., vasárnap

16.414 - Kutasi József Antal > A MAGYAR LOBBI AKCIÓ FELHÍVÁSA (2013, Február 10) > Tisztelt Miniszterelnök úr!

Dátum: 2013. február 10. 13:53
Tárgy: A MAGYAR LOBBI AKCIÓ FELHÍVÁSA (2013, Február 10)
Címzett: Kutasi József Antal

 

 

 

A MAGYAR LOBBI AKCIÓ FELHÍVÁSA

(2013, Február 10)

A Hungarian Lobbi (Magyar Érdekszövetség) 1,515 résztvevője közé feliratkozhat, vagy onnan leiratkozhat, ha küld egy ÜRES e-mail levelet az alábbi címre

KORÁBBI AKCIÓINK:

http://groups.google.com/group/hungarian-lobby

 

AKCIÓ: Erdély

 

Mához egy hónapra, március 10.-ére tüntetések lesznek a világ román közetségei elött. A tüntetések célja a média figyelmének felhívása a székely zászló használatának romániai betiltására és Erdély autonómia törekvéseire. Az HL körlevelekben értesíteni fogjuk résztvevőinket a fejleményekről, de addig is kérjük, hogy akik támogatják ezt a kezdeményezést a világ nagy városaiban, azok alakítsanak szervező bizottságokat és kezdjék el a plakátok, illetve a médiának kiosztandó tájékoztatók írását a különböző nyelveken.

 

AKCIÓ: Paks

 

Legutóbbi akció-felhívásomban felkértem az HL azon résztvevőit akik hozzám hasonlóan helytelenítik a Paksi Atomerőmű kibővítését, hogy írjanak Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Sok másolatot kaptam az elküldött levelekről, melyek közül egyet alább megosztok az HL résztvevőivel:

 

2013 Február 7

Tisztelt Miniszterelnök úr!

(miniszterelnok@me.gov.hu)


Ennek a levélnek a megírásához megvan a megfelelő szakmai ismeretem. Kérem nézze meg a levél végéhez csatolt rövid CV-t.

A régi orosz gyártmányú paksi atomerőmű kibővítése pontosan az ellenkezője lenne mint amit más Európai államok tesznek. Például Németországban az összes atomerőművet 2020-ra leállítják. Ennek az egyik oka az atomerőművek veszélyessége (Paks csak 100 km-re van Budapesttől!) a másik ok, hogy a megujjuló energia források (ME) ma már kevesebbe kerülnek és olcsóbban termelik az elektromosságot, mint az atomerőművek.

Ez a fordulat akkor következett be, amikor Németországban bevezették a Feed-in Tariff (FiT) rendszert az ME elektromosságot termelő rendszerekre. Az FiT lényege, hogy az Államnak ez nem kerül pénzébe, mert nem ad egy filler szubvenciót se. Az ME rendszereket, például napenergia elektromos árammá alakítását (PV), magán-pénzből építik és a pénzt és kamatait a 20 éven át szolgáltatott villany árából kapják a befektetők vissza. Németországban az első törvényt 2000-ben hozták, a tapasztalatok alapján 2004-ben megváltoztatták. Az eredménye az volt, hogy Németországban 8 év (2004 – 2012) alatt 30 ezer MW napelemes (PV) rendszer lett felépítve ami több elektromosságot termel, mint a még üzemeltetett atom telepek és a PV ára annyira lecsökkent, hogy ma már olcsóbb a PV elektromos áram mint az atommal gyártott. Azóta 50 államban, beleértve Csehországot és Bulgáriát is bevezették az FiT rendszert.

Felteszem, hogyha Miniszterelnök Úr megkérné a német Államfőt, hogy az ottani megfelelő Minisztérium adjon tanácsot a megfelelő magyar Minisztériumnak, hogy a legújabb német  FiT törvény (2011) alapján egy magyar törvényt  megszövegezzenek és ha a magyar Parlament megszavazza, akkor a szükséges tőkét egy PV rendszerre ami annyi vagy több elektromosságot termelne mint a jelenlegi  paksi atom rendszer 50%-a, meg lehet szerezni és a  biztonságos PV rendszert gyorsabban üzembe lehet helyezni, mint egy újabb veszélyes atom telepet.

Ma egy érdekes lehetőség az, hogy tekintve, hogy Kinában a PV gyártásában  jelenleg hatalmas túltermelés keletkezett ami a kinai államnak problémát okoz, a Miniszterelnök Úr kapcsolataival  biztosan elérheti, hogy az egész rendszerre (5 ezer MW) szükséges összeget, a kinai állam bankja adja kölcsön Magyarországnak azzal a feltétellel, hogy a kölcsön a 20 év alatt termelt elektromos energia árából lesz visszafizetve. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a kínaiak a túltermelésük és raktárkészletük miatt az 5 ezer MW-hoz szükséges napelem lemezeket azonnal le tudnák szállítani és az állványozás megépítését a lemezek összeszerelését és összekapcsolását magyar munkaerők Magyarországon tudnák elvégezni.

Tisztelettel,

Dr. Váradi Péter

Chevy Chase, MD – USA

pvaradi@aol.com

Tel./Fax: 301 657-9110

 

CV. A napelemek (PV) földi használatra való gyártását az egész világon elsőnek 1973-ban 3 amerikai (akik közül kettő magyar származású volt, Dr. Lindmayer József és én) kezdtük el. Mi ketten a Solarex Corporation-t alapítottuk, mig ugyanakkor Elliot Berman Exxon olaj társaság Solar Power Corporationjat inditotta el. Solarex aminek négy kontinensen lett gyára, a világ legnagyobb földi napelem gyártó cége lett és még sok évig az maradt miután Solarexet az AMOCO olaj vallalat megvette 1983-ban. Én még 10 évig konzultáltam Solarexnél, majd azóta konzultálási munkát végzek a Világ Banknak, UNDP-nek, az Europai Unionak, az egyik Német Államnak és Amerikában az NREL-nek.

 

HÁTTÉR ANYAG:

 

RFC, Solar-Hidrogén

 

Többen kérték, hogy adjak részletesebb tájékoztatást az Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz írott levelemben említett, a veszlyes atom energiát behelyettesítő tervemről. Sajnos magyar nyelvű ismertetéssel nem rendelkezem, de alább mellékelek egy angol nyelvű rövid ismertetést:

 

Németország hol a napelemek már ma több áramot termelnek, mint (a 2020-ban teljesen leállításra kerülő atom erőművek) négyzetméterenként évente 1,100 kilowatt napenergiát kap, míg Magyarország 1,300-at.

 

 

The Solar-Hydrogen Economy

 

Today, most solar electricity installations are connected to the grid, through two-way electric meters. In this configuration, when the sun is out, the excess electricity is sent to the grid and when it is not, the electricity needs of the home are taken from the grid. This is advantageous to the electric companies, because this electricity is received, when it’s generation is the most expensive, because the air conditioning loads otherwise would have to be met by „peak electricity”. This bidirectional operation, combined with the German FIT (Feed-in Tarrif) system is already in operation, where there is a grid.

 

If  solar electricity is generated in the Sahara, or if the home is not connected to the grid, a means for storing the solar energy is required. Solar energy can be stored and transported in hydrogen. The technology to do that already exits (Figure 1).

 

                                  DAY                                                                          NIGHT

Figure 1: The existing solar-hydrogen technology

 

In this system, when the sun is out, the electricity generated by the photovoltaic cells (PV) is used to meet the electricity needs of the home and from the excess hydrogen is produced by an electrolyzer and is sent to storage (Figure 2). When the electricity needs of the home exceed the availability of solar electricity, it is supplemented (or substituted) by the electricity, from hydrogen fueled fuel cells (Figure 2).  

 

Electrolyzer

Fuel cell

 

Figure 2: Today the electrolyzer and the fuel cell are two separate units.

What is new in my concept, and does not exist anywhere, is to combine the functions of an electrolyzer and a fuel cell into single unit, the reversible fuel cell (RFC). This unit, when the sun is out, operates in the electrolyzer mode (blue in Figure 3) and when it is not, switches to the fuel cell mode (red in Figure 3). The development of this RFC requires a gigantic effort, because catalysts and electrolytes need to be developed which make the mass produced RFC inexpensive, light and safe.

The RFC will store solar energy in the form of the chemical energy of hydrogen, which can be transported or converted back into electricity anywhere. This way, a “grid-less” and fully distributed energy economy becomes feasible, where liquid hydrogen trucks (similarly to the propane trucks today) supplement the energy needs of the homes in the winter or collect the excess hydrogen in the summer.

Figure 3: The concept of an RFC

I hope that in the 22nd century, we will live in a safe and clean solar-hydrogen energy economy, where the RFCs are as common as the PCs are today and where the fuel of this economy is free and inexhaustible, because 5% of the Sahara can supply the total energy need of mankind.

 

FURTHER READING (BOOK)

http://www.bookfinder.com/dir/i/Post-oil_Energy_Technology-After_the_Age_of_Fossil_Fuels/1420070258/

TV INTERVIEW

http://techchannel.att.com/play-video.cfm/2011/8/25/Science-&-Technology-Author-Series-Bela-G-Liptak:-Post-Oil-Energy-Technology

 

Ázsiai előadáskörutamon India legnagyobb lapja így ismertette a szolar-hidrogén tervemet.

Magyar Heritage  Napok Washingtonban

 

Washington-i Magyar Nagykövetség segítséget kér a Washington D.C.-ben, a Smithsonian Institute- ban rendezendő “Hungarian Heritage Napokra”..  

http://www.festival.si.edu/2013/Hungarian_Heritage/index.aspx

The Hungarian Embassy is looking for volunteers to help promote Hungarian culture, including folk art and cuisine at the upcoming Smithsonain Folklife Festival in Washington, DC June 25-30 and July 2-7. Volunteers will be asked to tell Festival visitors about our rich traditions, history, past and present and help Festival participants arriving from Hungary in presenting their art, craftsmanship and share their stories.

Please note that volunteers  will not be remunerated and the Embassy cannot offer – but may assist in finding – accommodations in Washington, D.C for the duration of the volunteer’s service. For further questions please contact Mr. András Szörényi by phone at (202) 362-6730 or by e-mail at: Volunteer.SFF@mfa.gov.hu

Béla Lipták, PE