Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. május 3., szombat

842 - Szőnyi Bartalos Mária: TÁNCOL A MÁJUS - CSÍKSOMLYÓI ZARÁNDOKLAT

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: péntek, 2008. május 2. 17:38
An: Kutasi József
Betreff:
Szőnyi Bartalos Mária TÁNCOL A MÁJUS - CSÍKSOMLYÓI ZARÁNDOKLAT

 

 

Szőnyi Bartalos Mária
TÁNCOL A MÁJUS

Táncol a május pengeélen,
Nyílik a rózsám tüskevégen,
Tájol a szellő e vidéken,
Élünk még vízen és kenyéren.

Vádol a téboly országélen,
Bízik a nyomor országvégen,
Isten is eljő terítéken,
Vénül az Ige Szókenyéren.

Károg a jónép varjúréten,
Hízik a gazdag pénzéhesen,
Távol a népség, élhetetlen.
Táncol a tűrés mérhetetlen.

Komárom-Szőny, 2008. május 2.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Az Október 23 Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért
tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2008. május 3-án, szombaton a Batthyány téri Szent Anna Templomban 19 órakor kezdődő koncertre.

Az esemény védnöke: Lezsák Sándor

Előadók:
Pitti Katalin operaénekes
Petrás Mária népdalénekes és keramikus
Döbrentei Kornél költő
Balassi Barnabás, a Zeneakadémia tanára, a templom kántora

Szeretettel várjuk!


Szöőr Anna elnök
Október 23 Bizottság Alapítvány

M.Szabó Imre
kurátor
Október 23 Bizottság Alapítvány

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kisebbségvédelmi rendszer kidolgozásán fáradozik
a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács



A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács képviselői az alábbi Zárónyilatkozatot fogadták el kétnapos hódmezővásárhelyi ülésükön, 2008. május 1-én:


A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) megalakulása óta az anyaország határain túl élő magyar nemzeti közösségek autonómiatörekvéseinek egyeztető, összehangoló és közös képviseleti fóruma. Tudatában van annak, hogy a közösségi autonómiák törvényi kereteinek megteremtése az utódállamok törvényhozásainak feladata, ezért a társult tagszervezetek ez irányú törekvéseit elsősorban a nemzetközi integrációs fórumokon - kiemelten az Európai Unió intézményeiben - kívánja aktív külpolitikai tevékenységével segíteni.

Az ülésen résztvevő társult szervezetek képviselői megelégedéssel állapították meg, hogy Tőkés László püspök, EP-képviselő elnökké választásával új korszak kezdődött a Tanács tevékenységében. A KMAT a legutóbbi ülésén hozott határozatainak végrehajtását áttekintve:

  • Sikerként könyveli el a NATO bukaresti csúcstalálkozója alkalmából a tagországok vezetőihez intézett nyílt levélre érkezett pozitív visszajelzéseket, és hasonló lépéseket tervez az autonómia biztonságpolitikai vonatkozásainak érvényesítése érdekében.
  • Értékeli a magyar EP-képviselők pozitív hozzáállását az európai kisebbségvédelmi rendszer kidolgozásához, és üdvözli az Európai Parlament kisebbségi Intergroup munkacsoportjának az európai párbeszéd fórumának létrehozására irányuló kezdeményezését.
  • Példaértékűnek tekinti a délvidéki magyar érdekvédelmi szervezetek összefogását, és rendkívüli fontosságúnak tartja az általuk kidolgozott autonómia-koncepció megszületését.



A kétnapos tanácskozás során a KMAT a következőket határozta el:

  • Módosítja alapszabályzatát, külön teret szentelve a munkáját segítő civil szervezetek védnöki státusának, ami az üléseken megfigyelőként való részvételi lehetőséget jelent.
  • Felveszi tagjai sorába az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségét.
  • Az európai népcsoportok alapvetői jogairól szóló Bolzanoi tervezetből kiindulva a kisebbségvédelmi alapelvek és közösségi autonómiák sarokpontjait tartalmazó dokumentumot állít össze, és ezt eljuttatja az illetékes nemzetközi intézményekhez.
  • Megbízza Tőkés László elnök urat, hogy az Európai Parlamentben képviselje a KMAT álláspontját az európai kisebbségvédelmi rendszer kidolgozását célzó erőfeszítések rendjén.
  • Munkacsoportot hoz létre a fontosabb kisebbségvédelmi alapiratokat tartalmazó dokumentumtár megszerkesztésére, illetve egy többnyelvű honlap létrehozására és működtetésére.
  • Elfogadja a KMAT ez évi eseménynaptárát, elfogadja Tőkés László EP-képviselő meghívását az Európai Szabad Szövetség Romániában tartandó kihelyezett frakciógyűlése alkalmából tartandó konferenciára, illetve egy brüsszeli nyilvános közmeghallgatásra.
  • Kisebbségvédelmi képviseleti irodát létesít berni központtal, Svájcban.
  • Az EU Lisszaboni szerződésében foglaltak alapján európai állampolgári kezdeményezést indít az Unió kisebbségvédelmi rendszere jogi kereteinek megteremtésére.
  • Megbízza Tőkés László elnök urat, hogy Horvátország EU-csatlakozásának folyamatában kövesse figyelemmel a kisebbségi jogok érvényesítését.



Az ülésen kiemelt napirendi pontként szerepelt a vajdasági magyar pártok közös autonómiakoncepciója. A KMAT megbízza Tőkés László elnök urat, hogy az Európai Parlament Dél-Kelet-Európa országaival fenntartott kapcsolatokért felelős interparlamentáris küldöttsége tagjaként képviselje ezt az autonómia-dokumentumot, és törekedjen annak érvényesítésére Szerbia Európai Unióhoz való csatlakozási folyamatának tárgyalása során.

Továbbította:
Frigyesy Ágnes

 

CSÍKSOMLYÓI ZARÁNDOKLAT

2008. MÁJUS 08 - 12.

Szeretettel hívunk és várunk kedves testvérünk,
a Kárpát-medence magyarságának legnagyobb búcsúhelyére.
Az utazás első napján városnézés Kolozsváron;
séta a Házsongárdi temetőben.

Az utazás külön busszal történik.
Szállás: első nap Torockón panziókban,
a továbbiakban Csíkszentmihályon családoknál.
Részvételi díj teljes ellátással: 35.000,- Ft.
Gyermekeknek 3.000,- Ft. kedvezmény.

Információ és helyfoglalás
Solymoskövi Péternél: 06-20-9556840

Rákosszentmihályi Egyházközség képviseletében a szervezők:
Rákosszentmihályért Kulturális Egyesület
Kovász Egyesület
Keresztény Demokrata Néppárt helyi szervezete