Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. január 15., péntek

20.881 - ​Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja > 2016. év eleji programok


Feladó: Józsa Judit 
Dátum: 2016. január 13. 22:57
Tárgy: 2016. év eleji programok



 Kedves Kiállítás- és Honlaplátogatók, Ismerősök, Barátok, Szeretteim!

Kedves Kutasi József Antal!

 





plakát


Szeretettel hívom Önöket a Józsa Judit Galéria rendezvényére,

Szalai Katalin kódexíró „Belváros-Lipótváros Krónikája"

c. kiállítására és rendhagyó könyvbemutatójára.


Megnyitó: 2016. január 19., kedd, 18 óra

Megnyitja: Wohlmuth István kulturális tanácsnok

Közreműködik: Raffay Boróka

 

Szalai Katalin kódexíró - oklevélgrafikus művészi pályafutásának legjelentősebb alkotása a „Belváros-Lipótváros Krónikája".

A Józsa Judit Galériában 2016. január 19- március 10.-ig tartó rendhagyó kiállításban látható 20 darab, nagyméretű és magas színvonalú kódexlap Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala tulajdonaként a Díszterem falán találták meg eredeti és méltó helyüket. A kiállítás apropója az a kultúrtörténeti jelentőséggel bíró könyvritkaság megjelentetése, amelyet e kódexlapokból állítottak össze, angol és német nyelvű fordítással a teljes magyar szöveggel kiegészítve.

A kiállítási anyag különleges, mert egy letűnt kor művészetét, a kódexírást eleveníti meg.
E tárlat és könyv segítségével bepillantást nyerhetünk abba a gazdag örökségbe, amelyet a X. századtól a XXI. századig létrehoztak nagyszerű elődeink az építőművészet, a kultúra, a gazdaság terén. A tollal, ecsettel írott, rajzolt kódexlapok egyenként is művészi alkotások, kötetbe foglalva pedig az V. kerület történelmének, kultúrájának, építészetének kifejező, szemet gyönyörködtető dokumentumai.

A kódexírás különleges tudomány. A mai modern korban, a számítógépek világában igazi kuriózum. Szalai Katalin grafikus művészi gondossággal készített képei tükrözik azt a vonzódást, amelyet egy régi, letűnt kor iránt érez. Tükrözik a múlt iránti tiszteletet, őseink, az előttünk járó nemzedékek megbecsülését.

A kiállításra a Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzata
és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány rendezésében kerül sor.


Megtekinthető március 10-ig, szombat és vasárnap kivételével minden nap 10-18 óráig.
Részletek a
meghívóban olvashatók.

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

  

2016. január 14.-én csütörtökön, 18:00-kor kezdődik a Kovács Nóri Baráti Klub ez évi első klubestje a Józsa Judit Galériában. (Bp.V.ker. Városház u. 1., Tel: 951 7334)

Az est témája: Új év, megjelent az új Motiva lemez és a tavalyi év összegzése.

Természetesen a minikoncert és a végén a közös daltanulás sem marad el. Kovács Nóri  énekművész vendége: Krajcsó Bence citeraművész .

(A következő klubest február 11-én lesz.)

 

 

2016. január 21-én, csütörtökön 17 órai kezdettel kerül sor a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi műsor keretén belül a „Magyar Örökség" c. tárlatom erénydomborműveinek, a hondaláknak tárlatvezetéssel egybekötött, kiállítás-megnyitójára a Pozsonyi Magyar Intézet nagytermében. A domborművek mellett kiállításra kerül néhány kisplasztikám is: Erdély, Magyarország – Anyaország, Árpádházi Szent Erzsébet, Tóth Ilona, Táltostánc, Palotás.

Köszöntőt mond: Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete

A kiállítást felvezeti: Kovács Gergelyné Szabó Irén,

a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett kultúrtörténész

Szavalat Molnár László előadásában.

A kiállításraDr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója meghívásának köszönhetően kerül sor. Köszönet érte!

Megtekinthető: 2016. március 8-ig.

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk! 
Részletek a
meghívóban olvashatók.

Nagy öröm számomra, hogy határon túli testvéreimhez vihetem az alkotásaimat. Bízom benne, hogy sokan eljönnek a megnyitóra, hogy személyesen is találkozhassunk. Kérem Önöket, hogy ha van Pozsonyban, vagy a környéken élő rokonuk, barátjuk, ismerősük akkor adják át ezt a meghívást az Ő számukra is, mindannyiukat szeretettel várom!

A megnyitó és a tárlatvezetés után 18.00 órakor kerül sor Vojtek János zongoraművész ünnepi hangversenyére, amelyen Liszt Ferenc, Bartók Béla, Ligeti György, Dohnányi Ernő műveket fogunk hallani.

A kiállítás rendezője: Tóth Éva, a Pozsonyi Magyar Intézet munkatársa

Pozsonyi Magyar Intézet
Maďarský inštitút v Bratislave
811 06 Bratislava, Palisády 54
Tel.: +421 2 5244 2965
Mob.: +421 911 321 257
www.magyarintezet.hu
www.hunginst.sk

Továbbá figyelmükbe ajánlom Prof. Váralljai Csocsány Jenő „Mátyás király és az európai renaissance"című előadását, amelyet a Magyar Nemzeti Történelmi Társulat meghívására tart 2016. január 28-án csütörtökön 17 óra 30 perckor a Ciszterci Rend Szent Imre Gimnáziumában (Bp., XI. Villányi út 27).

 

Szeretném felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy 2016. február 6-án, szombaton 16 órakor a rákosszentmihályi Kovász Egyesület meghívására a Szentmihályi Esték vendége leszek.

Vetítettképes előadásomat kerekasztal-beszélgetés követi a művekről, gyökerekről, örökségről, szeretetről. Örülök, hogy beszélgetőtársam Csűrös Csilla újságíró lesz és annak is, hogy Kovács Nóri énekművész, a Népművészet Ifjú mestere fog közreműködni szép dalaival.

Helyszín: Szt Mihály Templom közösségi terme (XVI. ker. Budapest, Templom tér 3.). Házigazda: Petrovics Sándor, a Kovász Egyesület vezetője. Rendező, szervező: Káplár József.

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

 Kérem Önöket, hogy adják szájról – szájra e lehetőséget, hogy azok is értesülhessenek róla, akik nem rendszeres internetezők!

Budapest, 2016. január

Szeretettel és üdvözlettel:

​​
Józsa Judit

kerámiaszobrász,
a Magyar Kultúra Lovagja