Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. január 3., szombat

1.513 - Szemenyei-Kiss Tamás: A családfő, a területileg illetékes capo di tutti capi, 2008. december 15-én bizalmas és rendkivűli tanácskozást hívott össze a Csikágó városrész

Von: cyberpress-bp [mailto:cyberpress-bp@freemail.hu]
Gesendet: szombat, 2009. január 3. 10:50
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff: Egy érdekes hír innen: magyarorszag.ma

  • Dátum: 2009. január 02. péntek, 22:16

A családfő, a területileg illetékes capo di tutti capi, 2008. december 15-én bizalmas és rendkivűli tanácskozást hívott össze a Csikágó városrész – Nagy György „Jaguár George” vállalkozó (consigliére) érdekeltségi területéhez közeli – Erzsébet körúti hivatalba. Amint azt a tiszteletre méltók társaságának szóvívője közölte a pénzügyi támogatásukkal működő helyi újság és az erzsébetvárosi televizió munkatársaival: „A legtöbb erzsébetvárosi, velünk együtt, döbbenten olvasta a hírt november végén, hogy Gál György képviselőt, a gazdasági bizottság elnökét őrízetbe vette, majd letartóztatásba helyezte a Központi Nyomozó Főügyészség. Mivel politikusról beszélünk, az érzelmek természetesen vegyesek – fejtegette don Hunvald – van aki sajnálkozott, és nehezen hiszi el, hogy ilyen ügybe keveredett a képviselő, van aki a tájékozottat adja, mintegy sejtetve, hogy ez várható volt... Néhány nappal később őrízetbe vették az ingatlan értékbecslőt (Nagy György együttműködőt – a Szerk.), majd előzetes letartóztatásba került Kardos Péter, a pénzügyi bizottság elnöke is…” A tanácskozás résztvevői mindazonáltal kihangsúlyozták: „A gyanú nem vád.Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, míg be nem igazolódik az ellenkezője.”

Ezek utóbbiak, akárhogy is kerülgetjük, igaz szavak… A gyanú nem vád. És egyébként is: a tájékozatlan emberek csak beszélnek mindenfélét összevissza: keresztapának, don Hunvaldnak, nevezik sötét zugokban a polgármestert, holott a sokkal tájékozottabb ügyészség még kihallgatásra sem rendelte be a letartóztatottak főnökét

Ki fog a halakkal aludni?

Bár a nyomozó hatóságok 2 éve folytattak nyomozást a „Csikágó” városnegyedben és a zsidónegyedben zajlott többpártrendszerű panamáról – a választópolgárok, megfelelő és elvárható tájékoztatás hiányában, mit sem tudtak az eseményekről. Az ügyészek tevékenysége 2008. november elején vált látványossá, mikor kiderült (de akkor sem a Hivatal jóvoltából), hogy a bűnüldöző szervek október 30-án Nagy György vállalkozót „begyűjtötték”. November végén Gál György „Jaguár George” kezén kattant a bilincs, két héttel később, december 10-én Kardos Péter került előzetes letartóztatásba. – A polgármester ugyan akarva-akaratlanul, tévedett: elsőként nem a legfőbb bizalmasát, a „consigliére” Jaguár George-ot marasztalták az ügyészek, hanem az alkalmazásukban állt "soldatót”, az ingatlanbecslőt. A főügyészség 2008. október 28. és november 26. között összesen 7 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül öten – a strómanként közreműködő személyek, akiket közokirat-hamisításal gyanúsítanak a nyomozók – szabadlábon védekeznek. Napjainkra már az sem titok, hogy Nagy György előzetes letartóztatását megszüntették a hatóságok – a vádalku hírét az ügyészség ugyan nem erősítte meg, de nem is cáfolta…

Október-november hónapokban tehát heten tettek gyanúsítotti vallomást – így egyelőre korai lenne bármelyik családtagot megvádolni azzal, hogy megszegte az omerta (a „code of silence”) törvényét.

Dr. Késmárki Károly, Gál György ügyvédje az Erzsébetvárosi TV adásában elmondta, hogy „erről az ügyről a feljelentés pillanatától, azaz 2006 óta tudhatott bárki a Hivatalban, így arról, hogy nyomozás folyik, Gál György is tudott. Az iratokat a Hivataltól kérték be, 2008 áprilisában az Erzsébetvárosi Vagyonkezelőnél tartottak házkutatást, és utána Nagy György vállalkozó előzetes letartóztatásáról is értesült mindenki…” Az ügyvéd ugyan nem pontosította azt, hogy a bárki és a mindenki kifejezések alatt kiket ért – de azt bizonyossággal állíthatom: Erzsébetváros lakói csak a 2008. esztendő végén értesültek a történtekről és akkor sem a Hivatal jóvoltából. Még a botrány kirobbanását követően is úgy nyilatkozott a polgármester, hogy a nyomozás lezárásáig nem kívánja véleményezni a történteket. – Gál György ügyvédje azt is közölte: „Előzetes letartóztatásba helyezését követően védence érdemi vallomást tett, melyben elmondta, hogy az önkormányzati ingatlanok értékesítése szabályszerű volt, a kerületet – Erzsébetvárost – nem érte kár ezek által. Tagadta a bűncselekmény elkövetését, és hogy bármilyen pénzhez jutott volna az ügyletek révén.”

Kardos Péter ügyvédje elmondta: „Ügyfelét azzal gyanúsítják, hogy érdekelt volt a Rózsa utca 18/a szám alatti ingatlan forgalmi érték alatti eladásában, és közreműködött abban, hogy a képviselő-testület valótlan adatok alapján döntött az értékesítésítésről. A pénzügyi bizottság letartóztatott elnöke kihallgatása során az ügy részleteire nézve vallomást tett, tagadva, hogy bűncselekményt követett volna el.”

Az szakmai okokból következően is természetes, hogy az előzetesek börtönében lévők tagadják a bűnösségüket. Az ő tevékenységi körükben rutinszrűen csak akkor várható el részletes, feltáró jellegű vallomás, mikor a nyomozó hatóságok minden kétséget kizáróan rájuk bizonyítják a bűncselekmény elkövetését. Nem buta emberekről van szó… Már a múlt évszázadban élt ősük, Charles „Lucky” Luciano, is megmondta, és neki aztán hihetünk: egy illegális millió összeszedéséhez ugyanannyi ész kell, mint egy legális millióéhoz… Az erzsébetvárosi dolgos években, legalábbis az ügyészek szerint, száz és százmilliók cseréltek gazdát – így azután a consigliére és a családtagok jó okkal hallgatnak. Ha ugyan hallgattak a főügyészségen is… Az eddig ismertes hét személy (gyanúsított) bármelyike bűnbánónak bizonyulhatott, mert az ügyet nem zárták le, sőt, ellenkezőleg, egyre-másra olyan tisztességes üzletemberek nevei szennyeződnek be, akik napi tizenkét-tizennégy órás munkájuk mellett még a közösség szolgálatát, az önkormányzati képviselő tisztségét is elvállalták… Íly módon a kérdésre – ki fog a halakkal aludni? – talán korai lenne válaszolni.

Hunvald György bízik a munkatársaiban

Bár nyilvánvalóan több olyan „történés” zajlott le az Erzsébetvárosban, melyek mindegyike ügyészi és belső vizsgálat tárgyát képezhetné – gondoljunk csak arra, hogy a „gázszolgáltatásból kizárt társasházak önkormányzati támogatása” címen jelentős közvagyon került magánkézbe – Hunvald György 2008. december 15-én csak és kizáróan az önkormányzat elidegenítési gyakorlatának vizsgálatával, közvetve pedig a bűnüldöző hatóságok bírálatával foglalkozott. Amint azt közölte: „A Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen különösen jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított az erzsébetvárosi Dembinszky utca 26. és 32; a Dob utca 14., 18. és 107., a Károly körút 3/a, a Király utca 15-21-23-25-27. és 29, a Klauzál utca 8. és 10, valamint a Rózsa utca 18/a szám alatti ingatlanok elidegenítése ügyében. – A felsorolt ingatlanok elidegenítésével kapcsolatos iratok másolatait a nyomozó hatóság bekérte. Később a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség vette át, jelenleg immáron különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt van folyamatban az ügy…”

A polgármester – nem akarván tippet adni az ügyészségnek – nem tért ki arra, hogy a felsorolt ingatlanok mellett a Dembinszky utca 6. számú társasház esetében is kísérlet történt a tetőtér magánkézbe juttatása ügyében (ezt a tevékenységet a Kerületfejlesztési Bizottság bel- és kültagjai, Fedrid Gábor és Perity László MSZP- illetve Fidesz MPSZ-tagok koordinálták), de az üzlet végül is a második emeleti szint rendkívűl rossz állapotán bukott meg, az átépítéshez ki kellett volna költöztetni a lakókat.

Hunvald György polgármester december 15-én rosszallóan jelentette ki: „Ebben az ügyben őrízetbe vételek is történtek és az érintetteket meg is gyanúsították. Az országos sajtó kiemelt figyelmet fordított a városunkban történtekkel kapcsolatban és jóval megelőzve az ügyészség szakembereinek mértékadó nyilatkozatait, már szinte ítéletet is hírdetett az ügyben. – Így alakult ki a jelenlegi helyzet, amivel ma szembenézünk ezen a testületi űlésen…” És a népképviselők, a felelősök és a felelőtlenek acélosan szembe is néztek a polgármester által előadott tényeknek nevezett vádakkal, továbbá az országos sajtó – vélelmezésük szerint méltatlan – vádjaival. „Van-e ok a gyanakvásra, vagy a bizalmatlanságra?” – tette fel a kérdést Michael Corleone mindösszesen csak ránézésre hasonló embertársa, Hunvald György – majd így folytatta: „Ez a város működik. Ez a város jól működik. Városunk választott képviselői, a Hivatalban és az intézményeinkben dolgozók jól végzik feladataikat. Teszi mindenki a dolgát… - Én bízom azokban, akik a városunkért tesznek. Bízom a képviselőinkben, mindegy hogy ’milyen színekben’ űlnek a testületben, mert azt gondolom, hogy számukra is a legfontosabb a városunk jövője… Ez a bizalom mindenkit megillet addig a pillanatig, míg végérvényesen be nem bizonyosodik róla, hogy érdemtelen rá. A bizonyosságon van a hangsúly. – E jelen helyzetben az Erzsébetvárosban élőktől és az őket képviselő testületi tagoktól ugyanezt kérem.”

Az elutasított indítvány

A képviselő-testület december 15-i ülésére két módosító indítványt nyújtottak be. Az egyikben Vattamány Zsolt és Berki Béla népképviselők arra tett javaslatot, hogy a kerületben kirobbant ingatlanbotrány politikai felelőseinek megállapítására öt tagú eseti (ad hoc) vizsgálóbizottságot hozzon létre a képviselő-testület. – A javaslat értelmében a bizottság azt tisztázná, hogy kiket és milyen mértékű politikai felelősség terhel az országos sajtóban „erzsébetvárosi ingatlanpanama” néven elhíresült ügyben. „Ezt az indítványt az előterjesztő (síc!) és a képviselő-testület nem fogadta el…” - tartalmazza a bizalmas tanácskozásról felvett jegyőkönyv.

Simon Péter MDF-es képviselő az önkormányzati testület feloszlatását kezdeményezné – tudtuk meg – de ennek komoly akadályai vannak, hiszen ezt az indítványt minimum 7 képviselőnek kell támogatni, hogy a polgármester a testület elé vihesse a feloszlatásról szóló előterjesztést. (Ebben az esetben 3-21 napon belül össze kell hívni a képviselő-testületet, melyen döntenének a kezdeményezésről.)

A legmeglepőbb megállapítás az volt, hogy bár a jelenlegi vezetés két főtisztje is rácsok mögött van a valóságos hibákért a mostani képviselőket nem terhelheti felelősség, azokért az előző testület tagjait lehetne vizsgálat alá vetni…

Szó szót követett, végül is bölcs döntés született: az elfogadott javaslat értelmében a nép képviselőiből létrehozandó bizottság górcső alá veszi az önkormányzat elidegenítési gyakorlatát az 1994-től 2004. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan. – A Gál György vezetése alatt állt bizottság, a Kardos Péter irányította pénzügyi testület, a Kerületfejlesztési Bizottság teljes egésze illetve a legfőbb irányító, a polgármester felelősségének kérdése fel sem vetődött december 15-én.

Szemenyei-Kiss Tamás
magyarorszag.ma

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------