Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. december 4., péntek

4.056 - Levél a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumától

http://www.fusz.hu/index.php?op=full&q=9775

 

Levél az MTV-től 2009-12-04: Egyéb rovat

 

Független Újságírók Szövetsége
                       
Tisztelt L. Gyöngyösi Zsuzsanna Elnök Asszony!

Mint ahogy Önök előtt is ismert, a Parlament a jövő évi költségvetés szavazásai során az ideihez képest 9,4 milliárd forintot vont el a Magyar Televíziótól. Ennek következtében az MTV 2010-ben egyáltalán nem kap céltámogatást.

E döntéssel az a példátlan helyzet állt elő, hogy a közmédiumok közül kizárólag az MTV-től vontak el jelentős összegeket, a működéshez szükséges pénz csaknem felét. A helyzetet súlyosbítja, hogy a maradék pénzből kell kifizetni az új székház évi csaknem négy milliárdos bérleti díját, amelynek fedezete maga a céltámogatás volt.

A nagymértékű elvonás miatt a Magyar Televízió, mint az első számú közszolgálati médium, a médiatörvényben meghatározott kötelezettségeit sem fogja tudni teljesíteni, így közszolgálatisága nemcsak veszélybe kerül, hanem egyenesen meg is szűnhet. Műsorok, szakmai műhelyek eshetnek áldozatul, ez pedig a minőség csökkenését eredményezi. A kényszerű elbocsátások esetén kollegák százai kerülhetnek utcára.

Amikor 2002-ben a Medgyessy-kormány eltörölte az előfizetési díjat, szakértők arra figyelmeztettek, hogy eltűnt a közszolgálati televíziózás finanszírozásának automatizmusa. Az állam vállalta át az előfizetési díjakból kieső összeg pótlását. Innentől kezdve viszont az MTV évről-évre ki volt szolgáltatva a politikának. A mostani, romboló szándékú döntés nemcsak lehetetlenné teszi a közszolgálati média működését, hanem néhány hónappal a választások előtt beláthatatlan belpolitikai következményekkel járhat.

Levelem tiltakozás és egyben segítségkérés is. Kérem szervezetüket, emeljék fel szavukat, ítéljék el a megszorító döntést, tiltakozzanak az MTV ellehetetlenítése ellen.

Budapest, 2009. december 3.

Balogh László

Elnökhelyettes

Magyar Televízió Közalapítvány Kuratórium

-------------------------------------------------------------------