Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. április 7., hétfő

18.587 - Mozduljunk a Városligetért!


Feladó: Nemzeti Hirhalo
Dátum: 2014. április 4. 8:22
Tárgy:  Mozduljunk a Városligetért!
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>


Mozduljunk a Városligetért!

A kormány az országgyűlés jóváhagyásával 99 évre odaadta a Városligetet egy vagyonkezelő cégnek. A kiemelt kormányprojektté válással sem a lakosok, sem a kerület, sem a főváros többé érdemben nem tud beleszólni abba, hogy mi történik a Városligettel. A kormány kikerüli a kötelező társadalmi egyeztetést is, átlép a civil, illetve szakmai szervezeteken. A civilek a Liget megmentéséért megmozdulást rendeznek 2014. április 5-én, szombaton 13 és 19 óra között a Városligetben a Stefánia és az Ajtósi Dürer sornál a Stefánia úttal szemben. A rendezvény Facebook oldala: https://www.facebook.com/Varosligetert


A tervek szerint a Városligetet 150 milliárdos beruházással múzeumnegyeddé, kiemelt idegenforgalmi célponttá tennék; évi 1-1,5 millió új látogatóval számolnak. Csakhogy a Városliget már ma is zsúfolt, egy-egy hétvégén sok tízezer - pihenni, kikapcsolódni vágyó - ember célpontja.

A Városliget sorsát meghatározó törvény benyújtása előtt a "elfelejtették" megkérdezni a Fővárosi Önkormányzatot és a zuglói képviselőtestületet. Szintén "elfelejtették" kikérni a fővárosi lakosokat. Az elfogadott törvény értelmében a hatályos városrendezési és építési szabályzatot nem kell majd figyelembe venni, ahogy a civil és lakossági véleményeket sem, de a zöldterületekre vonatkozó kormányrendelet sem lesz érvényes a Ligetre.

A projekt ellen tiltakoznak a környezetvédő szervezetek - köztük a Levegő Munkacsoport is. Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan az az nem érvelés, hogy a Ligetet meg kell újítani, ahhoz ugyanis nem kellenek új épületek. Miért nem költenek akkor többet park fenntartásra, locsolásra, a növényzet pótlására, ami a töredékébe kerülne annak, mint amennyibe az új negyed felépítése és üzemeltetése? - teszik fel a kérdést a környezetvédők.

A múzeumnegyednek a Városligetbe helyezése alapvetően hibás városfejlesztési koncepció. A főváros más pontjain kellene inkább fejleszteni, ott van például a Rákosrendező környéke vagy az Óbudai Gázgyár. Mindegyik évtizedek óta megújulásra vár, remek helyszínei lennének bármilyen múzeumnak - mondja Ráday Mihály, az ismert városvédő.
Az április 5-i megmozdulás szervezői színes programokkal és neves előadókkal várnak mindenkit annak érdekében, hogy a Városliget maradjon meg pihenőparkként.

Fogjunk össze, ne engedjük, hogy elvegyék tőlünk a Városligetet!
Levegő Munkacsoport

   Németh Sándor: "A holokauszttagadók perverz emberek, mert az ő atyjuk a sátán" (VIDEÓ)
   Kipakol a Szcientológia Egyház vezetőjének unokahúga
   Vona Gábor: "A Jobbik készen áll a kormányzásra" - EchoTV
   Miért nem kívánja indítani Dr. Gaudi-Nagy Tamást a Jobbik elnöksége a 2014-es EU-s választáson?