Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. március 9., hétfő

1.960 - Tiltakozás Dobogókő tervezett településfejlesztési koncepciójának ügyében, javaslat új koncepció-alap kidolgozására, egyeztetésére!

Von: Deli Árpád
Gesendet: hétfő, 2009. március 9. 08:40
An: Kutasi József
Betreff: Tiltakozó levél

Wichtigkeit: Hoch

Pilisszentkereszt-Dobogókő Önkormányzata, Polgármesteri Hivatala és

Szentendre Polgármesteri Hivatal Jegyző Építési Hatósága

részére

Cím: 2098-Pilisszentkereszt, Fő utca 12. mlynky@t-online.hu

Cím: 2000-Szentendre, Városház tér 3. kirchhof@ph.szentendre.hu

 

Tárgy: Tiltakozás Dobogókő tervezett településfejlesztési koncepciójának ügyében, javaslat új koncepció-alap kidolgozására, egyeztetésére

 

Tisztelt Polgármester úr! Tisztelt Jegyző Asszony! Tisztelt Építési Hatóság!

 

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Pilisszentkereszt-Dobogókő önkormányzata számunkra ismeretlen "befektetői körrel" a közparkoló és más dobogókői területekre az ARCH AND ART Tervező Iroda Korlátolt Felelősségű Társaság (2040 Budaörs, Kassai u 3/A.) tervei alapján sajátos fejlesztési elképzeléseket egyeztet, és a képviselőtestület ezen fejlesztési elképzelést tervezteti és továbbtervezteti.

 

Bejelentjük tiltakozásunkat az általunk eddig az internetről megismert http://www.youtube.com/watch?v=rgLde5ElpJQ&eurl=http://www.archandart.hu/magyar/website/aktualis_munkak/aktualis_munkak_reszletek_iframe.php?munka=1044 tervezett fejlesztés (luxusszálloda) ellen. Dobogókő a Pilis, és az egész ország szakrális helye, amely minőség nem tűr meg egy ehhez nem illeszkedő elképzelést. Ezért mi helyi civilek, - az ország számos civil szervezete, és közvéleménye nevében is – felszólítjuk Önöket, hogy haladéktalanul függesszenek fel minden olyan eljárást, amely ezen céltól eltérő beépítést, használatot tenne lehetővé Dobogókő egész területén. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a közvélemény bevonásával kidolgozzunk egy olyan településfejlesztési koncepciót megalapozó tanulmánytervet, amely összhangban van Dobogókő szakralitásával, valamint kiemelkedő természeti értékeivel, a Pilisi Bioszféra Rezervátum céljaival, és emellett széles társadalmi elfogadottságot élvez. Ennek a kidolgozására felkérünk több építész-irodát, és széles körű nyilvánosságot kívánunk biztosítani a folyamatnak.

Tekintettel arra, hogy a jelen esetben Dobogókő nem csak egy üdülőterület Magyarország térképén, hanem a magyar köztudatban benne élő szakralitás, így annak védelme minden más érdeket megelőz. Ezért indokolt Dobogókő település-fejlesztését nem csak a helyi lakosság érdekeire alapozni, akik természetesen szintén nem támogatnak egy - az  ARCH AND ART Tervező Iroda által elképzelt - futurisztikus, se a tájba, se a terület funkciójához nem illő, se a helyi lakosság érdekeit nem szolgáló beépítési tervet.

Kérjük az Önkormányzatot, hogy egy új településfejlesztési koncepció kidolgozásában segítően működjön közre a helyi, és országos civil szervezetekkel, lakosokkal. Ennek koordinálását felvállaljuk.

A folyamatban lévő településfejlesztési tervezés során eddig nem biztosították számunkra a megfelelő véleményezési jogot, amely pedig az Étv. 9.§.(2)bek.a) pontja alapján megillet bennünket. Ugyanezen törvényhely (7) bekezdése értelmében egy településfejlesztési eszköz (ilyen a településfejlesztési koncepció is) nem fogadható el ezen előzetes véleményezési eljárás lefolytatása nélkül. Ezen helyzet orvoslására kérjük, az eddigi lépések nyilvánosságra hozatalát, és a további tervezési folyamat haladéktalan leállítását. Az Étv. 8.§(1) bek. c) pontja értelmében a településfejlesztési tervezésnél „figyelembe kell venni a népesség szellemi, lelki igényeit”. Mi ezen igényt kifejezzük a jelen tiltakozó levelünkkel. A fenti tervezőiroda által elkészített tanulmányterv nem vette figyelembe, sőt durván megsértette a népesség szellemi, lelki igényeit (mind a helyiekét, mind az ország lakosságáét), ezért is teljességgel alkalmatlan arra, hogy egy területfejlesztési koncepció alapja legyen. Továbbá azt sem vette figyelembe, hogy a kérdéses terület a Pilisi Bioszféra Rezervátum pufferterülete, melynél a bioszféra, az élővilág, a természet, és a környezet védelmét még fokozottabban be kell tartani.

Miután a T. Önkormányzat az érintett népesség véleményét nem kérte ki ez ügyben, most, - hogy a terveik tudomásunkra jutottak, - határozottan kinyilvánítjuk, hogy sem Dobogókő, sem az ország népessége nem akar Dobogókőn luxus-szállodát, és nem támogat egyetlen olyan befektetői érdekcsoport által vezérelt tervet sem, amely Dobogókő szellemiségébe nem illeszkedik.

 

Dobogókő 2009. március 8.

Üdvözlettel:

Nagy László valamint

a bejegyzés alatt álló„Civilek Dobogókőért Egyesület” dobogokoert@gmail.com

2098-Pilisszentkereszt-Dobogókő, Fény utca 5. Telefonszáma: 30/902-0506

Támogatásunkat, és egyetértésünket fejezzük ki a fentiekkel:

Pilisi, és támogató civil szervezetek, civilek:

 

név

lakhely/székhely

civil szervezet képviselője

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb civil szervezetek, civilek, támogatók:

 

név

lakhely/székhely

civil szervezet képviselője

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------