Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 16., szerda

715 - XVI. Benedek pápával együtt az Európai Parlament is lépjen fel "az igazságtalanság, a gyűlölet és az erőszak ellen".

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: péntek, 2008. április 11. 21:34
An: Kutasi József
Betreff:
A Béke Nobel-díjas Dalai Láma leleplezte….

 

 

Veszélyeztetett kisebbségi nyelvek és kultúrák

 

Tőkés László EP-képviselő Sajtóirodájának 2008. április 9-i közleménye szerint: - Veszélyeztetett kisebbségi nyelvek és kultúrák egy globalizálódó világban, jogfosztott és brutális módon elnyomott nemzeti közösségek az egyesült Európa és az Olimpiai Játékok árnyékában - tömören ekképpen foglalható össze Tőkés László EP-képviselő e napokban elhangzott brüsszeli megszólalásainak tárgya.

A 2008. április 8-i, Leonard Orban soknyelvűségért felelős európai biztossal való találkozó után a következő napon az európai parlamenti képviselő napirend előtti felszólalásában foglalkozott a tibeti helyzettel, majd a késő esti órákban az "Európai kulturális program a globalizálódó világban" című Jelentéshez szólt hozzá a Parlament plenáris ülésén.

Tőkés László felszólalása Tibet ügyében


Még alig ültek el a Koszovó függetlenségének kikiáltása keltette hullámok, máris a véres elnyomást szenvedő Tibet ellenállása vonja magára a pekingi nyári olimpiára készülő világ figyelmét. Mindkét esetben nacionalista-kommunista rendőrállamok erőszakos gyarmatosító politikája vezetett vérontáshoz. Mindkét esetben a népek önrendelkezési jogának megtagadása idézett elő az egész világ békéjét veszélyeztető válsághelyzetet.

A Béke Nobel-díjas Dalai Láma leleplezte a tibeti nép ellen folytatott kulturális genocídiumot és demográfiai agressziót.

A volt kommunista Romániában is jól ismertek ezek a módszerek. Ceauşescu is Románia "belügyének" tekintette a kisebbségek elnyomását - miként a tibetiek esetében Kína is ezt hangoztatja.

XVI. Benedek pápával együtt az Európai Parlament is lépjen fel "az igazságtalanság, a gyűlölet és az erőszak ellen". Szálljon síkra Tibet területi autonómiájának biztosítása érdekében!

Várjuk, hogy a Dalai Láma és a Római Pápa itt, Európa Képviselőházában mondja el a világnak: igazság nélkül nincsen békesség.

Tőkés László hozzászólása Vasca Graca Moura Jelentéséhez


Örömmel üdvözlöm Vasca Graca Moura Jelentését az európai kulturális programról a globalizálódó világban. A Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Esztendejében hangsúlyoznunk kell a kultúra rendkívüli jelentőségét az európai identitástudat erősítésében.

Romániai magyarként felhívom a tagállamok figyelmét Európa kisebbségi és veszélyeztetett kultúráinak támogatására. Példaként megemlítem a Romániában élő magyarok, nevezetesen a moldvai csángók és az erdélyi székelyek, továbbá a görögországi és a bulgáriai makedónok, a szerbiai románok, valamint a spanyolországi baszkok ősi kultúráját, melyeket kontinensünk kulturális örökségének részeként a tagországok oltalmazni kötelesek.

Az Európa Tanács részéről példaértékű az az Ajánlás, melyet Tytti Isohookana-Asunmaa finnországi képviselőasszony csángókról szóló jelentése alapján fogadott el, hiszen a kipusztulás határán álló csángó kultúra megőrzését szorgalmazza.
Az EU külkapcsolatai összefüggésében a kínai kommunista diktatúra által megszállott Tibetre is oda kell figyelnünk, ahol - a Dalai Láma megfogalmazása szerint - "kulturális genocídium" sújtja a világ egyik legősibb kultúráját.

Továbbította:
Frigyesy Ágnes