Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. április 7., hétfő

18.599 - Gyurcsány: Ez egy eszme veresége


Feladó: Hirszemle
Dátum: 2014. április 7. 7:44
Tárgy: Gyurcsány: Ez egy eszme veresége
Címzett: 
Kutasi József Antal

 

Gyurcsány: Ez egy eszme veresége

2014. április 7., hétfő 02:13, frissítve: hétfő 05:37 , forrás: MTI, MNO, szerző: MNO

Kivétel nélkül az állítólagos médiafölényt és a számukra kedvezőtlenül alakuló választási rendszert okolták vereségükért a balliberális pártok. A magukat kormányváltóknak nevező összeborulás képviselői nem is gratuláltak a győztes pártnak.

„Orbán önkénye, keleties fordulata, a szegényeket megvető undora nem felemel bennünket, hanem letaszít. Tiszteletben tartjuk a választók akaratát, de ettől ezt a hatalmat még soha nem fogjuk legitimnek tekinteni a szó történelmi, morális értelmében” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc vasárnap éjszaka. Beszédét a DK vezetőinek – Vadai Ágnesnek, Molnár Csabának és másoknak – gyűrűjében mondta el, a fővárosi New Orleans Clubban, mintegy ötven-hatvan híve előtt.

„Egy megveszekedett rossz szót se”

Nekik nem lesz frakciójuk

Nem lesz parlamenti frakciója a Demokratikus Koalíciónak, a Liberálisoknak és az Együtt–PM Szövetségnek, mert nem tudtak öt főt bejuttatni a parlamentbe.

Szerinte a 20. századi tragikus magyar történelemben tucatnyi példát találni arra, hogy a népsokaság lelkesülve választott egy rossz történelmi utat, és amikor jött a kijózanodás, azt csalódás, tragédiák követték.

Azt is megjegyezte, hogy nem fogja bántani Mesterházyt, Bajnait és Fodort. „Lehet, hogy egyikünk-másikunk nem tette jól a dolgát, de tisztességgel tette – jelentette ki. – Egy megveszekedett rossz szót nem fogok mondani szövetségestársaimra.” Hozzátette: ez az eredmény nem egyszemélyes vereség, hanem egy eszme veresége.

Gyurcsány beszélt az MSZP Jókai utcai székházában is: itt elmondta, hogy a választók jelentős többsége olyan utat választott, amely vélekedése szerint téves. „Adja a sors, hogy a választók bölcsebbek legyenek, mint én” – fogalmazott. A politikus szerint jó eséllyel nem fogja kitölteni a következő ciklust ez a kormány, és elmondása szerint mindent meg is fog tenni ezért.

Súlyos kudarc

„A parlamenti választás eredménye súlyos kudarc a kormányváltóknak, benne az Együtt–PM-nek, és súlyos csalódás a választóknak” – mondta Bajnai Gordon vasárnap éjjel Budapesten, a Magyar Szocialista Párt Jókai utcai székházában. Az Együtt–PM Szövetség vezetője elmondta: elemezni kell az okokat, ezek közül szerinte az az egyik, hogy nem tudtak kellően vonzó ajánlatot tenni a választóknak, a másik pedig az, hogy a kormány „manipulált, aljas választási rendszert alakított ki”, amelyben a Fidesznek 100 méter síkfutásban, nekik 400 méter gátfutásban kellett indulniuk.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke úgy fogalmazott: tudomásul veszi a választási eredményt, de nem gratulál hozzá a Fidesznek. Úgy véli, a választásokat tisztességtelen szabályok és nem egyenlő feltételek mellett tartották meg. Mesterházy az LMP-nek gratulált a jó eredményhez, a Jobbik szerepléséről pedig azt mondta: a radikális párt örülhet, de Magyarország vesztett, mert az erősödő szélsőjobboldal az egész társadalmat mérgezi.

Ezért tart itt az ország

Nem jár jól a kétharmaddal Magyarország Fodor Gábor szerint. A Liberálisok elnöke ugyancsak az MSZP-székházban beszélt, szerinte emelt fővel csinálták végig a kampányt, és a legnehezebb körülmények között sem adták fel az elveiket. Azért tart ott az ország, ahol, mert egyre kevesebb liberális gondolat volt a parlamentben Fodor szerint, ezért el is kezdik majd szervezni a Szabadság Köreit.

Az ellenzéki politizálás fő színtere a Parlamenten kívülre kerül a következő években – jelentette ki Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke hétfőre virradó éjszaka a választási eredmények ismeretében. A politikus az MSZP székházában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: kétharmados Fidesz-többség és erősödő Jobbik mellett az Országgyűlés „bábszínház” marad. „Vissza kell nyúlnunk a mozgalmi gyökereinkhez, alulról építkezni és megújítani a baloldalt” – mondta Szabó, hozzátéve: ez szükséges ahhoz, hogy 2018-ban „felszabadítsák” Magyarországot Orbán Viktor kormányzása alól.

A szövetségről, illetve jövőjéről egyedül a Demokratikus Koalíció elnöke beszélt, sem Fodor Gábor, sem Mesterházy Attila, sem Bajnai Gordon, sem Szabó Tímea nem ejtett szót a baloldali összeborulás szereplőiről. Az MSZP elnöke volt az egyedüli, aki gratulált Schiffer Andrásnak. (Az LMP listavezetője gratulált Orbánnak és Mesterházynak is.)

__._,_.__